İşte gitmeye cesaret isteyen dünyanın en tehlikeli yolları

150 yıl içerisinde dünyada yollarla inanılmaz bir ağ kuruldu. Sadece otomobiller değil; tren ya da benzeri ulaşımlar açısından da yollarla şehirler, ülkeler bir araya getirildi. Bazı yerlerde ise bu o kadar da kolay olmadı; ekonomik ya da coğrafik nedenlerle hala geçmenin cesaret gerektirdiği birçok yol var. İşte dünyanın en tehlikeli yolları, bizim seçtiklerimiz; Türkiye’den bir yolumuz da var!
Bulutlarda tren yolculuğu; Arjantin’de 217 km uzunluğunda 21 tünel, 42 köprü ve viyadük, 2 spiral ve 2 zikzak hattan oluşan tren yolu ile başlayalım yazımıza. Adını zaman zaman çok yüksek rakımlara ulaşmasından alıyor…
James W. Dalton Otoyolu, Alaska; ABD’nin en soğuk eyaletinde 666 km uzunluğundaki yolun sadece 175 km kısmı asfalttan oluşuyor. Yol boyunca sadece 3 akaryakıt istasyonu, 1 Tıp Merkezi ve karayolu boyunca da sadece 3 yerleşim yeri bulunuyor. Polis burada yola çıkarken şartları bildiğin konusunda imza alıyor!
Skipper Kanyonu; Yeni Zelanda’da bulunan uçurum, dik inişler, asma köprüler ve daralan geçitlerden oluşan bu kanyon boyunca yola çıkmak riskli bulunuyor. Bu yüzden otomobil kiralama kuruluşları bu yolu sigorta kapsamı dışında tutuyor.
Salar de Uyuni, Bolivya; Salar de Uyuni tuz gölü çölü deniz seviyesinden 3,650 m yükseklikte. Eski bir göl olan ve çöle dönüşen yolda kaybolmak çok kolay. GSM hatları çalışmıyor. Maceraseverler için iyi bir rota ancak -30 dereceyi de görebileceğinizi unutmayın.
Tianmen dağ yolu; 11 km uzunluğundaki yol, 99 keskin virajla bir Budist Tapınağı’na ulaşım imkanı veriyor. Çok dikkatli olmayı gerektiriyor ve iki viraj arası birçok yerde 200 metreden daha kısa.
Leh-Manali karayolu, Hindistan; Bu yol 4-5 km. yükseklikte bulunan birkaç yüksek dağ geçidini birleştiriyor. Kaplamasız yol, çok dar ve birçok yerde taş, çakıl nedeniyle hızlanmayı imkansızlaştırıyor. Ama yerli sürücüler için bu zor değil!
Passage du Gois, Fransa; Bu geçiş Noirmoutier adasıyla anakara arasında bir bağlantı oluşturuyor.  Yüksek gelgit sırasında bu yol tamamen suda kalarak günde sürücülere sadece iki kez geçme şansı veriyor.
Karakurum karayolu, Pakistan-Çin; 1300 km uzunluğundaki yol, dünyanın en yüksek uluslararası karayolu olarak kabul ediliyor. 4.600 m yükseklikten geçen noktaları bulunuyor. Yaz aylarında oluşan muson yağmurları nedeniyle heyelan riski yüksek, kış aylarında ise olası çığ nedeniyle bazı bölgeler kapalı tutuluyor.
Pamban Demiryolu Köprüsü, Hindistan; bu köprü Pamban Adası’nı anakaraya bağlıyor. 1964 yılında, güçlü rüzgarlar tarafından yok olup yenilenen köprü, şimdi de ancak 55 km/h hızla geçilebiliyor.
The Nose of the Devile Railway Ekvator; Şeytan burnu adı verilen bu rota özellikle turistler için ilgi çeken bir nokta. Trenlere üstü açık binmek artık yasak, en azından turistlere…
Eyre karayolu, Avustralya; bu otoyol baktığımızda, gerçekten tehlikeli görünmüyor. Ancak, 1600 km’lik otoyol neredeyse ıssız ve oluşan kaza sayısı yüksek. Çünkü uzun ve rutin yolda sürücülerin bir kısmı direksiyon başında uyuyakalıyormuş.
Yunga Road Bolivya; Bu yol Bolivya şehirleri La Paz ile Coroico’yu birbirine bağlıyor. 3300 metreden 360 metre rakıma kadar inen bir yol. Haliyle çok sayıda virajlı ve iniş yolu barındırıyor. Yol çok dar olmasına rağmen geçmeye çalışan kamyon sayısı da az değil.
Maeklong Railway Market Tayland; Bu yol uzun ya da dağlık olduğu için değil ama içinden geçtiği yerel Pazar nedeniyle çok tehlikeli.
Guoliang Tüneli Çin; 1.2 km uzunluğundaki tünel aynı adı taşıyan bir köye ulaşıyor. Ve dağın içerisinde inşa edilmiş. 1970’lerde, bu köyün sakinleri tüneli yaparken el aletlerini kullnarak pencereler açmışlar. Tünelin genişliği sadece 4 m. genişliğinde.
Of-Çaykara-Bayburt D915 karayolu; Derebaşı virajları olarak bilinen ve Karaçam’da bulunan bu yol, Türkiye’den listeye eklenebilecek yollar arasında. 106 kilometre uzunluğundaki yolun 29 keskin virajı bulunuyor.
Sibirya BAM Road; Burası maceraperestler açısından dünyanın en zor yollarından biri. Taşlardan oluşan yol zaman zaman bataklıkla ve kırık tahta köprülerle devam ediyor.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.