Koronavirüs ikinci el fiyatları ne kadar düşürdü

Koronavirüs gündemi ekonomiyi de doğrudan etkiliyor. Bir süredir otomotiv fabrikaları, tedarik sanayi şirketleri üretim yapamıyor.

Bayi ve servisler de sınırlı personelle müşterilere hizmet veriyor. Peki bu süreçler otomobil piyasasını nasıl etkiliyor? Talepte daralma var mı? Koronavirüs COVID-19 nedeniyle otomobil fiyatları, özellikle ikinci el otomobil fiyatları değişti mi?

Bu sorunun cevabını verenlerden biri Anadolu Grubu şirketlerinden Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız.

2020 yılının ilk çeyreğindeki ikinci el araç pazarını değerlendiren Ayyıldız; COVID-19’un ikinci el araç pazarındaki satış fiyatlarını etkilediğini ve fiyatların ortalama yüzde 4,5 düştüğünü söyledi.

Ocak ve şubat aylarında ikinci el araç pazarının hareketli günler geçirdiğini belirten Emre Ayyıldız; “TÜİK verilerine göre ocak ve şubat aylarında 1,5 milyondan fazla ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satıldı.

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda yüzde 50’den fazla artış olduğunu görüyoruz. Henüz resmi sonuçlar olmasa da COVID-19 etkisiyle mart ayında, ocak ve şubat aylarının altında bir satış bekliyoruz”

“COVID-19 etkisini kendi platformumuz üzerinden gerçekleşen satışlarla da inceliyoruz. Mart ayının ilk 10 gününde satış fiyatlarında yüzde 3’lük bir artış gördük, son 20 günde ise yüzde 8’lik bir düşüş yaşandı.

Genel itibarıyla mart ayında fiyatlarda yüzde 4,5’lik bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. Fiyatlar bir süre daha düşebilir ancak bunun geçici olacağını, yaz aylarının da etkisiyle ikinci el araç fiyatlarının artacağını düşünüyoruz” dedi.

Emre Akyıldız, 2020’nin ilk üç ayında 18 binden fazla ikinci el aracı online ihale yöntemiyle satışa çıkardıklarını açıkladı; “Teklif veren kişi sayısında mart ayı ile ocak ayı arasında yaklaşık yüzde 20 fark var.

Yine de mart ayının son iki haftasından önce talebin iyi olduğunu söyleyebilirim” Platform üzerinden en çok ekonomi sınıfındaki Renault Clio, Peugeot 301 gibi araçların satıldığını söyleyen Ayyıldız, COVID-19 gündemi bittikten ve hayatın normale dönmesinden sonra talebin yeniden oluşacağını, şu anda araştırma yapan ve doğru zamanı bekleyen çok kişi olduğunu ifade etti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.