Avrupa’da 1 milyon elektrikli ne zaman satılacak?

Her geçen yıl petrolün yakıt olarak kullanımının sona ermesi ve elektrikle veya hidrojenle çalışan araçların yolları dolduracağına bir adım daha yaklaşıyoruz.

Tesla’dan Renault ve Nissan’a kadar bu alana yatırım yapan tüm şirketlerin yanı sıra Mercedes, Volkswagen Grubu gibi halen bu alandaki yatırımlarını sürdürenlerin milyarlarca dolarının harcanma yeri geleceğin burada olduğuna işaret ediyor. Yılda 15 milyon civarında aracın satıldığı Avrupa’da Elektrikli otomobilde 1 milyon rakamı ne zaman yakalanacak?

Peki, eski bir reklamın dediği gibi “Gelecek de bir gün gelecek” ama ne zaman gelecek?

Geçtiğimiz yıl Avrupa elektrikli otomobil satışları 200 bin adetlere doğru ilerleyeceğini gösterdi. Hatta LMC Automotive şirketinin raporuna göre bu yıl Avrupa elektrikli oto satışları 200 bin adeti bulacak.

Dünyanın en çok satan elektrikli otomobili hangisi? Sorunun cevabı en ekonomik ve yaygın olanı ki o da Nissan Leaf. Tesla giderek ucuzlayan elektrikli otomobilleriyle bu alandaki önemli bir marka ve büyümesini sürdürüyor. Renault Zoe gibi Avrupalı elektrikliler de bu alanda rekabette. VW’nin de elektrikli Golf ve Passat modelleri satışta.

Elektrik otolar için 2018 patlama yılı olacak

Örneklerin giderek çoğaldığı elektrikli otomobil satışlarında 2018 yılında patlama bekleniyor. 2018 Avrupa satışları için öngörülen sayı ise 200 bin elektrikli otomobil civarında.

LMC Automotive’in yayınladığı son rapora göre, tamamen elektrikle şarj edilebilir otomobil satışlarının Avrupa’da 2020 yılında 600 bin adetlere çıkması bekleniyor. 15 milyon adetlerde gezinen Avrupa otomobil pazarında bu sayının 1 milyon adete çıkacağı yıl ise 2022 yılı olarak tahmin ediliyor.

Elektrikli otomobilde 1 milyon rakamı için önümüzdeki 5 yıl öne çıkmaya başladı. Firmalar da hazırlıklarına buna göre yapıyor. Ya da tam tersi; yapılan hazırlıklara göre 1 milyon, 5 yıl içinde yakalanacak.

Kaynak: Jato

Önce mevcut duruma bir gözatalım.

Geçtiğimiz yıl Avrupa’da elektrikli araç satışları 126.500’ü bulurken, bu sene ise bu sayının rahatlıkla aşılması bekleniyor. Dile getirilen rakam 200 bin adetler.

Elektrikli otoların menzili yeni modellerle arttı

Bu yıl elektrikli otomobil piyasasında ne gibi yenilikler olacak. 2. jenerasyon Nissan Leaf, Jaguar I Pace, Porsche Misson E Sedan gibi yeni nesil elektrikli araç satışlarının bu yıl başlaması bekleniyor. Buna karşın Audi e-tron elektrikli SUV modelinin 2019’a kadar alıcıyla buluşamayacağı söyleniyor.

Bu yeni nesil elektrikli araçların, bu alandaki satışlara ivme kazandırması beklenirken, satışlarla ilgili bu otomobillerden beklenti yüksek tutuluyor.

Jaguar I Pace İngiltere fiyatı 60 bin Paund

Jaguar I Pace için, Martta yollara çıkacağı konuşulurken, anavatanındaki (İngiltere) olası fiyatının 60,000 pound olması ise gündem konuları içerisinde yer alıyor. Yani fiyatlar bu araçların yüzbinlerce veya milyonlarca adet satışlarında önemli belirteç olmaya devam ediyor.

