Her şey fiyat değilmiş! Ucuz olması yetmedi!

Yaklaşık 7 yıl önce 1.500 dolar civarında bir fiyatla satışa çıkan Tata Nano’yu, ekonomik modellerin hakimiyetindeki büyük Hindistan iç pazarı bile kurtaramadı.

Hintli şirket Tata Motors, Hindistan pazarında iddialı bir atılım planını hayata geçirirken, ‘dünyanın en ucuz otomobili’ olarak lanse edilen Nano’ya bu gelecek planında yer vermedi. Bu durum, modelin kariyerinin sonlandırılacağı beklentilerini de artırdı.

Grup, FutuReady adını verdiği atılım planı çerçevesinde 2019 yılına kadar iç pazarda en fazla satış yapan üç marka arasına girmeyi hedefliyor. Hint devi o zamana kadar ağırlıklı SUV ve sedan olmak üzere 8 modelini piyasaya sunacak. Ancak Nano bu atılım planının bir parçası olmayacak. Hatta bu modelin Tata için artık bir ‘problem’ haline geldiği de ifade ediliyor.

1.500 dolarlık hayal kırıklığı

Nano, grubun patronu Ratan Tata’nın başlattığı bir proje olarak hayata geçirilmişti. Ancak modelin satış performansı hayal kırıklığına neden olurken, en yüksek seviyede bile üretim 77 binde kaldı. Grup içinde kimse büyük patronun bu projesinin ipini çekmeye pek cesaret edemiyor. Buna karşılık Nano’nun maliyetler açısından gruba ciddi bir yük haline geldiği de ortada.

Nano’nun üretildiği Sanand fabrikası kapasitesinin sadece yüzde 10-20’sini kullanabiliyor. Fabrikada Tiago modelinin üretiminin başlaması dahi kapasite sorunu çözemedi.

Nano projesi ilk başladığında yılda 250 bin adet üretileceği planları yapılmıştı. 2015 yılında ise sadece 22 bin adetlik üretim yapıldı. Grubun eski CEO’su Cyrus Mitstry, Nano projesinin başladığı günden bu yana 10 milyar rupi (140 milyon Euro) tutarında zarara yol açtığını belirtiyor. Nano projesi ve bu zarar, Cyrus Mitstry’nin Tata ile yollarının ayrılmasının nedenlerinden biri olmuştu.

2017 yılında 66 yeni model geliyor

Suzuki motosikletler bir arada

Farklı ÖTV uygulanması Anayasa’ya aykırı mı?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.