Otomobil, elektrik ile bir evin kaç günlük ihtiyacını karşılayabilir?

Bugün otomobiller yani elektrikli olanlar ev ya da benzeri sabit alanları kullanarak şarj edilerek, yol alabiliyorlar. Peki elektrik yüklü bir otomobilden eve elektrik almak mümkün mü? Bir otomobil bir evin kaç gün boyunca elektrik ihtiyacını karşılayabilir?

Bu fikirden yola çıkan Audi ve enerji yönetim ve dağıtım şirket Hager Group; e-tron modellerinin bir enerji taşıma ve enerji transfer aracı olarak da kullanılması amacıyla bir işbirliğine gitti. İki kurumun öngörüsüne göre e-tron modelleri, çift taraflı şarj sistemi ile (bidirectional charging) bataryalarında depoladıkları enerjiyi; ihtiyaç halinde kullanıma açabilir. Araştırmacılara göre tam şarj olmuş bir Audi e-tron otomobil, bir hanenin 1 haftalık elektrik enerji ihtiyacını karşılayabilir.

Audi is researching bidirectional charging technology

Dünya genelinde elektrikli otomobillere talep arttıkça, başta mobil olmak üzere enerji depolama birimlerine ve yaratıcı çözümlere de talep artıyor. Elektrikli otomobillerin arzının ve talebinin gelecekte katlanarak artacağı göz önüne alındığında; enerji depolama sistemlerinin ve kapasitelerinin de akıllıca kullanılması zorunluluğu ortaya çıkıyor. Audi ve enerji yönetim ve dağıtım çözümleri sunan Hager Group, Audi’nin elektrik ve otomobil ailesi e-tron’ların çift taraflı şarj (bidirectional charging) sistemine adapte olması için bir projeye başladı.

Aslında fikir çok basit: Bir elektrikli otomobilin bataryası, eve monte edilen enerji sistemiyle hızlıca şarj edilebiliyorken, neden aracın bataryasındaki enerji de eve geri verilmesin? Kullanıcının elektrik enerjisini güneş enerjisi ile elde ettiği durumlarda, elektrikli otomobil de bu enerjiyi saklayan bir batarya olarak kullanılabilir. Böylece güneş ışınlarının olmadığı kapalı havalarda, otomobilde depolanan enerji evin kullanımına açılabilir.

Ancak fikir ne kadar basit olursa olsun hayata geçirmek için yüksek teknolojik birikim ve birçok farklı teknik birimin, altyapı sistemlerinin koordineli olarak çalışması gerekiyor. Araştırmacılar projelerinde yakın bir gelecekte seri üretimde kullanılacak bir e-tron şarj ünitesini kullanıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.