Janttan airbage, iç trimden segmana yan sanayi ve algı yönetimi

Öncelikle organize olmalarının 40.yılını geride bırakan TAYSAD’a nice 40 yıllar diliyoruz.

Yakaladıkları 404 üye sayısıyla kendini gösteren, iki haneli milyar dolarlarlık ihracat geliri ile dünyanın önemli üslerinden biri haline gelen Türkiye’de çalışkan ve verimli bir sektör olarak öne çıkıyorlar.

Yerli ve yabancı bir çok sanayi şirketi uluslararası projelerin stratejik ortağı olmayı yakaladı. Janttan hava yastığına, iç trimden segmana bir çok parça uluslararası devlerin dünya tesislerine Türkiye’den ihraç ediliyor.

Dünya yollarındaki milyonlarca araçta Türk işçisinin Türk mühendisinin elinden çıkma parçaların kullanıldığı araçlar güvenle, güvenlikle yol alıyor.

Geçtiğimiz hafta 40.yılını genel kurullarında kutlayan TAYSAD’ın eski başkanları, delegeleri, üyeleri bir araya geldi. Sanayi Bakanı Faruk Özlü toplantıya katıldı. AR-GE ve Tasarım merkezlerinin önemine değinilen konuşmalar yapıldı.

 

Türkiye otomotiv endüstrisinin temel taşlarından olan otomotiv tedarik sanayicileri organizasyonu TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) 40.yaşına bastı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, 40. yıllarında 404 üye ile yola devam ettiklerini ilan etti.

40. Olağan Genel Kurul’da TAYSAD’ın hedeflerini aktaran Kanca, hedeflerinin Türkiye’ye yayılmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Üye sayısı bugün 400’leri aştı. Şimdiki hedefimiz ise üyelerimizin tüm Türkiye’ye dağılması. Türkiye’de Kocaeli ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere 19 ilde yoğunluk kazanan üyelerimizi, Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz.”

Bilinen merkezlerin ötesinde Aksaray’dan Çankırı’ya, Balıkesir’den Manisa’ya Gaziantep’ten Niğde’ye bir çok Anadolu kentinde otomotiv yan sanayi fabrikalarının bacaları tütüyor.

Yazımızın sonunda Türkiye’deki en büyük 50 otomotiv şirketi tablosunu bulabilirsiniz.

Türkiye’deki 1000 Ar-Ge merkezinin 127’si TAYSAD’lı

Sektörün geleceğini araştırma-geliştirme çalışmalarında gördüklerini belirten TAYSAD Başkanı, Türkiye’de 1000 adetlerdeki Ar-ge ve tasarım merkezinin 127’sinin TAYSAD üyesi firmalar olduğunu bildirdi.

Gelecek açısından iyi bir oran. Ar-Ge sübvansiyonlarının da gazıyla devamı gelir. Gelir de bu merkezlerinden neler çıkacak? Hangi patentlere imza atılacak? Kaç patent uluslararası onay ve sertifika alacak? Ve en önemlisi ne kadarı gerçek hayatta, hadi moda deyimle söyleyelim 2023’lerin araçlarında kullanılacak?

Ar-ge bütçeleri ne kadar? Hemen alta şu tabloyu ekleyeyim: Dünyadaki bazı şirketlerin AR-GE harcamaları ne kadarmış görelim? Bu rakamların 2015 değeri olduğuna da dikkat edelim.

Otonom araçlar için seçilen üyeniz var mı?

Mercedes 10 milyar euro. Volkswagen Grubu 13 milyar Euro. Hyundai-Kia Grubu 6 milyar euro. Toyota, Renault-Nissan-Mitsubishi gibi ana sanayi devlerinin milyarlarca euroluk bütçeleri yeni nesil teknolojilere ayrıldı. Şimdilik.

Dünya otomotiv devlerinin milyarlarca euro yatırımla hibrit-elektrikli-otonom ve hatta uçan otomobillere yöneldiği günümüzde 404’ü TAYSAD’a üye Türkiye’deki tedarik sanayicilerinin bu işbirliklerinin içinde olması da beklenmeli. Geleceğin Ar-ge ve tasarımda olduğunun gizli olmadığı bir çağda yeni teknolojilerin uygulanacağı platformlarda hisse sahibi olmak da gerekiyor.

Türkiye’de önümüzdeki dönemin elektrikli-otonom-uçan kaçan otomobilleri için çalışma yapan yan sanayi firması var mı? En son TAYSAD Başkanı Alper Kanca’ya sorduğumda “Bildiğimiz kadarıyla henüz yok” yanıtını almıştım.

TAYSAD Başkanı Alper Kanca

Aklıma bazı sorular gelmiyor değil. Politik gibi görünseler de aslında politik olmayan sorular. Dünya sermaye hareketlerinin de cevap beklediği sorular.