Pazarın liderleri işi götürüyor

LMC Automotive raporuna göre, gelecekteki satışlarda mevcut pazar liderleri kazancı ellerinde tutacak. 2020’de, Avrupa’nın elektrikli otomobil satışlarının, Tesla’nın Model 3, Renault Zoe, BMW i3 ve Nissan Leaf liderliğinde gerçekleşmesi bekleniyor.

En büyük pazar Norveç

Avrupa’da elektrikli araç satışları konusunda bayrağı Norveç tutup ilk sırada yer alırken, Fransa ikinci, Almanya ise 3.sırada geliyor. Ancak bu senelerde, 2019’a kadar, Almanya’nın vites yükseltip, ilk sıraya yerleşmesi söz konusu.

BMW’nin elektrikli araç planı

BMW’nin hedefinde 100 bin elektrikli araç satışı var.

Avrupalı üreticiler, elektrikli araç portföyleri konusunda başabaş bir yükseliş gösteriyor. BMW Group 2025 yılına kadar, tam 12 full elektrikli araç çıkarmayı planlıyor. i3 ve i8 modellerinin ardından i5 gelecek. Onu BMW iX3 EV SUV takip edecek. Bir yıl sonra ise takıma BMW iNext modelinin katılacağı şimdiden belli. Şirketin orta vadeli hedefinde yıllık 100 bin adetlik elektrikli araç satışı bulunuyor.

Mercedes’in bu alandaki yatırımı 13 milyar Euro

Mercedes 10 elektrikli model çıkaracak.

Mercedes Benz ise 2022 yılına kadar 10’dan fazla tamamen elektrikli aracı görücüye çıkaracak ve bu projeyi 2019 yılında çıkaracağı elektrikli SUV ile başlatmayı planlıyor. Şirketin bu alandaki planı 13 milyar euroluk yatırımla sürüyor. İşini içinde elektrikli ve kendi kendine gidebilen smart EQ modelinden oluşan yaygın bir taşımacılık ağı da bulunuyor.

Volkswagen elektrikli ailesi son hamlesine hazırlanıyor

Elektrikli VW ID ile tek şarjda 600 km menzil

Diğer bir Alman Volkswagen, bi alanda I.D. koduyla öne çıkmaya hazırlanan yeni nesil elektrikli araçlarını 2019 yılında ticarileştirmeye başlıyacağını açıkladı. Şirketin bu alandaki yatırım tutarı 10 milyar euro. Bu rakamın ilerleyen yıllarda 40 milyar euroya çıkması konuşulanlar arasında. Bu rakamlar dünyada bir çok ülkenin ekonomisinden çok daha büyük rakamlara denk geliyor.

Diğer markalar ne yapıyor?

Ford, Peugeot, Citroen, Mini, Volvo ve Skoda gibi diğer bazı otomotiv devleri ise 2020’de veya daha erken bir tarihte tam elektrikli modeller öne sürmenin sözünü veriyor. Japonlar, Koreliler ve Amerikalıların da çalışmaları biliniyor.

Kaynak: JATO

Elektrikli araçların önündeki engeller

Elektrikli araçlar çevreyi daha az kirleten, daha sessiz ve konforlu, yenilikçi araçlar. Bir çok ülkede vergisel avantajlara sahip. Ama bunların yanı sıra önündeki engeler de az değil. Bu engeller arasında fiyatları, tek dolumluk menzilleri, şarj süreleri, elektrikli şarj ünitelerinin azlığı ve model çeşitliliğinin sınırlılığı sayılıyor. Markaların yeni yatırımlarının, elektrikli araçların satışlarının revaçta olmasını engelleyen bir bariyeri ortadan kaldırması bekleniyor. Ki bu da sınırlı kalan model çeşitliliği.

LLC Automotive tahmini

Global analist Felipe Munoz, sadece ikisi SUV olan 25 tam elektrikli araç olduğunu belirtiyor. Sözlerine ‘Oyunun kurallarını belirleyecek, market satışlarını arttıracak markaların yolda olduğunu’ söyleyerek nokta koyuyor.

Nazlı Mirasoğlu

Tesla’dan güç canavarı Roadster: 0-100 hızlanması 1.9 sn

Rakipsiz Tesla Electric GT Race Car

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.