Hidrojen destekli elektrikli uzun yol canavarları geliyor

Otomobillerdeki elektrifikasyon ağır ticari araçlarda daha mı önde gidiyor. Bu sorunun yanıtını IAA Transportation 2022 Hannover Fuarı‘nda aradık. Hemen cevaba geçersek: Önde gidiyor diyebileceğimiz bir gösteri başladı Almanya’da.

Henüz Mercedes gibi devlerin elektrifikasyonda aceleci olmadıkları ama Türk otobüs üreticileri ve Iveco ile Tesla gibi ilgi çekici işbirlikleri gözden kaçmıyor. Tevva gibi yeni nesil İngiliz kamyon markaları Avrupa kapısında. Uzun yol ve yolcu taşımacılığında sıfır emisyonlu yeni dönem başlıyor.

Hidrojen destekli elektrikli uzun yol kamyonları geliyor. Henüz yollar bu araçlarla yeni yeni tanışmaya başlasa da; 2025 yılında uzun yol taşımacılığında dizel motorlar vazgeçilmezliklerini kaybedebilir. Gerçi Scania halen dizel motorlarını iyileştirerek, adım adım ilerlemeyi tercih ediyor.

Scania, elektrikli kamyon alanına giriş yapsa da esas olarak dizel motor, şanzıman iyileştirmesiyle yüzde 8 ek tasarruf sağlayarak, yol alıyor.

IVECO İLE NIKOLA İŞBİRLİĞİNİN DEVASA ÜRÜNLERİ

IAA Transportation 2022 Fuarı’nda Türk otobüs üreticilerinin gösterisinin ötesinde bir de şampiyonlar vardı. İşte ABD’li Nicola Corp. ile Iveco işbirliğinde geliştirilen 800 hp gücündeki yakıt hücreli elektrik motorlu canavar bunların içinde en fazla dikkat çekeniydi.

Avrupa pazarlarına yönelik Nikola Tre elektrikli uzun yol kamyonunu (BEV) ön siparişe açtı. Ayrıca Nikola TRE yakıt hücreli elektrikli canavarı (FCEV) beta sürümü de Avrupa’ya tanıtıldı.

Nikola kamyon devasa boyutlarına rağmen 800 km menzil sunuyor. Bu menzilde en önemli görev yakıt hücreli bataryaları şarj eden enerji kaynağının hidrojen olması. Bu da pahalı hidrojen fiyatı nedeniyle aracın rekabetteki yansını azaltacak şeklinde değerlendiriliyor.

Hannover’de mavi zeminli devasa Iveco salonunda gösterilen modellerden satışa çıkan Nikola Tre BEV kamyonu fuardaki test sürüşü alanında deneyimlemek de mümkün.

Nikola TRE BEV’in Avrupa 4×2 Artic versiyonu, 530 km menzil ve sıfır emisyonlu ağır hizmet kamyonu olarak rekabette yerini aldı. Hidrojen destekli elektrikli uzun yol canavarları fuarın da en güçlüleri arasında yerini aldı.

Asıl şampiyon ise henüz test ve geliştirme aşamasındaki beta versiyon Nikola FCEV, yani hidrojenle çalışan yakıt hücreli canavar.

Uzun mesafeli taşıma için yakında gelecek olan elektrikli tahrikli ağır kamyona bir bakış olarak tanıtılıyor. Öncelikle 2023 yılında Kuzey Amerika’da yollara çıkacak. Avrupa’da ticarileşmesi ise 2024 yılını bulacak.

Bu boyutta bir ağır ticari aracın hangi tünellerden, köprü altları ve geçitlerden geçebileceği merak edilecek kadar jumbo boyutları gözden kaçmıyor.

Nikola TRE FCEV kamyon, normal insan boyunun bir kaç katı büyüklüğünde.

Iveco Grubu Kamyon İş Birimi Başkanı Luca Sra, “Bugün, IVECO’nun Nikola Corporation ile olan güçlü ortaklığının Avrupa pazarına yönelik ilk ürünleriyle tarih yazıyoruz” diyerek devasa canavarın yol haritasını anlatıyor.

Nikola ve Iveco Avrupa’da ön siparişe açılan kamyonların detayları:

İki şirketin çalışanlarından oluşan ekipler, Hannover’de görücüye çıkan Nikola TRE BEV ağır hizmet kamyonunun Europe 4×2 Artic versiyonundan başlayarak; hem yakıt hücreli hem de pil tahrik teknolojilerini barındırabilen modüler bir platform tasarladı.

