Otomatik viteste tarihi rekor

Otomatik vites satislari belma toprak

 

OTOMATİK şanzımanlı otomobiller, manuel otomobillere göre daha yüksek fiyatlarına rağmen satışlarını katlayarak artırıyor.

 

Bu otomobiller müşteri tercihlerinde ana unsurlardan biri haline gelirken, özellikle yoğun trafikte sağladığı konfor sayesinde sürücüler tarafından tercih ediliyor.

 

Otomatik şanzımanlı otomobillerin toplam satışlar içindeki payı, yılın ilk yarısında yüzde 45'i geçmiş durumda. Yani yılın ilk yarısında satılan her 100 otomobilden 45'ini otomotik şanzımana sahip otomobiller oluşturdu.

 

Her yıl katlanarak artan bu talep yapısının devamı durumunda önümüzdeki 2-3 yıl içinde otomotiv pazarında otomatik vitesli otomobillerin birinci tercih haline geleceği öngürülüyor.  

 

Süper lüks otomatiğe bağladı

 

Yılın ilk 6 ayında 225 bin otomobil satıldı. Bu rakamın102 bin adedini otomatik şanzımanlı otomobiller oluşturdu. Otomatikte, geçen yılın aynı döneminde yüzde 37.1 olan pazar payı da yüzde 45.6’ya yükseldi.

 

52 bin 272 adetle en fazla otomatik şanzımanlı satışı orta sınıf otomobillerin yer aldığı C segmentinde gerçekleşti. Bu sınıfta satılan otomobillerin yüzde 44.8'i otomatik şanzımanlı.

 

En lüks otomobillerin yer aldığı F segmentinde 1.315 otomotik vitesli otomobil satılırken, bu sınıfta otomatik şanzımanın aldığı pay yüzde 96.5 gibi çok yüksek bir oranda bulunuyor.

 

En önemli etken trafik

 

MANUELE göre daha yüksek fiyatlara satışmalarına rağmen talep artışındaki en önemli etken sürücüye sağladığı konfor olarak öne çıkıyor. Özellikle İstanbul gibi çok yoğun trafik yaşanan şehirlerde sürücüyü debriyaja basıp vites değiştirme derdinden kurtarıyor.

2008 yılına kadar Türkiye'deki sürücülerin uzak durduğu otomatik vitesli otomobillerin müşterileri de artık sadece kadın sürücüler değil. 'Otomotik vites kadın işi' diye düşünen birçok erkek sürücü de artık bu tip otomobilleri tercih ediyor.

 

Otomatik vitesli otomobillerde bir de dizel özelliğinin olması talebi daha da artırıyor. 2009 yılında otomatik vitesli otomobillerin satışlardan aldığı pay yüzde 29 olmuştu. 2010 yılında bu pay yüzde 31'e, 2011 yılında yüzde 33.6'ya, 2012 yılında yüzde 36.2'ye, 2013 yılında ise yüzde 38.6'ya yükseldi.

 

Belma Toprak

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.