Otomotiv ihracatı eylül ayında rekor rakama ulaştı

Türkiye otomotiv ihracatı eylül ayı ihracatında tarihinin en yüksek dış satım cirosuna ulaştı. TL’nin değer kaybından mı, Avrupa gibi en önemli pazarların açılmaya başlamasından mı yoksa her ikisinden mi kaynaklı? Ama sonuçta kasaya 2 milyar 753 milyon dolarlık ihracat geliri eklendi.

Eylül ayı Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) eylül ayı otomotiv sanayinin eylül ihracat karnesini açıkladı. Buna göre eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 12 artarak 2 milyar 753 milyon dolara ulaştı.

Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay yüzde 13,9’a yükselen otomotiv sanayi, Türkiye ihracatında ikinci sıradaki yerini korudu. Bu yılın ocak-eylül döneminde otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5 artarak 22,3 milyar dolara çıkarken; ilk 9 aylık süreçte ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar oldu.

Eylül ayındaki yükselişteki dikkat çeken faktörler Almanya, Fransa ve Polonya’ya yönelik yüksek ihracat artışları oldu. Artan ihracatta tedarik endüstrisi ve binek otomobiller ihracatı çift haneli, çekici ihracatı üç haneli arttı.

otomotiv sektörü ihracatı
Otomotiv ihracatı eylül ayında tarihi yüksek rakam yakaladı.

Otomotiv ihracatı eylül de çıktı, ağustosta düşmüştü

Ağustos ayında yaşanan yüzde 6’lık düşüşten sonra eylül ayında gerçekleşen yüzde 12’lik artışın önemli olduğuna değinen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Elde ettiğimiz rakam bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Ürün grubu bazında en fazla ihracat tedarik endüstrisinde görülürken; binek otomobiller çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli artış gösterdi. Eylülde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise geriledi” dedi.

Otomotiv ihracatı eylül ayı alt segment dağılımı

  • Eylül ayında yüzde 13 artışla 1 milyar 182 milyon dolara çıkan Tedarik Endüstrisi ihracatı, en fazla ihracat yapılan ürün grupları içinde ilk sırada yer aldı.
  • Binek Otomobil ihracatı %26’lık artışla 807 milyon dolara çıkarken
  • Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar %25 azalarak 425 milyon dolar oldu.
  • Eylülde en yüksek oranlı ihracat artışı Çekiciler grubunda görüldü. Çekiciler ihracatı %249 artarak 201 milyon dolara yükseldi.
  • otomobil üretimi

Yan sanayinin Rusya’ya ihracatı sıçrama yaptı

Tedarik endüstrisinin ihracat artışında AB ükelerinin yanı sıra Rusya’ya yönelik ihracatın artışı dikkat çekiyor.

Tedarik endüstrisi ihracatındaki artışta dikkat çeken pazarlar Rusya (yüzde 23), Fransa yüzde 49, Polonya yüzde 21 ve Romanya da yüzde 46 oranında artışlar oldu.

Binek otomobil ihracatında

Fransa’ya yüzde 67

Birleşik Krallık’a yüzde 101,

İspanya’ya yüzde 24,

İtalya’ya yüzde 73,

Polonya’ya yüzde 120,

Fas’a yüzde 62 artış yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda Almanya’ya ihracat yüzde 57, İspanya’ya yüzde 35 artarken;

Birleşik Krallık’a yüzde 41, Slovenya’ya yüzde 44, Fransa’ya yüzde 45, ABD’ye yüzde 27 oranında azaldı.

En büyük müşteri Almanya

Türkiye’de en çok sevilen otomobiller listesinde en üstlerde yer alan Alman otomobillerinin çoğu parçası Türkiye’den gidiyor.

  • Eylül ayında Türkiye’nin en büyük pazarı olan Almanya’ya ihracat yüzde 27 artarak; 403 milyon dolar oldu.
  • Birleşik Krallık yüzde 4 düşüşe karşın 324 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.
  • İhracatın %35 artarak 270 milyon dolara çıktığı Fransa ise üçüncü oldu.

Eylül ayında önemli pazarlarımızdan İtalya’ya yüzde 23, İspanya’ya yüzde 24, Polonya’ya yüzde 68, Romanya’ya yüzde 20, Bulgaristan’a yüzde 40, İsveç’e yüzde 32, Çekya’ya yüzde 98 ihracat artışı olurken;

ABD’ye yüzde 12, Slovenya’ya yüzde 31, Mısır’a ihracat ise yüzde 48 oranında geriledi.

İhracatta en büyük pay yüzde 64 ile AB ülkelerinin 

Avrupa Birliği ülkeleri eylül ayında yüzde 64 pay ve 1 milyar 758 milyon dolar ihracat ile ülke grubu bazında ilk sırada yer aldı. AB ülkelerine yönelik ihracat yüzde 22 artış gösterdi. Aynı dönemde Afrika Ülkelerine yönelik ihracat ise yüzde 16 oranında azaldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.