Otomobilde elektrik maliyeti benzinden fazla mı?

Dünyada elektrikli otomobil sayısı yıllık satışlarda yüzde 2 oranında. Plug in Hybrid modellerle birlikte bu oran yaklaşık iki katına çıkıyor. Şirketlerin planları giderek elektriklenme yönünde ağırlık kazanıyor ama; sürücülerin bu araçlarla beklediği kullanım ekonomisi ne kadar doğru? Elektrik maliyeti benzin ya da dizeli geride bırakabilir mi? Türkiye’de mi, Avrupa’da mı?

Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ford ve Porsche’un ortak girişimi olarak 2016’da kurulan Ionity, elektrik kWsaat ücretlerine zam yapacağını açıkladı. Münih merkezli şirket, Avrupa’da 8 euro olan sabit abonelik ücretine ilave 0,79 Euro/kWh fiyat uygulayacak. 60 kWh gücünde bataryaya sahip bir araç 47 Euroya tam şarj olacak. 100 km’de ortalama 20 kWh tüketen bir elektrikli otomobil; tam şarj ile 300 km yol alabiliyor ve km başına 0,156 Euro harcayacak.

Elektrikli araç şarj süreleri ve fiyatlandırma farklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de temel olarak elektrik fiyatı baz alınarak hesaplanıyor. Türkiye’de yaygın şarj ağlarından biri olan e şarj istasyonlarında bataryada bir kW enerjinin şarjı yaklaşık 0,90 TL ile 1,20 TL arasında değişiyor.

Elektrikli Renault Zoe Ionity’nin yeni fiyatlarıyla 100 km’lik bir yolu Avrupa’da 15,80 Euroya Türkiye’de ise 18-22 TL bedelle alabiliyor. Peki 100 km’de benzinli bir Clio ne kadar maliyet oluşturuyor? 1 litre benzinin 1,45 Euro, Clio’nun da 100 km’de yaklaşık 6 litre benzin yaktığı varsayılarak Avrupa maliyeti 10 Euro’dan az tutuyor. Türkiye’de ise benzin litre fiyatı yaklaşık 7 TL olduğuna göre benzinli Clio 100 km için 42 TL maliyet oluştururken; elektrikli Zoe 100 km’de yaklaşık 20 kW enerji harcayarak, 18-22 TL elektrik maliyeti ortaya çıkarıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.