Neden hibrit ve elektrikli araç alınır

Konvansiyonel motorlar verimlilik ve düşük emisyona odaklandı. Londra gibi büyük metropoller, egzozundan çıkan gaz miktarına göre ceza kesmeye başladı. Büyük şehirlere dizel araçlar giremeyecek. Elektrikli otomobillere tam geçiş olmasa da hibrit araçların dönemi başlıyor. Peki neden hibrit ve elektrikli araç alınır ? Yeni otomobil sahibi olmak isteyenler için işin cazibesi nerede?

Bu araç türleri gerçekten iddia edildiği kadar yararlı mı ve doğru seçim mi? Hibrit araçlar ile konvansiyonel motorlu araçlar arasında ne fark var? Bu soruların cevaplarına bakalım…

Hibrit araçlarda, bir elektrik motoruna ilaveten konvansiyonel bir benzinli motor bulunur. Temel hibritler yalnızca rejeneratif frenlemeden ve yolda aracın gaza basmadan gidişinden şarj olur. Plug-in hibritler şebekeden şarj almak için fişe takılabilir. Daha büyük akülere ve hatta daha düşük yakıt tüketimine imkan tanır. Elektrikli bir araçta ise sadece akü bulunur ve yakıt gerekmez.

Elektrikli araçlar ilk alım maliyetinde hibritlere göre daha pahalı. Bu yüzden, kısa vadede diğer araçlar kadar kolay elde edilmesi zor. Ancak asıl avantajları uzun vadede ortaya çıkıyor. Fosil yakıta ihtiyaç duymadıkları için elektrik maliyeti oranında tüketim bedeli var. Bu rakam oldukça düşük kalıyor.

Normal motorda parça sayısı 3 binlere ulaşırken elektrik motorlarda hareketli parça sayısı on ikiye kadar düşebiliyor. Bu açıdan hibrit araçların benzinli motorlarına göre çok daha basit. Bu durumda batarya hariç elektrikli araçların bakım maliyetleri daha düşük.

Elektrikli araçları dezavantajlı yapan en önemli konu tek şarjla alınan menzildir. Hibritler ise konvansiyonel araçlar gibi servise daha çok ihtiyaç duyar ama tüketim maliyeti elektrikli araçlarla normal benzin ya da dizel araçlar arasındadır.

Doğrudan emisyonlar söz konusu olduğunda elektrikli araçlar sıfır emisyon değerine sahip. Ancak dolaylı emisyonlar da var, elektriğin nasıl üretildiği, elektrikli aracın nakliyesinin motorin yakan bir gemide binlerce kilometre uzağa gidip gitmediği gibi. Çevreci bir fabrikada üretilen bir hibrit, toplamda bir elektrikli araca göre daha çevreci olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.