750 bin adetlerdeki Türkiye binek otomobil pazarında 330 bin adetlere ulaşmış olan filo pazarına yeni güç geliyor.
Türkiye yollarında dolaşan otomobillerin 330 bin adeti şirketlerin kiraladıkları araçlardan oluşuyor. Bu sayı şirketlerin kendi satın aldıkları filolar eklendiğinde 2 milyon adetlerin üzerine çıkıyor. Avrupa’da ve dünyada yaygın olan uzun dönemli araç kiralama sisteminin bireylere uygulanması konusu da devreye giriyor. Türkiye’nin en büyük yerli sermayeli ve ikinci büyük filo kiralama şirketi DRD, onecar adını verdiği yeni markasıyla bireysel kiralamaya başladı.
Bu yıl 35 bin adetlik filo araç sayısına ulaşmayı hedefleyen DRD, bunun 7500 adetini uzun dönemli bireysel kiralama alanından elde etmeyi planlıyor.
Davetlisi olarak katıldığımız şirketin İzmir’deki toplantısında görüştüğümüz DRD Genel Müdürü İlkay Ersoy, şirket kiralamaları ile bireysel kiralamalar arasında çok belirgin beklenti farklılıkları olduğuna dikkat çekerek, tamamen özel ve kendine özel bir sestem kurduklarını belirterek, şunları söyledi:
“10 yıl içerisinde her 5 yeni otomobilden birine bireyler yıllık kiralama ile sahip olacak. Bu pazar Türkiye otomotiv pazarının kapısına gelip-gelip döndüğü 1 milyon adet barajının da aşılmasını sağlayacak. Bireylere uzun dönemli ve ilk kez 12 ayı geçen aylık taksitlerle ödemeli sistem ile şirketlerin yaşadığı konfor ve kolaylık gelecek. Bireylerde uygun taksitlerle, yüzde 40’lık peşinatlarını bir otomobile bağlamadan, o otomobilin kaskosunu, MTV’sini, kış lastiğini, periyodik bakımlarını düşünmeden, yıllar sonra ikinci elde satış derdini hissetmeden istediklerinin ve belki de olanaklarının bir kaç tık üzerindeki araçları kullanabilecekler. Bireysel yıllık kiralama’ denildiğinde akla ilk gelen markanın OneCar olmasını hedefliyoruz.”
2 yıldan 4 yıla kadar kiralama yapılabilecek
Onecar adı verilen bireysel kiralamada isteyenlerin 5 dakikada kredibilitelerinin ölçülebileceğini ve çıkan sonuca göre 2-4 yıl arasında araç kiralayabilecekler. DRD, bireysel yıllık kiralama markası OneCar ile otomobil sahibi olmaya yepyeni bir alternatif teklif ediyor. Araç alımından, araca dair diğer tüm işlemlerin 35 bin araçlık dev filo sahipliğinin ekonomisinden ve olanaklarından yararlanmasıyla avantajlı bir fiyatlandırma oluşturacaklarını söyleyen Genel Müdür Ersoy,
Günümüzde ‘sahiplik’ anlayışının artık ‘erişim’ ve ‘kullanım’ kavramına dönüştüğünü belirten İlkay Ersoy, “Sahip olmak artık yük olarak görülüyor. Bireyler artık, tek seferde büyük bedeller ödeyip, finansal ve operasyonel riskleri üstlenerek satın almak yerine, ürünü belirli bir süreliğine kullanmayı ve karşılığında kullandığı kadar maliyete katlanmayı tercih ediyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde OneCar’ın öncülüğünde, bireysel yıllık kiralama pazarının önemli bir büyüme kaydedeceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde trafiğe çıkacak her 5 yeni otomobilden 1’inin bireyler tarafından uzun dönemli olarak kiralanacağını söyleyebiliriz. Bireysel yıllık kiralama segmentinin gelişerek otomobil pazarının büyümesine de önemli bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Otomobil yatırım aracı mıdır? DRD’nin Future Bright işbirliği ile gerçekleştirdiği pazar araştırmasına göre 1 yıl içerisinde araç sahibi olmak isteyen hedef kitle, otomobilin Türkiye’de artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını düşünüyor.
DRD Genel Müdürü İlkay Ersoy, “Sıfır kilometre araç kullanma fırsatı, aylık sabit ödemeler, 2-3 yılda bir yeni araca kolayca ulaşabilme avantajı, satın alma maliyetine katlanmayarak satın alabileceğinin daha üzerinde bir aracı tercih edebilme imkanı, sözleşme sonunda zahmetsizce araç yenileme, değiştirme ya da kiralamayı sonlandırma gibi çeşitli opsiyonlar, kiralama süresince her noktada kurumsal bir marka güvencesi ile yol alabilmek, tüketicileri OneCar’a yönelten önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Ayrıca araç sahibi olmanın getirdiği 2. elde değer kaybı, sigorta, hasar, bakım/onarım, MTV gibi hiçbir maliyet yüküne katlanmadan; hasar veya arıza halinde anında sunulacak ikame bir araç ile yola devam edebilme kolaylığı, satın alma işlemlerine kıyasla daha az bürokratik işlemler de OneCar’ı cazip kılan önemli özelliklerden bazılarını temsil ediyor” diye konuştu.
