Türkiye’de alınabilecek hibrit araçlar: Türkiye Hibrit Araç Rehberi

Avrupa’da artık elektrikli otomobil satışları 6 haneli rakamları geçti. Volkswagen ID 3 gibi yeni nesil elektrikli araçlar, Renault ZOE gibi Avrupa’nın en çok satan elektrikli araçları yükselişini sürdürüyor. Türkiye’de ise hibritlerin yükselişi yeni başladı.

Elektrikli otomobil fiyatlarının yüksekliği, elektrik şarj altyapısının eksikliği Türkiye’de bu tür araçların satışlarının önündeki engeller olarak sıralanıyor. Çevre bilincinin düşüklüğü de buna eklenebilir.

Buna karşın Türkiye’de üretilen hibrit otomobil sayısı artıyor. Toyota C-HR, Toyota Corolla, Renault Clio, Hyundai i20 ve Ford Transit modellerinin hibrit versiyonları Türkiye’de üretilip, dünyanın dört bir yanına gönderiliyor ve yollarda on binlercesi dolaşıyor.

Türkiye’de satılan hibrit araç sayısı da giderek artıyor. Özellikle SUV segmentinde son aylarda bir çok yeni araç satışa çıkarıldı. İşte Türkiye’de satılan hibrit araçların listesi:

Listenin ilk başında hepimizin çok yakından tanıdığı Türkiye’de üretilen Toyota Corolla var. 1.8 motoruyla 121 beygir güç üreten model, 100km’de 3.8 litrelik ortalama yakıt tüketimi ile karşımıza çıkıyor.Toyota RAV4 ailesine sonradan katılan RAV4 Hibrit rakiplerine tutunmayı başardı.  222 beygirlik 2.5 motoruyla 4.4 lt/100km yakıt tüketimi oranı vadeden RAV4 Hibrit, test sürüşümüzde gerçekten amacına hizmet ettiğini gösterdi.

Ailenin küçük üyesi Toyota Yaris’in motoru da boyutlarına uygun, kendisi 1.5 litrelik bir hibrit motora sahip. Bu 100 beygirlik küçük hibrit motor makul bir şekilde 4 lt/100km yakıt tüketimini kullanıcılarına sunuyor.

D segmentinde dünya liderliği yapan Toyota Camry; 2.5 hacmindeki motoruyla 218 beygir güç üretebiliyor. RAV4 Hibrit sayesinde yakından tanıdığımız motor, bu modelde 100km’de 4.3 litre yakıt tüketiyor.

Toyota’nın ilk hibrit modelleri arasında yer alan crossover CH-R; Corolla ile aynı şekilde 1.8 hacimli motoru paylaşıyor ancak beygiri biraz daha düşük. Gücü 122 beygir olan CHR, 100km’de 3.8 litrelik bir yakıt tüketimi sunuyor.

Toyota’nın premium markası olan Lexus, modellerinin tamamında hibrit seçenekleri sunuyor. 197 beygirlik 2.5 motora sahip olan SUV model NX, 5.2 litrelik bir yakıt tüketimine sahip.

Long seçeneğiyle de satışta bulunan Lexus RX SUV, 3.5 hacimli motor kullanıyor. Lüks SUV model, 100km’de 6.0 litre yakıt tüketiyor.

Lexus markasının en çok tercih edilen ES modelinin kalbinde 218 beygirlik 2.5 hacimli bir motor yatıyor. Ayrıca 4.7 litre yakıt tüketimi olan model markanın en düşük yakıt tüketimine de sahip.

Ailenin en güçlüleri arasında olan Lexus LS, 3.5 hacimli motoruyla 359 beygir üretebiliyor. Yakıt tüketimi buna oranla biraz artsa da 100km’de 7 litre yakıt tüketimi değerine sahip.

Honda’nın i-MMD teknolojisini kullanan tek hibrit araç CR-V; elektrikli motoruyla birlikte 184 beygir güç üretebilen 2.0 hacimli motor kullanıyor. 100km’de sağladığı yakıt tüketimi ise 5.5litre.

Çoğu hibrit modelden önce ülkemize giriş yapan Kia Niro Hibrit, 141 beygir güce sahip. CRV gibi markanın tek hibrit modeli olan Niro da 100km’de 4.3 litre yakıt tüketiyor.

Ford’un gündemine damga vuran ve 1 milyonluk fiyat etiketiyle herkesi şaşırtan Kuga, Plug-in hibrit versiyonunda 255 beygir güç üretebiliyor. Aracın yakıt tüketimi ise 1.2 lt/100km.

JEEP Compass T4 Trailhawk 4xe adıyla yollara çıkan modelin karma yüketimi de ismi gibi dikkat çekici; 240 beygir gücündeki model 100km’de 1.3 / 2.1litre arası değişen bir yakıt tüketimi sunuyor.

Land Rover markasının şarj edilebilir 3 modelin en güçlüsü olan Range Rover ve Rover Sport; 2.0 hacimli motoruyla 3,2litrelik yakıt tüketimine sahip.

1.5 hacimli motoruyla vergi avantajlı Range Rover Evoque; şarj edilebilir hibrit motoruyla 100km’de 2.0 litre yakıt tüketiyor.

Kardeşi Evoque gibi Land Rover Discovery Sport modeli de aynı teknik özellikleri paylaşıyor. Discover Sport, şarj edilebilir 1.5 motoruyla 2,0 litre yakıt tüketimi sunuyor.

Beşinci nesil yeni Subaru Forester dizel motoru geride bırakıp artık sadece hibrit motorla yoluna devam ediyor. Forester; 150 beygir güç üretebilen 2.0 litrelik e-boxer motoruyla 6.7 litrelik bir yakıt tüketimi değerine sahip.

390 beygirlik şarj edilebilen hibrit sistemi kullanan Volvo S90; 1.7 – 2.5 litre arası değişen değerleriyle rakiplerine göre oldukça düşük bir yakıt tüketimine sahip.

Diğer Volvo modelleri gibi SUV model XC40’da şarj edilebilir hibrit olarak satılıyor. 262 beygirlik güç değerlerine sahip olan araç, 1.9 litrelik yakıt tüketimi sunuyor.

3 farklı donanım seçeneği bulunan ve motor tercihi yapılan Volvo XC60 inPlug- hibrit modelinin 405 beygirlik en güçlü versiyonu;  100km’de 2.3 – 3 litre arası yakıt tüketiyor.

Markanın en büyüğü ve en yüksek hacimli motora sahip olan SUV modeli Volvo XC90; 2.5 – 3.5 litre arasında yakıt tüketen şarj edilebilir 2.0 hibrit araç 390 beygir güç üretebiliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.