Navigasyon sistemi nasıl çalışıyor: Altyapısı nasıl oluşturuluyor
Otomobil, motosiklet, mobilite, rota gibi konuları radyoda gündeme taşıyan Halil Okşit ve Memduh Taşlıcalı ile Otoajanda; Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan’ı konuk etti. 1997 yılından beri coğrafi bilgi sistemleri ve altyapı çözümleri sağlayan teknoloji şirketi; Google, Yandex navigasyonların da harita sağlayıcısı olarak öne çıkıyor. Programda navigasyon sistemi nasıl çalışıyor, altyapısı nasıl oluşturuluyor sorusuna açıklık da getiriliyor.
Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan anlatıyor;
Biz çalışmalara 2000’li yıllarda sahada dolaşarak sokak sokak üzerinde bulunan işyerleri detayları ile birlikte hizmet sunmaya başladı. Bu ama bitmeyen bir iş sürekli devam eden, ekleme ve çıkarmaları ile yenilenmesi devam eden bir süreç.
Bize diyorlar ki Google’dan alsanız ya! Biz zaten Google’a veriyoruz bu hizmeti. Kapanmış yerleri vs de yönetmek gerekiyor. Bu 365 gün devam eden bir iş aslında. Çünkü Türkiye dinamik bir ülke. Sokaklar, caddeler yollar değişiyor. Aynı cadde üzerinde bir işletme kapanıp başka bir iş alanında bir işletme açılabiliyor, plaza ortaya çıkabiliyor.
Şeylerin teknolojisi, otonom, sharing car
Şimdi araçların birbiri ile konuşmasından faydalanma dönemine geçiliyor. Burada birçok teknoloji paylaşımı olacak, konum bilgilerine dayalı olanlar daha dikkat çekici. Örneğin; bir lastik firması şimdi Ar-Ge yapıyor; önde giden aracın lastiği zeminle ilgili bilgileri geriden gelen (bunu navigasyon üzerinden kolayca bulacak) araçtaki lastiğe aktarılıyor.
Otonom araçlar için daha detaylı bir navigasyon özellikleri gerekiyor. Buna da hazır hale gelmek gerekiyor. Verimliliği arttırması beklenen bu süreçte yine yollar, haritalar, rotalar öne çıkacak.
Ben bir yazılım yaptım; ne kadar evde işyerinde uçakta araçta olduğumu gösteren bir yazılım. Yüzde 15 araç içinde çıktı, ben mobil bir adamım ama yine de oran bu. Yani paylaşım ekonomisini öncül hale getiriyor.
Özellikle İstanbul’da ücretsiz navigasyon paralı yollara yönlendiriyor diyorlar ama burada çoklu seçenekler içinde kullanıcının daha iyi seçim yapması gerekiyor. Google ya da Yandex ücretsiz hizmetler de eski haritaları kullanabiliyor. Ama belli bir ücret karşılığı kullanılan hizmetler de bu kuruluşlar daha yeni satın aldıkları haritaları sağlayabiliyor.
Yerli otomobil teknolojileri içerisinde yer alacağımızı düşünüyorum; zaten TOGG bünyesinde olan iki babayiğit BMC ve Turkcell tarafı ile uzun süredir görüşmelerimiz var.
Üretiğimiz haritalarla nüfusun yüzde 85’inde kapı adresine kadar kargoyu, yemeği vs ulaştırabiliyoruz. Biliyorsunuz çok hızlı adresler değişiyor, kentler kuruluyor. Buna rağmen çok optimum kullanıma ulaşıyoruz…
İşte Radyo Gedik‘te 2 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan programın tamamı…
- BMW, Mini ve Land Rover 2020 yeni modelleri
- İkinci el raporu 2019; hangi markalar çok sattı hangi modeller önde
- 2019’un kazananı Renault: Clio tek başına 25 bin sattı
- 2020 trafik cezaları can yakıcı, en ağır para cezası
- 2020’de hangi Honda modelleri yola çıkacak
- Toyota Sakarya fabrikasını gezdirdi, 186 bin TL bağış topladı
- VW yatırımı, Temsa üretimi ve alınabilecek otomobiller
- 2008 Peugeot 2020 Türkiye’ye ne zaman gelecek, özellikleri, fiyatı
- DRD Filo yönetimi borç yapılandırma sonrası ilk kez konuştu
- Navigasyon sistemi nasıl çalışıyor: Altyapısı nasıl oluşturuluyor
- Hibrit Clio ve plug-in Captur Brüksel’de sahneye çıktılar
- 2019 kazananlar kaybedenler: En çok satan 20 otomobil
- Kamu bankaları düşük faizi 3 ay uzattı; kampanyalar erken başladı