![](https://www.otoajanda.com/wp-content/uploads/2020/11/TOKKDER-Yönetim-Kurulu-Başkani-İnan-Ekici.jpg)
İnan Ekici: Filolar yeni araç istemedi, eldekiyle devam etti
Türkiye otomotiv pazarının önemli parçası filo kiralama sektörü 2020 yılını pazardaki canlanmanın aksine sıkıntıyla geçiriyor. 2020 yılı ilk 9 ayında satın alacak 29 bin otomobil bulabilen sektör, bunun için 5,6 milyar TL ödedi.
Filo kiralama sektör yöneticilerinin 4 yıl ve üzeri dönemler için kiralama izni beklediği günümüzde TOKKDER raporu açıklandı. TOKKDER Başkanı İnan Ekici sektörün son durumunu anlatan bir açıklama yaptı.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) raporuna göre 2020 yılı üçüncü çeyreğinde operasyonel kiralama sektörü yatırımları 5,6 milyar TL tutara ulaştı.
Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7,5’i olan 29 bin adet aracı da filosuna kattı. Bu dönemde aktif büyüklüğü 31,5 milyar TL’ye kadar ulaşan sektörün; filosundaki araç sayısı ise 249 bin 800 adete ulaştı.
Müşteri talebi alt segment araçlara kaydı
Filo kiralama sektörü dizel Renault seviyor
Filo kiralama ordusunda marka bazında son durum ise şöyle: TOKKDER raporuna göre, ilk 9 ayda Renault yüzde 25,9’luk pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası oldu.
Yüzde 14,5 ile Fiat ikinci, yüzde 11,6 ile Volkswagen üçüncü ve yüzde 11,4 ile Ford dördüncü en çok tercih edilen filo markası.
![](https://www.otoajanda.com/wp-content/uploads/2020/05/ortalama-arac-fiyati-166-bin-tl-oldu-renault-ve-fiat-filolarin-zirvesinde-otoajanda-com.jpg)
Kiralamada SUV payı artıyor
En çok tercih edilen sözleşme süresi 30 ila 42 ay arası
2019 yılında yaklaşık 3 milyar TL vergi ödeyen operasyonel kiralama sektörü; 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde bu rakamı yakaladı.
TOKKDER raporunda diğer önemli konu 43 ay ve üzerinde sözleşmelerin arttığının görülmesi oldu. Buna göre, Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 55,2’sini 30- 42 ay süreli sözleşmeler oluşturdu.
İkinci olarak en çok tercih edilen operasyonel kiralama süresi yüzde 17,4 ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler olurken, 18-30 aylık sözleşmeler yüzde 16,7 oranında tercih edildi.
Üçüncü çeyrek raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TOKKDER Yönetim Kurulu
Başkanı İnan Ekici, “Yılın kalan çeyreğinde yüzde 2 civarında daralmayı beklemek gerekir diye düşünüyorum” dedi.