Hafif ticaride Türk Tesla’sı mı? Elektrikli ticari Tragger dört modelli aile oldu
Otomotivde 10-15 yıl sonranın planlarını yapanlar mutlaka elektrikli araçlara yöneliyor. ABD’de Tesla yıllardır zarar etse de yolundan vazgeçmiyor. Alman Daimler, Volkswagen, Fransız Renault, PSA Japon Toyota, Nissan, Honda elektrikli araç hesaplarında şimdiden yol aldılar. Hibrit araçlarını piyasaya sürdüler ya da sürüyorlar. Hafif ticaride Türk Tesla’sı mı? Elektrikli ticari Tragger dört modelli aile oldu.
Konvansiyonel yani içten yanmalı motorlu araçları üreten az sayıdaki dev ile ekonomi devileri aynı ülkeler. Bunların arasına girmek zor ama elektrikli araç pazarında çarkıfelek halen dönüyor. Çin şimdiden duvarı yıktı ve iç pazarının gücüyle bu alanda ben kesinlikle varım dedi. Sırada Türkiye olabilir mi? 5+1 babayiğitlerin elektrikli araç çalışmaları bildiğimiz kadarıyla sürüyor. 2022 yılında bir şeyler olacak. Belki de 2023 seçimlerine bir yerli elektrikli araç göreceğiz. Oysa bu kadar zaman beklemeye belki de gerek yok.
Daha önceki 40 bin auroluk yerli otomobil projesinin içinde bulunmuş, Mercedes’ten TOFAŞ’a, Karsan’dan Renault’a kadar bir çok otomotiv şirketine mühendislik ve araç tasarımı hizlmeti vermiş CDMMobil, Tragger markasıyla ilk araçlarını sattı bile.
Araçlar ticari amaçlı kullanıma uygun
Tragger markasıya üretilen genelde bir ya da iki yıllık araçlar yük taşıma, çekici ve golf aracı gibi farklı alanlarda hizmet veriyor. Hava alanlarından büyük fabrikalara kadar üretim tesislerinde kullanılıyor. Hava alanlarında bagaj arabalarını taşıyor veya itiyor.
Mühendislik ve üretimi Bursa’da gerçekleşen bu kübik tasarımlı araçlar hafif ticaride yeni bir Tesla doğabilir mi sorusunu akla getirdi. Şimdilik 40 bin aracın hizmet verdiği küçük hafif ticari araç pazarına 2500 adetlik kapasiteyle giriş yapan Tragger’ın ilk müşterilerinden biri Mercedes Benz Türk olmuş. Üç fazda 8 Tragger alan Mercedes Benz Türkiye bu araçları Türkiye’deki fabrikalarında kullanıma açmış. Hatta yurtdışı fabrikalara da önereceği umudunu iletmiş.
15-17 bin euroya elektrikli ticari araç Tragger
CDMMobil Kurucu Ortağı Saffet Çakmak, Almanların egemenliğindeki bu tür araçların Almanya’da 25-30 bin eurodan satıldığına dikkat çekiyor. Gazetecilerle buluşan Çakmak ve MCDMobil yönetim ekibi, “Biz, varımızı yoğumuzu ortaya koyup 15-17 bin euroya satışa çıktık. Dünya rekabetinde avantajlı olmak isteyenlerin tercihi olacağız. Almanya’da şirket kurduk, SKD üretimi planlıyoruz. Hedefimizde ABD gibi pazarlarda üretim yapmak var. Yalın üretimi benimsediğimiz için bunu yapmamız çok kolay” bilgisini verdi.
Tragger nasıl bir araç?
Türkiye’de 2018 yılından bu yana üretim yapan MCDMobil üretimi Tragger marka araçlar nasıl bir araba? Öncelikle tamamen elektrikle çalışıyor. Sadece elektrikli motoru olan akülü bir araba yani. Gücünü 6-8 saatte şarj olan, 6-8 saat ortalama kullanımlı traksiyoner aküden alıyor. Şirket bu aküye İnci Akü şirketinden tedarik ediyor. Mutlu Akü gibi yerli üreticiler de traksiyoner akü üreticisi.
Aracın menzili düz zeminde 25 km sabit hızla 6-8 saat olarak tanımlanıyor. 220 volt şehir cereyanıyla 6-8 saatte şarj olabiliyor.
Araçta kullanılan elektrikli motor ve pil yazılımı da şirket tarafından üretiliyor.
