Operasyonelin gözü yukarıda

2015 yılının ilk 9 aylık bölümünde yapmış olduğu yaklaşık 5 milyar 627 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 16,8 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da hedef yine yüzde 20’lik büyüme.

TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2015 yılı 3. çeyrek sonu sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı. Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,6 oranında arttığı 2015 yılının ilk 9 aylık bölümünde Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 16,3’ü olan yaklaşık 81 bin 900 adet yeni aracı filosuna kattı. 2014 yılının 3. çeyreği sonuna göre yüzde 20,5’lik bir büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı yaklaşık 266 bin 473 adede ulaştı. Sektörün 2014 yılı sonuna göre büyümesi ise yüzde 12,5 olarak gerçekleşti.

Aktif büyüklük 16.8 milyar TL

2015 yılının ilk 9 aylık bölümünde yapmış olduğu yaklaşık 5 milyar 627 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 16,8 milyar TL’ye ulaştı.

Türkiye operasyonel kiralama sektörünün gelişimi ile ilgili görüşlerini paylaşan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Türkay Oktay şunları söyledi:

“Ülkemizde, operasyonel filo kiralama sektörünün 2016 yılında da büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Tüm bu çarpıcı veriler, operasyonel kiralama sektörünün gelişim potansiyeliyle Türkiye ekonomisi için ne denli önemli olduğunun bir kez daha altını çiziyor.

Artan araç fiyatları, firmaların maliyet yönetimine odaklanmaları bu büyümeyi destekleyen unsurlar. KOBİ’lerin operasyonel kiralamanın avantajları ile ilgili artan farkındalıkları operasyonel kiralama pazarının gelişiminde önemli rol oynuyor. Dünyada ise, sahiplikten kullanıma olan kayma devam ediyor. Bu da operasyonel kiralamanın hem bireyler hem de kurumlar tarafından tercih edilmesine sebep oluyor. Megaşehirleşme, artan trafik yoğunluğu, artan seyahatler operasyonel kiralama sektörünü sadece motorlu araç kiralamaktan çıkarıp müşterilerinin her türlü mobilite ihtiyacını karşılayan çözüm ortaklığı yapmaya yönlendiriyor. Teknoloji de mobilite çözümleri için artan oranda kullanılmakta.”

En çok Renault tercih ediliyor

Bu araştırma dönemi itibarı ile Renault yüzde 28,5’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, yüzde 17,7 ile VW, yüzde 12,6 ile Ford, yüzde 9,7 ile Fiat takipçisi oldular. Sektörün araç parkının yaklaşık yarısı (yüzde 51,3) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 29,7, D segment araçlar ise yüzde 13,3 pay aldı. Sektörün araç parkının yüzde 94’ü dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar yüzde 58,8 pay aldılar.

2016’da 300 binleri geçer

TOKKDER Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Dağtekin operasyonel filo kiralama sektörünün bu yıl sonunda 270 bin adetlerde gerçekleşeceğini ifade etti.

Dağtekin,”2016’da yine minimum 10-15 büyürsek adetler 300 binlere gelecektir. Özellikle nakitte kalmak isteyenler kiralamaya yönelebilirler. Sektörün hedefi yine de yüzde 20’ler. TOKKDER’de 2. el değeri ve günlük kiralama ile çalışmalarımız sürüyor” dedi.

2014’te önemli sayıda kiralık aracın Suriye’ye kaçırıldığına dikkat çeken Dağtekin, “TOKKDER olarak uyarılarımızı yaptık. Sınırlarda kontroller arttırıldı. Bu sayı önemli derecede düştü. Ayrıca ticari araçların kiralanması için de çalışmalarımız sürüyor. Bu KOBİ’lere önemli bir kaynak desteği olacaktır” diye konuştu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.