Ohal kalksa? Afrin bitse? AB ile yeni bir kapı açılsa? Tutuklu milletvekilleri tutuksuz yargılansa? Avukat Barış Mengi’yi kaçırıp, Dudullu ıssızlığına bırakan derin güçler yakalansa? Yenilerine geçit verilmese? Kadınlar öldürülmese, çocuklara tecavüzün önüne geçilse?

Türkiye’nin önümüzdeki onyıllar için ar-ge ve tasarım merkezlerine milyarlarca liralık sübvansiyonlar vermesi kadar, uluslararası ve iç ilişkilerde atacağı demokrasi adımlarının en az o kadar hatta ondan daha kıymetli olacağını düşünmemek elde değil.

Bunu niye söylüyorum?

Yine TAYSAD Başkanı Kanca’nın bir sohbette dediklerinden yola çıkıyorum:

“Yabancı iş ortaklarımızın temsilcileri Türkiye’ye iş toplantılarına geldiğinde kısa ve klasik iş konuşmaları yapar ve sayfayı kapatırdık. Ardından ağırlıklı olarak tatillerini Bodrum’da, Kapadokya’da vb yerlerde nasıl ailecek geçirebilecekleri konusu açılırdı. Büyük bir hoşnutlukla bunları konuşurlardı. Son dönemde hem gelenler azaldı, hem de bu tür iş dışı konuşmalar tamamen bitti.”

Tatile gelmekten hoşlandıkları, hatta ailece tatile gelecekleri bir ülke olmaktan çıktık sanırım. Yatırım için niye gelsinler ki? Sırbistan var, gelişiyor, onlar da teşvikler veriyor ve lojistik olarak da TIR başına 1000 dolar daha avantajlılar. Romanya var, hem de AB üyesi.

TAYSAD ‘algı değiştirmeye’ çalışıyor

Yeni yatırımlar, gelecek projelerin stratejik ortağı olmalar artık algı yönetimine kaldı. Algı konusunda TAYSAD Yönetim Kurulu’nun ciddi çalışmaları olduğunu belirten Kanca, algımız negatifte. Kızsak da, ulusal güvenlik gibi dokunulmaz kurumların arkasına saklansak da böyle.

404 üyeli sanayici örgütü TAYSAD da bizzat Bakan Özlü’nün önünde buna dikkat çekip, tarihi uyarılarından birini yapıyor:

Ticarette başarı için güçlü bir algıya sahip olmamız gerekiyor. Kısa ve orta vadede kötü algı tedarik sanayiyi, uzun vadede ise ana sanayiyi etkileyecektir. Algımızın iyi yönde gitmesi adına sektörün ileri gelenlerini hem ziyaret ediyor hem de onları Türkiye’ye davet ediyoruz.

2018 yılı için sektör dev isimlerinden Hintli Ashok Leyland ve Fransız PSA’ya heyet ziyaretlerimiz olacak, Çinli FCA-GAC ve Fransız Renault Tecnocenter ile de görüşmelerimiz sürüyor”

Sanayi Bakanı Özlü: Ayakta kalacak sektörlerdensiniz

Otomotiv tedarik sanayinin Türkiye için önemli bir misyonu gerçekleştirdiğini belirten, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “ Tedarik sanayi otomotiv sanayine güç veriyor. Otomotiv sektörünün ayakta kalmasını sağlıyor. TAYSAD tedarik sanayi güçlü olan sektörlerin ayakta kalacağını göstermiş oluyor” diyerek, sektörün geleceğine inandığını söylüyor.

5 odak sektörden biri

Bakanlık olarak, yerlileşme konusunda Türkiye’ye sıçrama yaptıracak odak sektörleri çalıştıklarını aktaran Bakan Özlü, “Çalışmamızda 5 odak sektör ortaya çıktı. Bunlardan biri de otomotiv sektörü. Son 12 yıldır ülkemizin ihracat şampiyonu otomotiv sektörü.” diye konuştu.

TAYSAD’ın son 20 yılında başkanlık görevinde bulunan Ahmet Bayraktar, Ömer İltan Bilgin, Ömer Burhanoğlu, Celal Kaya, Dr. Mehmet Dudaroğlu ve Alper Kanca tarafından Sertplas Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Serter’e 400. Üye Plaketi de takdim edildi.

TAYSAD’ın 400. üyesi Sertplas oldu

TAYSAD’ın son 20 yılında başkanlık görevinde bulunan Ahmet Bayraktar, Ömer İltan Bilgin, Ömer Burhanoğlu, Celal Kaya, Dr. Mehmet Dudaroğlu ve Alper Kanca tarafından Sertplas Yönetim Kurulu Başkanı Mürsel Serter’e 400. Üye Plaketi verildi.

Türkiye’nin en büyük 38 otomotiv yan sanayicisi (İhracatçı)

 

Türkiye’nin en büyük otomotiv ana ve yan sanayi firmaları (ihracatçı)

İkinci en büyük 25 otomotiv firması

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.