Kırmızı başlıklı kız: Hem hibrit, hem hiper

Otomobil severler için kırmızı başlıklı kız masalı gerçek olabilir; Masalın kahramanı olmaya aday 1000 hp’lik hibrit ve dört tekerlekten çekişli Ferrari SF90 Stradale ortaya çıktı.

Ferrari SF90 Stradale 1000 beygirlik hiper gücü; 1.57 kg/HP’lik ağırlık/güç oranlaması ve 250 km/s’de 390 kg yere basma kuvveti gibi; müthiş güçleri ile karanlık ormana dalacak bin yüreği var.

SF90 Stradale, içten yanmalı motorla üç elektrikli motoru bir arada kullanan ilk PHEV (Şarj edilebilir Hibrit Elektrikli Araç) Ferrari.

Yeni hiper hibrit otomobilde V8 silindirli turbo beslemeli 780 hp gücünde klasik bir içten yanmalı motor görev yapıyor. Ferrari tarihinin güçlüsü. Diğer 220 hp gücü ise üç adet elektrikli motor takviye ediyor.

Elektrikli motorlardan biri arka aksa yerleştirilmiş ve motor jeneratör birimi görevini üstlenmiş. Mühendisler Formula 1’den transfer edilen bu yapıda elektrikli motoru, içten yanmalı motorla çift kavramalı şanzıman arasına yerleştirmiş.

Kırmızı başlıklı kız SF90 Stradale aynı zamanda dört tekerlekten çekiş sistemiyle yola çıkan ilk Ferrari.

Ferrari SF90 Stradale, 0-100 km/s hızlanmasını 2.5 saniyede tamamlıyor. 0-200 km/s hıza ise sadece 6.7 saniyede tırmanıyor.

Sadece salt elektrikli sürüş esnasında itici güç sağlamakla kalmayan ön akstaki elektrikli motorlar; aynı zamanda ön akstaki iki tekerleği ayrı ayrı yöneterek bir noktada Tork Vectoring görevini de üstleniyor.

Ferrari için hibrit mimariyi geliştirirken elektrikli sistemin yaratacağı ek ağırlığı yönetmek en büyük sorunlardan biriydi.

Yüksek performans açısından çok büyük öneme sahip olan toplam ağırlık, gövde rijitliği ve düşük ağırlık merkezi noktasında; mümkün olan en iyi sonuç için otomobilin gövdesi karbon fiber gibi özel malzemelerle şekillendirildi.

Kapı döşemeleri, alt kaplama gibi yerlerde karbon fiber kullanımı ve yaylarla egzoz sisteminde tercih edilen titanyum gibi; ekstra hafif malzemeler aracı 30 kg hafifletti.

Ayrıca 250 km/s hızda 390 kg yere basma kuvveti üreten karbon fiber bir spoyler de dikkat çekiyor. Michelin Pilot Sport Cup2 pist lastikleri de standartlar arasında.

Pistlerden ilham alınan “gözler yolda-eller direksiyonda” felsefesi ilk kez İÇ MEKAN tasarımında gerçekten de önemli bir rol üstleniyor. Bunun yansıması olarak önceki modellerden tamamen uzak bir insan makine ara yüzü (HMI) ve iç mekân mimarisi devreye giriyor.

Direksiyonun üzerinde bulunan dokunmatik yüzey sayesinde sürücü ellerini direksiyondan ayırmadan araç özelliklerine erişebiliyor. 16 inçlik, kavisli HD ekranıyla otomotiv dünyasında bir ilk olan merkezi gösterge paneli, istenirse direksiyon üzerinden dokunmatik ekran kullanılarak kişiselleştirilebiliyor.

Arkadan bakıldığında ise egzoz çıkışlarının yukarıya yerleştirildiği görülüyor. Gösterişli difüzör de egzoz seviyesine kadar yükseliyor. Böylece kırmızı başlıklı kız masalının otomobil yorumu tamamlanıyor. Ne dersiniz?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.