Bireysel kiralama oranı ABD’de yüzde 35
OneCar markasının oluşumu esnasında hem ABD, hem de Avrupa pazarını yakından incelediklerini ve Türkiye için en uygun olan modeli hazırladıklarını anlatan İlkay Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bireysel araç kiralama konusunda en gelişmiş pazar olan ABD’de, trafiğe çıkan yeni araçların yüzde 35 gibi önemli bir bölümü bireysel uzun dönem kiralama yöntemiyle kullanılıyor. Toplamda 17.5 milyon aracın satıldığı ABD pazarında, bireysel yıllık kiralama her yıl yüzde 4,4 oranında büyüyor. Son verilere göre yılda 4,8 milyon araç bireysel uzun dönem kiralama yöntemiyle trafiğe çıkıyor. Avrupa pazarı yıllık 1,5 milyona koşuyor Avrupa pazarına bakıldığında ise 2020 yılında, bireysel yıllık kiralama kapsamında kiralanacak araç sayısının 1,5 milyon adede ulaşması bekleniyor.
Frost&Sullivan tarafından gerçekleştirilen Avrupa Bireysel Yıllık Kiralama Pazar Araştırması sonuçlarına göre, perakende satışlar içerisinden önemli bir pay, her geçen yıl bireysel yıllık kiralamaya kayıyor. Türkiye pazarı da, hem ABD hem de Avrupa pazarlarını takip etmesi itibariyle, bireysel yıllık kiralamanın gelişme göstereceği bir pazar olarak öne çıkıyor.”
Sahip olma, yalnızca keyfini sür
Türkiye’de şirketlere yönelik operasyonel filo kiralama pazarının her yıl yaklaşık yüzde 19 seviyelerinde büyüdüğünü hatırlatan İlkay Ersoy, şöyle devam etti: “Avrupa’ya kıyasla, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ile bu konuda daha gidecek çok yolu olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, ABD ve Avrupa’da 30 yılı aşkın süredir bireysel yıllık kiralama seçeneği kullanılıyor. Türkiye’de, başta Y kuşağı olmak üzere tüketici davranışlarını

incelediğimizde “sahip olma” yöntemleri yerine “kullanma” yönünde önemli tercih değişiklikleri var ve bunun önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Bu noktada bireysel yıllık kiralamanın, kiralama sektörünün geleceğini oluşturacağını düşünüyoruz. Araç sahibi olmanın tüm dezavantajlarını ortadan kaldıran ve kullanıcısına sadece hayalindeki otomobilin keyfini sürmeyi sağlayan OneCar’ın deneyimlendikçe, yöntemin ve tüm avantajlarının daha çok kullanıcı tarafından tercih edileceğine eminiz.”
DRD’den Polonya ve Romanya yatırımı gelebilir
Genel Müdür Aksoy, DRD olarak yabancı ortaklık teklifleri aldıklarını ama buna sıcak bakmadıklarını belirterek, “Aslında biz dünyaya açılacağız. Polonya ve Romanya hedef tahtamızda. Buralarda satın alabileceğimiz şirket bakıyoruz. Küçük de olabilir orta büyüklükte de. Bizim iş yapış biçimizi, Türkiye pazarına benzer özellikler gösteren bu ülkelerde bayarı kapısını açabilir. Türkiye’de dünya devleri var. Ama onların iş yapış biçimleri, gelişmiş ülkelerde kendini kanıtlamış yöntemler. Ellerindeki reçete çözümler her zaman başarı getirmeyebiliyor. Biz kendine özgü çözümlerimizle ilerliyoruz. Bu yüzden geçen yıl yüzde 37 büyüdük. Bu yım 20 bin araç alacağız. Karşılığında 1.3 milyar TL ödeyeceğiz. Geçen yıl 140 bin lastik değiştirdik bir hafta içinde.”
Çalışanlarına Koç Üniversitesi’nde MBA yaptırıyor
DRD olarak, çalışanlarının eğitimi için DRD Akademi kuran şirket, ayrıca yönetici kademedeki çalışanları için Koç Üniversitesi ile de anlaştı. Toplam 360 çalışana sahip şirketin 18 üst düzey ismi Koç’un YÖK onaylı MBA programına dahil oldu. Tez konusu olarak da filo kiralama sisteminde kullanılabilecek bir tez konusunu işleyecekler.