Koç’a, Ford ile olmaz, TOFAŞ kalsın, o gitsin dediler

Türkiye’nin en büyük ihracatçı şirketi Ford Otosan, dün Eskişehir’deki kamyon fabrikasında yeni bir projesini tamamladığını duyurdu. Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’un da katıldığı törende, ilginç bir yaşanmışlık ortaya çıktı. Ali Koç’un konuşmasında hatırlattığı Gümrük Birliği yaşananları arasına katılan anıya göre Ford ile Koç Grubu arasındaki işbirliği  bitirilmek istenmiş.

Kuruluşu 1928 yılında Vehbi Koç’un Ankara bayiliğini almasına kadar uzanan Amerikalı şirketin Türkiye temsilciliğine 1996 yılında az daha son veriliyormuş. Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisine ve Koç Grubu şirketlerine etkisinin ne olacağını yabancı bir şirkete araştırtan aileye cevap “Otosan’ı kapatın” olarak gelir. O tarihte Ford Otosan, TOFAŞ’ın çok gerisinde bir performans ile hayatını sürdürmektedir. Gümrük Birliği ile işleri iyice zora girecek öngörüsü yapılır. Ama başta Rahmi Koç buna karyı çıkar. Tartışmalar sonrası Ford Otosan yaşamına devam eder ve bugün Türkiye’nin en büyük ihracatçı şirketi ünvanıyla yoluna devam eder.

Ford-gitsin-dediler-
1997 yılında Ford gitsin diyen raporlara, Rahmi Koç direnip, şirketin bugünleri için temeli güçlendirdi.

Rahmi Koç Ford’dan çıkın telkin ve baskılarına direndi:

O dönemdeki gelişmelerin hikayesini Ali Koç anlattı:

“Bütün kapatma telkinlerine ve baskılara rağmen; sadece danışman raporları değil aile içindeki hissedarların da baskılarına rağmen; tek başına direnerek Ford Otosan’ın bugünlere ulaşmasında kritik bir rol oynayan Rahmi Koç’a da (…) saygı ve şükranlarımızı iletiyorum.

Kolay değildi o dönem, Tofaş Otosan’ın çok önündeydi. O dönemin parasıyla ilk 1 milyar ciro yapan şirketimizdi. Peynir ekmek gibi satıyorduk. İnsanlar kuyruk oluşturup, Tofaş araçlarına ulaşmak için her türlü torpilleri kullanmaya çalışıyorlardı. Otosan ise 40 küsür bin üretimiyle, hani bir ayağı kırık; adeta tam ne yapacağı, nereye gideceği belli olmayan bir konumdaydı. Otomotivden çıkacaksak buradan çıkalım orada kalalım deniyordu. Ama Rahmi Bey, tek başına direndi.

1997’de tesis ettiğimiz ortaklık anlaşması sonrasında şirketimizin ne kadar geliştiğini biraz da rakamlarla ifade etmek istiyorum. Rakamlar yalan söylemez.

  • 1997 yılında 3400 kişi çalıştırıyorduk. Bugün geldiğimiz noktada 13.328 emektarımız var… Planlarımız arzu ettiğimiz gibi ilerlerse bu rakamlar 15-16 bine çok yakında çıkacak.
  • 43 bin araç üretiyorduk, 2020 yılını tamamladığımızda 328 bin araç ürettik.
  • Ciromuz 1997’de 850 milyon dolar iken, bugün 7 milyar dolara ulaştı…
  • İhracat rakamları da çok çarpıcı. 100’lerle ifade ettiğimiz ihracat adetleri, bugün 200.000’leri geçti. Parasal olarak bakacak olursak; o dönem 16 milyon dolar olan ihracatımız bugün 5 milyar dolar civarında…
  • Bununla da bitmedi. 2009 yılında, otomotivin anavatanı olarak tarif ettiğimiz Amerika’ya ihracat yapan ilk Türk otomotiv şirketi olduk. Söz konusu araç modelinde Amerika’ya 200 bin araç ihraç ettik…
  • Bugün geldiğimiz noktada Türkiye otomotiv üretiminin yüzde 25’ini Ford Otosan gerçekleştiriyor. Türkiye’nin son 6 senedir ihracat şampiyonu olan Ford Otosan’ın, son 10 yıldır da ihracat şampiyonları arasında ama 6 senedir 1. sırada. Büyüme ivmesinin ve iradesinin daha da güçleneceğine inanıyor, bunun için de yatırım ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

İfade ettiğim rakamlara ve nereden nereye geldiğimize baktığımızda Sayın Rahmi Koç’un ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. İyi ki direnmiş, iyi ki kararlılığında vazgeçmemiş.”

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.