Elektrikli Ford Custom dünya şehirleriyle aynı anda Ankara’da test edilecek
Elektrikli araç dönemine süratle hazırlanan şirketler, etkinlik açısından da değişik testlere imza atıyor. Teknik testlerin ötesinde kanaat önderlerine de araçlarını test ettirenler arasına Ford Otosan da katıldı. Türkiye’de üretimine başladığı elektrikli Ford Custom PHEV test sürüşleri için Ankara’yı seçen Ford; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile araç testleri için anlaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne test amaçlı teslim edilen iki elektrikli hibrit araç, 100 km’de 2.0 lt yakıt tüketiyor ve araç bir tonun üzerinde yük taşıma kapasitesine sahip.
Türkiye’nin en büyük ticari araç üretici ve ihracatçısı şirket, hibrit elektrikli Ford Custom (PHEV) Plug-In Hybrid modelini; Ankara’da Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi’nde vitrine çıkardı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımı ile gerçekleşen etkinlikte sergilenen araç Türkiye’de üretilen segmentinin ilk şarj edilebilir elektrikli hibrit aracı. Modelin test amaçlı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verileceği ve buradan toplanacak verilerin Ford Otosan mühendisleri tarafından Akıllı Şehir Modelleri, Temiz Ulaşım Yöntemleri ve ürün geliştirme için kullanılacak.
Ford Otosan, etkinlik kapsamında test amaçlı olarak iki adet aracı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verecek. Böylece araçlar Ford’un Valensiya, Köln ve Londra çalışmalarının ardından, Ford Otosan tarafından Ankara yollarında test edilecek.
Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi’nde tanıtılan yeni Ford Transit ve Tourneo Custom PHEV, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Ford Otosan Kocaeli Fabrikalarında üretiliyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) dünyada sadece 16 fabrikayı kabul ettiği “Global Lighthouse Network” ağına Türkiye’den giren ilk otomotiv tesisi olan Kocaeli Fabrikası’nda kısa süre önce seri üretime geçen model; Türkiye’de üretilen şarj edilebilir hibrit elektrikli ilk ticari araç olma unvanına da sahip bulunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ford elektrikli hibrid araçlar ile taşımacılık hizmetleri verecek.
Türkiye’nin ilk şarj edilebilir elektrikli hibrit aracı
Ford Otosan’ın Türkiye’de ticari araçlarda elektrikli hibrit teknolojisinin öncüsü olduğunu vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Otomotiv sanayi bugün tüm dünyada çok önemli bir dönüşüm geçiriyor; elektrikli araçlar da bu dönüşüm sürecinde önemli adımlardan biri durumunda. Ford Otosan olarak, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şarj edilebilir, hibrit elektrikli ticari aracını üretmekten duyduğumuz mutluluk, Custom Plug-In Hybrid modelimizin ülkemizin başkentinde test amaçlı olarak kullanılacak olması ile ikiye katlanıyor. Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan olarak, hibrit elektrikli modellerimizi dünyaya sunacak ve bu alanda söz sahibi olacak konumdayız” dedi.
56 km sıfır emisyonlu, toplam 500 km’nin üzerinde menzil sunabiliyor
56 km’ye kadar sıfır emisyonlu sürüş vaat eden model, 1.0 litre EcoBoost benzinli motoru menzil uzatıcı olarak kullanıyor ve toplam menzilini 500 km’nin üzerine çıkarıyor. Transit Custom Plug-In Hybrid’in ön tekerleklerini 13,6 kWh kapasiteli lityum-iyon batarya tarafından beslenen 92,9 kW gücünde bir elektromotor harekete geçiriyor.
Şarj edilebilen 13,6 kWh kapasiteli bataryada kullanılan gelişmiş şarj edilebilir hibrit mimari ise egzozdan çıkan CO2 salımının azaltılmasını sağlıyor.
Yakıt tüketimi 100 km’de 2 lt, 1.1 ton yük taşıyabiliyor
Seri üretimine başlanan sistem 2.7 lt/100 km yakıt tüketimi ve 60 gr/km CO2 emisyon salım değeriyle dikkat çekiyor.
Elektrikli hibrit paketin optimum tasarımı sayesinde araç 6.0 m3 yükleme hacmini koruyor ve 1.130 kilogram taşıma kapasitesi sunuyor.
Araç, elektrikli araç kullanıcıları için önemli kriterlerden olan şarj süresi açısından da avantajlı konumda.
Yeni Transit Custom Plug-In Hybrid 240 Volt 10 amper ile elektrik şebekesinden 4,3 saatte; tip 2 AC araç şarjı kullanılarak ise 2,7 saatte şarj edilebiliyor.
Ayrıca araç yavaşlarken veya fren anında oluşan kinetik enerji de elektrik enerjisine dönüştürülerek ilave enerji kaynağı olarak kullanılıyor.