Islak zeminde yol tutuşu yakıt tüketimini ne kadar etkiliyor?

Araçların yola temas eden tek parçası olan lastikler, birçok görevi yerine getirdiği için hayati öneme sahipler. Güvenlik, yakıt tüketimi ve konfor gibi alanlarda lastiğin doğru seçilmesi ve bakımının yapılması oldukça önem taşıyor. Otomobilinize uygun olmayan lastikler ise üstlendiği görevleri yerine getiremez; iyi bir performans sergileyemez ve sorunları da beraberinde getirir. Lastiğinizin gücünün ortaya çıkışını ya da eksikliklerini yağışlı havalarda kolayca hissedebilirsiniz. Bunları anlamanın basit çözümleri; ıslak zeminde yol tutuşu, yakıt tüketimi ve sürüş duygusudur.

Yoldaki su birikintileri nedeniyle yakıt tüketiminin artabileceği bir sır değil. Bunun nedeni, yağışlı havalarda direncin artması ve dolayısıyla motorun daha yüksek hızlara ihtiyaç duymasıdır.

Kuru havalarda düz asfaltta yaklaşık 80 km/s hızla giderken ortaya çıkan yakıt tüketiminiz; ıslak zeminde lastiklerinizin dirence dayanamaması nedeniyle yaklaşık yüzde 40 daha fazla artar. Aynı zamanda, zemine ve araca uygun seçilmeyen lastikler, sürüş veya frenleme esnasında ortaya çıkabilen suda kızaklama nedeniyle kazaya sebebiyet verebilir.

Bu tür koşullar altında kontrollü hız yapmak, aracın davranışını sezebilmek ve lastiğin türüne göre sürüş stiline geçiş yapmak gerekir.

Çıkma lastik kullanmak güvenli mi satın alınır mı?

Islak zeminde yol tutuşu hangi derecede olmalı?

Lastiklerinizin en iyi performanslardan birini yağışlı havalarda sergileyeceğini yukarıda belirtmiştik. “Kuru havada araba sürmeyecek miyiz?” Elbette süreceğiz, fakat ıslak zemin derecesi satın alınan lastiklerin neredeyse tümünde bulunur. Yazlık, kışlık hangi lastik türü seçerseniz seçin lastik etiketlerini göz ardı etmemek gerekiyor.

  • AB lastik etiketi; karlı ve buzlu yol şartlarında lastik performansları hakkında ek bilgiler içerir. Islak zeminde yol tutuş ve dönüş direncine yönelik etiket sınıflarının ölçeği, artık 7 sınıf yerine 5 sınıftan oluşmaktadır. Bu sınıflar, A’dan E’ye kadar harf olarak sıralanır.
  • ıslak zeminde yol tutuşuIslak zeminde yol tutuşu; lastiğin ıslak zemin koşullarında yola tutunabilme yeteneğidir. AB derecelendirmesi, ıslak zeminde yol tutuş ile yalnızca lastiğin ıslak zeminde frenleme performansına odaklanır. Performans, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durma özelliğine sahiptir.
  • Yakıt verimi; yüksek yakıt verimi derecesine sahip lastikler seçmek, bir depo yakıt ile daha çok kilometre yapmanızı ve CO2 emisyonunu azaltmanızı sağlar. Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Yakıt tüketimi, sınıflar arasında her 100 km’lik sürüş için yaklaşık 0,1 litre artar.

Kış lastiklerini çıkarıp, yaz lastiklerini neden takmalıyız?

Mevsime ve aracınıza uygun ebatlarda lastik seçimi yapıldıktan sonraki noktadan itibaren ıslak zemin derecesi yüksek lastik seçmek; ıslak asfaltta yaşanan yüzde 40’lık yakıt tüketimi artışını minimuma indirecektir. Özellikle, Karadeniz gibi yoğun yağışlı bölgelerde etiket derecesine dikkat edilmelidir.

Yakıt verimi derecesi yüksek lastik seçimi yapmak, ıslak zemindeki yakıt ekonomisine katkıda bulunurken; kuru asfalttaki yakıt tüketiminizi de yaklaşık yüzde 20’ye kadar düşürebilir.

Ek olarak; kullanım tercihlerinize bağlı şekilde etiket üzerindeki ses seviyesi derecesini, karda ve buzda tutuş sembollerini de kontrol etmelisiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.