Opel Combo 2019 testten geçti; üçlü seriye Alman yorumu
Opel Combo 2019 model ve beşinci jenerasyonuyla yollara çıktı. Hafta ortasında İzmir’de Opel Combo’nun fazlasıyla işe yarayacağı bereketli topraklarda yapılan test sürüşlerine katıldık. İzmir-Çeşme otobanına çıkıp, şehirlerarası yol performansını denedik. Urla’nın bahçeleri arasında pratik bir iş arkadaşı olmasını ve rahatlığını gözlemledik. Yeni Opel Combo 2 motor, 3 donanım ve 122,4 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu bile…
Opel’in 2019 planlarını yeni Genel Müdürü anlattı;
Combo’nun 33 yıllık tarihine kısaca bir bakalım mı? 1986 yılında o dönemin pratikliğiyle daha çok kapalı kasa eklenen bir binek araç gibi başlayan Combo yolculuğu, 1993-2001 arasındaki 2. nesilde de benzer bir çizgide devam etti. Türkiye’de de görmeye başladığımız 3. nesil ise 2001-2011 yılları arasında binek otomobil Corsa üzerine inşa edilen versiyon olmuştu.
2011 yılında o dönem GM ve Fiat işbirliği sonucu başlayan ortaklıkla 4. nesil Combo, Made in Turkey oldu. Bursa’da üretilen Fiat Doblo’dan türetildi ve Opel, Türkiye’de bu segmentte fazlaca bir rekabete kalkışmadı. Şimdi şartlar ve imkanlar çok farklı. Yeni Opel Combo, Peugeot Rifter ve yeni Citroen Berlingo ile üçüz olarak PSA bünyesinde geliştirildi.
Peki biri önceki hafta satışa sunulan diğer iki modelle nasıl farklılıklar ortaya konacak? Yani yeni Combo’nun Fransız kardeşlerinden farkları neler olacak? Herşeyden önce verimli olmanın yolu üretim maliyetlerini azaltmaktan geçiyor. Combo temel görünüm ve motorlar başta olmak üzere Rifter ve Berlingo’daki birçok ortak karakterle yola çıkıyor.
Temel olarak dış görünümde Opel’in karakteristik ön tasarımı başarılı bir şekilde modelde öne çıkıyor. Opel garajının diğer modelleri ile yadırganmayacak düzeyde bir tasarım iletişimi sağlanmış. Arkada yukarı açılan cam dahil tasarım dili Rifter’de olduğu gibi ortak.
Yeni Combo 4403 mm uzunluğa, 1848 mm genişliğe ve 1841 mm yüksekliğe sahip; İki tarafta da tam açılan sürgülü kapılar bu sınıf araçların en önemli avantajı aynı zamanda; arka koltuklara kolayca inilip binilmesini sağlayan bir ergonomi hakim.
Sürücü koltuğu SUV’msi kullanımı sevenler için yüksekçe tasarlanmış bir yapıda; görüş hakimiyeti yüksek, iniş ve binişler daha pratik. Opel direksiyonu tüm özellikleri ile elinizin altında. 8 inç dokunmatik ekran giriş donanım hariç, orta ve üst donanımda alınabiliyor. Apple Car Play ve Android Auto uyumlu, 2 USB girişli, tasarım uygulama olarak ergonomik ve şık!
Yolcu kabininde toplam 186 litreye varan saklama alanı, 950 litrelik bagaj hacmi sınıfında etkili değerler arasında. Bagaj kapağını açmadan yük alanına camın yukarı açılmasıyla ulaşılıyor; kullanımı pratik.
Alman Combo’da Fransız izlerinin zirve yaptığı konulardan biri de yine en üst donanımla birlikte opsiyonel olarak alınabilen panaromik cam tavan oluyor. İç mekanı tam olarak SUV havasına bürümenin yollarından biri bu olabilir. Özellikle de geceleri…