Nissan’dan 25 yılın zirvesi: 35 bin satış, 2,5 milyar TL ciro

Nissan Türkiye 2015 sonunda başladığını çıkışını rekora uzanarak sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 3 civarında küçülen Türkiye otomotiv pazarında tarihinde en yüksek satış rakamına ulaşan Nissan Türkiye, 35 bin adetlik satış sınırına yükseldi.

Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök, tarihi rekora nasıl ulaştıklarını, 2018 beklentilerini ve yeni model takvimlerini anlattı.

Global ölçekte 11 ay itibariyle 9 milyon 800 bin adetlerdeki satış rakamına ulaşan Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı’nın 5.5 milyon adetlik büyük hissedarı Nissan, Türkiye’de de yükselişini sürdürüyor.

2017 yılında özellikle yenilenen ve artık ikon modeller arasında sayılan Qashqai ve yeni Navara ile 34.822 adetlik satış rakamına ulaşan şirket 25 yıllık Türkiye geçmişindeki tarihi ciro rakamına da imza attı: 2 milyar 500 milyon TL.

2017 yılında 32.043 adeti binek, 2779 adeti ticari olmak üzere 34.822 Nissan satıldı.

Nissan 2022 Planı

Türkiye’de 2018 yılında da biri 35 bin adet şeklinde açıklanan, diğeri ise B Planı olarak açıklanmayan iki plana sahip olan Nissan Türkiye, yeni model beklentileriyle yükselişine devam ediyor. Nissan’ın 2018 yeni model takvimi net değil.

Hedefte yeni Kicks’ten yeni Micra’ya ve ikonik GTR’a kadar uzanan bir yeni model yelpazesi var. Üç model için de istek içinde olduklarını söyleyen Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök, “BU modellerin gelmesini istiyoruz ama bizim pazara uyumsuz durumları var. Kicks henüz Avrupa homologasyonunu gerçekleştirmedi. Gerçekleştirirse gelebilir.

Micra ‘nın benzinli manueli var, bizim satışlarımızın yüzde 92’si benzinli otomatik. Otomatik Micra çıkmasını bekliyoruz. Çıkarsa getireceğiz. GTR çok satan bir model değil ama bizim böyle bir ikonu Türkiye’de 5 adet için bile olsa bulundurma isteğimiz var.”

Elektrikli Nissan Leaf Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Nissan Genel Müdürü Özkök, dünyanın en çok satılan elektrikli otomobilinin Nissan Leaf olduğunu ve geçtiğimiz yıl sonunda yenilendiğini dile getirdi. Yeni Leaf modelinde menzilin 400 km’ye yaklaştığını hatırlatan Özkök, bu aracın Türkiye4ye gelişi içinse ilginç bir zamanlamayı gösterdi:

“Leaf ne zaman İstanbul-Ankara arasını tek şarjla gidebilecek hale gelirse o zaman Türkiye’ye gelir. Türkiye’de yerli otomobilin elektrikli olacağı belli oluyor. Bunun getireceği ulusal bir şarj istasyonu ağı olayı da yaşanacaktır. Bu da Leaf modelimizin gelişinin önünü açar. Bu alandaki teşvikler, şarj ağı ve Leaf’in uzun menzilli versiyonu aracın Türkiye’ye gelişinin de tarihini belirleyecektir.”

Foto: Halil Okşit-Tokyo Motor Show 2017 – Nissan Leaf NISMO

Genel müdür Özkök, Nissan’ın da içinde bulunduğu ve yılı 10 milyon 800 bin adetlerdeki bir satış rakamıyla kapatmayı planlayan Renault-Nissan-Mitsubishi İttifak’ının 2022 yılında 14 milyon adet satış yapan, 12 ayrı elektrikli araç modeli yollarda dolaşan, 40 modeli otonom sürüş özelliğine sahip bir grup olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Pazarda ilk 6 ayı ÖTV matrah düzenlemesi destekler

Sinan Özkök, yeni yılın ilk saatlerinde devreye giren ÖTV tutarlarının belirlendiği matrah düzenlemesinin Ocak ayı dahil yılın ilk 5-6 aylık satışlarına olumlu etkisi olacağını düşündüklerini belirterek, şunları söyledi:

“ÖTV matrah düzenlemesi olumlu oldu. Kurlardaki yüzde 22’lik, enflasyondaki yüzde 12’lik artış otomotivde en düşük ÖTV tutarını adeta iptal etmişti. Şimdi bazı modellerimizde indirim olarak yansıyacak yeni düzenleme pazarın genelde yavaş seyrettiği ilk 5-6 ayını olumlu etkileyecek ve satışlar canlılığını koruyacaktır.

Aralık ayında beklediğimiz patlamayı yaşamayan otomotiv pazarı, hızını ilk aylarda devam ettirecek ve tüketiciler ÖTV avantajının yarattığı fırsatlardan yararlanacaklardır. Tabii kurlar bu haliyle devam ederse, enflasyonda ekstra bir patlama olmazsa.”

Türkiye’de yılda 1,5 milyon araç satılır

Türkiye’nin yıllık otomobil ve hafif ticari araç pazar potansiyelini 1,5 milyon adet olarak

Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök

öngördüğünü söyleyen Özkök, “SUV tarzı araçlar gelecekte en temel araçlar olacak. Türkiye’de bile sedan satışları küçük küçük yerini SUV tarzı araçlara bırakıyor.

ÖTV gibi satın almayı zorlaştıran engeller yumuşarsa Türkiye yılda 1.5 milyon aracın satıldığı bir ülke olur.”

Hisse yapısı değişti, tarihi zirve geldi

Nissan Türkiye, yaklaşık 23 yıl Sumitomo Grubu’na bağlı olarak faaliyet gösterdi. 2,5 yıl önce Nissan Grubu, Sumitomo ile masaya oturarak, Türkiye distribütörlüğü haklarını geri aldı. Bundan sonra da markanın 20 bin adetlerde seyreden yıllık satışları yükselişe geçti. 2,5 yılda 35 bin adetlere gelen satışlar ve yüzde 3.4’lük pazar payı hisse değişiminin yeni yönetimle birlikte Nissan’a yaradığını gösteriyor.

Yükselişin nedenlerini sorduğumuz Genel Müdür Özkök, “Elbette, önceden de destek vardı ama biz artık Nissan’ız. Büyük lojistik destek görüyoruz. Son yıllarda yaşanan terör günlerinde  bizi arayıp, durumumuzu sormalarından tutun da, hızla değişen pazar koşullarına uygun ürün tedarik etmeye kadar pek çok destekleri oldu.

Yönetimimiz de yenilendi. Şimdi bayi yapımızı yeniliyoruz. 40 bayimiz var. Bunlar tamamen yeni baştan düzenleniyor. Yeni bir kimliğe kavuşuyorlar. 2019 yılı sonunda tümü yenilenmiş olacak. Hepsinde dijital ortama geçilecek.”

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.