Her iki enerji kaynağına ev sahipliği yapan ağır hizmet tipi kamyonlar için doğuştan elektrikli tasarlanan ilk modüler platform. 500 km’ye kadar olan menzilde bataryalı elektrikle çalışan araç; yakıt hücreli hidrojen yakıtı desteğiyle menzilini 800 km’ye çıkarabiliyor. Bir nevi hibrit çalışma sistemi. Şarjle elde edilen menzil, uzun yolda hidrojen yakıtıyla takviye edilebiliyor. Bu sistem ile ekonomi vaat ediyor. Çünkü hidrojen halen pahalı bir yakıt. Ana kullanımda elektrik kullanan araç, nadiren yapacağı 500 km menziller için ek hidrojen yakıtlı yanma hücrelerinden destek alabiliyor.

Europe Nikola Tre BEV, Nikola IVECO Europe ortak girişimi tarafından Almanya’nın Ulm kentindeki özel üretim tesisinde üretiliyor. 2021 yılında açılışı yapılan tesis, elektrikli araçlar için özel olarak tasarlanmış bir son montaj sürecine sahip ve dünya standartlarında üretim yapıyor.

NIKOLA TRE BEV SİPARİŞLERİ AVRUPA’YA AÇILDI

Nikola ve IVECO Nikola Tre BEV’nin Avrupa’ye yönelik geliştirdiği 4×2 Artic versiyonu için resmi siparişler de açıldığı. 4.021 mm dingil mesafesine sahip olan araç; toplam 738 kWh enerji depolamaya sahip bataryalarla 530 km’ye kadar menzil sunuyor. 350 kW’da yüzde 80 şarj için 100 dakika yetiyor.

Yeni nesil sıfır emisyonlu kamyondaki Nikola’nın geliştirdiği bilgi-eğlence sistemi ve navigasyon işlevlerini ve ayrıca araç kumandalarının çoğu için kontrollerin entegre edildiği yeni nesil işletim teknolojisine dayanmaktadır.

Nikola Tre BEV hakkında bilgi için www.nikolamotor.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

AVRUPALI NIKOLA TRE FCEV

Beta sürümündeki Nikola Tre FCEV Artic 6×2, bir yönlendirme ilave aksına ve geliştirilmiş aerodinamik performansa sahip yeni bir kabine sahiptir. 3.932 mm dingil mesafesi ile 700 bar basınçta yaklaşık 70 kullanılabilir kilogram hidrojen alabiliyor. Bu kapasite, 20 dakikanın altındaki hızlı yakıt doldurma süresi ile birlikte 800 km’ye kadar bir menzil sağlar. Nikola Tre FCEV 2024’te Avrupa pazarına girdiğinde, uzun mesafeli görevler için sıfır emisyonlu elektrikli tahrik gerçek olacak.

SCANIA

Yüzde 100 elektrikli kamyonu, normalde 18 ton taşıma kapasitesine sahip olsa da araç 3 dingil ile 25-26 tona çıkabiliyor. Kamyon, 450 kw elektrik motoru ile 4 saatlik çalışma süresinde ortalama 80 km hıza ve 350 km’ye kadar menzile sahip. Araç ayrıca 45 dakikalık sürücü molasında yüzde 80’e varan şarj ile 300 km daha ek menzil elde ediyor.

Scania kamyonda yeni nesil yakıt tasarruflu dizel motor yelpazesi ile yer aldı. Doğuş Otomotiv Scania gnele müdürü Tolga Senyücel de fuardaydı.

MERCEDES

2050 yılına kadar karbon nötr taşımacılığı hedefleyen markanın yeni elektrikli kamyonu Mercedes-Benz eActros LongHaul’un bataryaları yaklaşık 1 megavat gücündeki şarj istasyonunda 30 dakikada yüzde 80’e kadar şarj edilebiliyor. Marka ayrıca fuarda hidrojen bazlı GenH2 kamyonunun ön gösterimini yaptı.

TEVVA

Avrupa’nın yeni kamyon markalarından miri. İngiletere’de tesisini kuran yeni markanın patronu İsrailli. Yatırımıcı çeken bir start up. Üretimi başladı. Esasen 500 km menzilli elektrikli kamyonlar sunuyor. Bu kamyonların yakıt hücreli hidrojenle çalışan ek 300 km menzil getiren üniteleri de bulunuyor. Eski bir Karsan mühendisi olan Mustafa Coban’ın da ürün sorumluluğunu yürüttüğü Tevva, Avrupa’ya açılıyor.

Birleşik Krallık markası TEVVA, elektrikli kamyon pazarına yeni giriyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.