Hangi otomobili almalı? Dizel mi, benzinli mi?

 

 

– Yüzde 25’e kadar az yakıt tüketen dizel araçlara karşı, fiyatı ve masrafları daha az olan benzinli araçlar sürücülerin aklını karıştırıyor.

 

– Bosch yeni araba satın alacak sürücülerin en büyük sorularından biri olan dizel mi, benzinli mi çelişkisinin yanıtını veriyor.

 

– Yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapan sürücülerin dizeli tercih etmesi tavsiye ediliyor. 

 

– Türkiye’de trafik kaydı yeni yapılan araçlarda da dizel sayısı önde seyrediyor.

 

Dizel motor seçeneğinin aracını yoğun şekilde kullananlar için yararlı olduğu, diğerlerinin ise benzinli bir otomobil seçmesi gerektiği genel olarak kabul edilir.

Sonuçta, dizelle çalışan bir otomobil, yüzde 25’e kadar daha az yakıt tüketirken benzinli otomobiller ise genellikle fiyat, sigorta ve işletme masrafları açısından sıklıkla daha ucuzdur.

 

HAngi-otomobili-almali?-Dizelmi-benzinlimi

 

 

Karşılaştırılabilir modellerde benzinli ve dizel araçlarda göze çarpan en önemli fark dizel aracı alırken benzinli araç ile arasında olan fiyat farkı.

 

Araç ne kadar fazla yol kat ederse, dizel teknolojisinin sayesinde yapılan yakıt tasarrufu ile ilk yatırımınızı geri kazanma süreniz o kadar daha kısalıyor. Almanya’da, modele bağlı olarak, dizelle çalışan bir otomobil yılda 15.000 kilometrenin üzerinde yol kat edildiği takdirde yapılan fazladan yatırımın karşılığını veriyor.

 

 

Her iki motor tipinin de güçlü olduğu noktalar var

 

Sürücüler hangi motor tipini seçeceklerine karar verirken salt yılda kaç kilometre yol kat edeceklerinden daha fazlasını dikkate almalılar.

 

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young konuyla ilgili “Her iki güç aktarma organının da farklı araç sınıflarında kendilerine has güçlü yönleri var. Modern bir benzinli güç aktarım organı kompakt otomobilleri daha verimli hale getirirken gelişmiş bir dizel güç aktarım organı ise büyük bir steyşın vagonda tüketimi düşürüp, sürüş keyfini yükseltebilir” diyor.

 

Diğer segmentlerde de benzer avantajlar bulunuyor.

Her ne kadar modern benzinli güç aktarım organlarının cevap verme yeteneği bunların gösterişli spor arabalarda öne çıkmasına yardımcı oluyorsa da, dizel güç aktarım organlarının güçlü torku da bunları büyük SUV’ler için en iyisini yapıyor.

Tabii dizel araçların ikinci el satışlarında ilk satın alma maliyetindeki yüksekliğin de tolere edilidğini hatıdrlatmak gerekiyor. Bir de bu satışlarda akışkanlığı yüksek araç durumunda dizeller. Yani daha kolay alınıp, satılıyorlar.

 

Türkiye’de yeni araçlarda dizel önde

Türkiye’de trafik kaydı yeni yapılan araçlara bakıldığında, araçların yüzde 58,8’inin dizel, yüzde 41,2’sinin benzinli olduğu görülüyor.

2013 yılında, Türkiye’de piyasaya sunulan binek otomobil ve hafif ticari modellerin sayısı ise, dizelde 230, benzinlide 213 olarak tespit edildi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.