İthal elektrikli otomobile ek vergi düzenlemesi geldi

Elektrikli otomobillere geçiş dönemi etap etap devam ediyor. Dünyanın bütün otomobil üreticileri, elektrikli modellerini birbiri ardına tanıtıyor ve Türkiye yollarına çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin otomobili olarak tanıtılan TOGG da bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. 29 Ekim 2022 tarihinde Gemlik fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirecek olan TOGG için iç pazarda “yollar da temizleniyor.” Türkiye’nin cari denge değerleri açısından kayda değer bulunarak gerçekleşen son düzenlemeye göre; ithal elektrikli otomobiller için ek gümrük vergisi kararı çıktı.

Aslında konu biraz karışık. Genelleştirilmiş Tercihler sistemi ülkeleri hangileri, hangi araçlar ek vergiye tabi oldu kargaşası gün boyu gazetecileri eksik bilgileri tamamlamaya sevketti.

Günün ilk haberlerinden biri Dünya Gazetesi’nde çıktı. Buna göre ithal elektrikli otomobillere ek vergi geldi.

Yüzde 10 olarak maliyetlere eklenen ek gümrük vergisi daha önce Güney Afrika’dan ithal edilen Mercedes C Serisi 1.6; Uzakdoğu’dan ithal edilen motosikletler gibi ürünlerde de uygulanmıştı.

Dünya Gazetesi’nde Hüseyin Gökçe imzasıyla yayınlanan haberde şu bilgilere yer verildi:

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre; 8703.80.10.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP), “Sadece elektrik motorinden tahrikli olanlar” başlığı altındaki yeni elektrikli araçların GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) ülkelerinden ithalatında yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi alınacak.

GTS, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerden ithal ettikleri sanayi malları üzerindeki vergilerini; “karşılıklılık” esası dışında tek taraflı olarak sıfırlamalarını veya indirmelerini öngörüyor.

Geçtiğimiz günlerde elektrikli otomobillere yönelik vergiler yeniden düzenlenmiş ve motor gücü ile fiyat dengesi oluşturularak; ÖTV oranı yüzde 10’a indirilmişti.

Genelleştirilmiş tercihler sistemi ülkeleri:

Avrupa Birliği (AB), ABD, Japonya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya ve Türkiye tarafından uygulanmakta olan 11 otonom GTS düzenlemesi bulunmaktadır.

Dünya Gazetesi’nin haberi yenilendi

Günün ilerleyen saatlerinde yine Dünya GAzetesi’nde bu kez AYsel Yücel yeni bir haber hazırladı. Bu haberde “Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, 8703.80.10.00.00 GTİP kodlu “Sadece elektrik motorinden tahrikli olanlar” başlığı altındaki yeni elektrikli araçların GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) ülkelerinden ithalatında yüzde 10 oranında ilave gümrük vergisi alınacak. GTS, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerden ithal ettikleri sanayi malları üzerindeki vergilerini “karşılıklılık” esası dışında tek taraflı olarak sıfırlamalarını veya indirmelerini öngörüyor.” bilgileri yer alıyordu.

Haberin devamında şu bilgelere yer veriliyor:

Alınan karar, AB, EFTA (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan (İsrail, Güney Kore, Fas, Tunus gibi 24 ülke) ülkelerden gelen elektrikli araçları etkilemeyecek. Ancak, başta Çin olmak üzere Japonya, Hindistan ve Vietnam‘dan Türkiye’ye getirilmesi planlanan elektrikli araçların fiyatları değişecek. Buna göre son dönemde ithalatın arttığı Çin’den gelen elektrikli araçlardan alınan gümrük vergisi oranı yüzde 20’ye çıkmış oldu. Ek vergi Türkiye’de satışa sunulan ilk ve tek tam elektrikli Japon otomobil Subaru’nun fiyatını da etkileyecek. Diğer yandan, Toyota ve Honda gibi diğer markalar da elektrikli araçlarını Türkiye pazarına sunma hazırlığı yapıyordu.”

Türkiye’de şu anda resmi olarak distribütörlüğü bulunan MG, Seres ve Skywell olmak üzere üç Çinli elektrikli otomobil üreticisi bulunuyor.

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Dağtekin: Elektrikli araçlar Türkiye yerine Avrupa’ya gider

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin konuyla ilgili ilk değerlendirmelerden birini yaptı. Dağtekin, şu görüşlere yer verdi:

Bu yeni vergi düzenlemesi doğal olarak fiyatlara yansır. Orta uzun vadede ise Uzak Doğu’dan gelen ve bundan sonra gelmesi planlanan markaların iştahını azaltır. Özellikle Avrupa4da elektrikli araçlara olan talebin çok kuvvetli olduğu bu dönemde üreticiler daha karlı olacağını düşünerek, önceliği Avrupa pazarlarına verirler. Türkiye’deki elektrikli araç pazarına daha az ilgi gösterirler.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.