Detay verilmese de farlar, koltuklar, saç parçalar, şaşe döşemelikler gibi donanım Türkiye üretimi. Muhtemelen aktarma organı ithal ediliyor. Bu da maliyetin yüzde 85’inin yerli olmasına yetiyor.
TRAGGER’in ilk modellerinden olan QD ve LC Serisi, yüklü halde yüzde 17’lik eğimi tırmanabiliyor. 2,8 metrelik dönme çapına sahip. Hava limanları, fabrikalar, kapalı alanlar, kampüsler, limanlarda yük taşıma, bakım hizmetleri veya belirli bir fonksiyonun yapılması gibi noktalarda göreve talip. Hızlı ve yavaş olmak üzere iki farklı hız moduna sahip TRAGGER modellerinin batarya paketleri de hızlı değişim için Quick-Drop özelliğine sahip.
Aileye yeni eklenen TT (Tow Tractor) Serisi; fabrika, depo, liman ve hava limanı gibi tesislerin içerisinde çekici görevi yapmak üzere üretildi. 1905 mm’lik toplam uzunluğuyla sadece 1.6 metrelik dönme çapına sahip TT Serisi, 4-6-8 ton olarak talebe göre üç farklı çekme kapasitesine sahip.
Bir diğer yeni ürün olan T-Car ise turistik tesisler, oteller, tatil köyleri, kampüsler, şehir hastaneleri, hava limanları, fabrikalar, kapalı alanlar, limanlarda personel ve yük taşıma özelliğine sahip. Bunlara ilave olarak T-Car’ı güvenlik, shuttle, sedye, çöp aracı gibi özel amaçlı üstyapılar ile kullanmak da mümkün.
700 kg yük taşıyabilen araçlar isteğe göre terzi usulü üretilebiliyor.
Saffet Çakmak, alıcıların isteklerini çok iyi projelendirebilmeleri durumunda tamamen projeye özel araç üretimi için en fazla 6 aya ihtiyaçları olacağını iddia ediyor.
Kiralık araç olarak da çalışabilir
MCDMobil şirketi kurucusu Çakmak, dünyada araç paylaşımı konusunun ön plana çıktığını hatırlattı. Bu tür araçların da paylaşımlı olarak ya de kiralık olarak kullanılabileceğini söyledi. Bu konuda çalışmak isteyen ciddi şirketlerle işbirliği yapabileceklerini belirtti.
CDMMobil Kurucu Ortağı Saffet Çakmak, “2 yıldan kısa bir süre içerisinde TRAGGER hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi gördü. Otomotiv sektöründe tecrübeli mühendislerden oluşan ekibimiz, TRAGGER ürün ailesini, inovatif tasarım ve ileri mühendislikle geliştirip, tek bir platformda pek çok farklı amaca hizmet edebilecek ürünlere dönüşebilmelerini sağladılar. Gururla söyleyebilirim ki; çok kısa bir süre içerisinde Türkiye’ye, kendi alanında global rekabette iddialı yeni bir marka oluşturduk. Bundan sonra da yeni nesil hizmet takımımızı büyüterek QD ve LC adlı Pro Serisi araçlarımıza ilave olarak lojistik amaçlı TT ve transfer amaçlı T-Car versiyonlarını üretmeye başlıyoruz. Böylece Türkiye’nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında bu segmentte rekabet gücümüzü daha da geliştirmiş olacağız” dedi.
Sonunda şu soruyu sormak mümkün: Hafif ticaride Türk Tesla’sı mı? Elektrikli ticari Tragger dört modelli aile oldu.
- Sabancı – Skoda ortaklığındaki Temsa yerli otomobil mi üretecek
- Yeni SUV Hyundai Initium seneye satışa çıkacak
- Togg T10X 1.5 güncellemesi ve ADAS yükleme takvimi açıklandı
- Türkiye’ye özel motorla geldi, fiyatı 6.1 milyondan 3.9 milyon TL’ye indi
- Hyundai Ioniq 9 ile işleri büyütüyor
- Volkswagen tarihinde ilk kez ülkesinde fabrika kapatabilir
- Toyota satışları hibrit modellerle artıyor
- TOFAŞ’tan açıklama: Stellantis kararı ara karardır
- RK TOFAŞ’ın Stellantis Türkiye’yi satın almasına hayır dedi
- Chery yeni model serisi LEPAS için tarih verdi