Otomatik şanzımanda kontak anahtarı neden kapanmaz

Otomatik şanzıman yolda kalır mı, yakıt tüketimi yüksek oluyor, kontak anahtarı kapanmıyor gibi sorularla biliniyor. Peki bugünün otomatik şanzımanlı otomobilleri için bunlar hala geçerli mi?

Ocak ayı sonuçlarına göre otomatik şanzımanlı otomobil satışları yüzde 65,5 düzeyinde. Bu da Ocak ayında satın alınan 10.979 otomobilin 7.197’inin otomatik şanzımanlı olduğunu gösteriyor.

E ve F sınıfında manuel araç yok. D sınıfı yüzde 92, C sınıfı yüzde 64, A sınıfı yüzde 78 ve B sınıfında ise yüzde 48 düzeyinde otomatik şanzıman tercihi var.

Otomatik vitesli araç satışları artıyor.

Ülkemizde artan araç sayısı ile birlikte şehir içi trafiğin yoğun hale gelmesi bir çok kişinin otomatik şanzımanlı araç tercih etmesine neden oluyor.

Her ne kadar yakıt tüketiminin, manuel vitese göre fazla olduğu düşünülse de geliştirilen yeni otomatik vites sistemleriyle yakıt tüketimi manuel vitesli araçlarla hemen hemen aynı düzeye gelmiş durumda. 

Hayatımızda sıkça yer almaya başlayan otomatik şanzımanlı araçlarımızı ne kadar tanıyoruz? Nelere dikkat etmeliyiz?

Otomatik şanzımanlı araçlarda, manuel gibi debriyaj kullanımı olmadığından vites değiştirmek için fren pedalı kullanılır. P-R-N-D 3-2-1 gibi semboller bulunur, bu semboller arası geçişleri kesinlikle araç tamamen durmadan yapmayın.

Bu şekilde yaparsanız kontak anahtarı da kilitlenebilir. Çünkü kontak anahtarı otomatik şanzımanda vites P konumuna getirildikten sonra çıkartılabilir.

Aracınızla ani kalkış ve vites değişimi yapmaktan uzak durun, ani hareketle dişlilerin sıyırması tüm sistemi bozabilir. 

Şanzıman ömrünü uzatmak adına yapılabilecek bir diğer hareket ise kısa süreli parklarda veya trafik ışıklarında vitesi N konumuna getirmek, yağlamayı kesen sistem aracın kısa bir süre nefes almasını sağlayacaktır ve soğuyacaktır.

Vites arası geçişlerde yumuşak davranın. Uzun süreli parklarda ise araç N konumuna alınıp el freni çekildikten sonra P konumuna alınmalıdır, aracınızın yükünün şanzımanda değil el freninde olması ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Yokuş aşağı sürüşlerde vitesi N konumuna getirmeyin, sürate karşı duyarlı olan bu şanzımanlar belirli viteslerini hıza göre ayarlar. Yokuş aşağı inerken N konumundan D konumuna getirmeniz şanzımana yük bindirir, ömrünü kısaltır.

Otomatik şanzımanların yağı ve durumu sürekli kontrol edilmelidir, bakımları aksatılmamalı ve araca uygun kaliteli yağ kullanılmalıdır. Bu bakımlar, araca göre 40-60bin kilometrede bir veya ortalama 2 yılda bir yapılmalıdır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.