Otomotiv işçisi için zorunlu yıllık izin yolu göründü

Otomotiv sektörü 2021 yılında 2019 ve 2020 kayıplarını karşılama planları kurarken, çip kriziyle yeni bir sorunu kucağında buldu.

Artan hammadde fiyatları da işin tuzu biberi oluyor. 2021 yılında tüm dünyada 87 milyon, Avrupa’da 19 milyon adetin üzerinde araç üretileceği öngörülüyor. Bu tabloda otomotiv işçisi işini koruyabilecek mi sorusu da akla geliyor.

Dünya otomotiv üretimi 2021 tahmini
Otomotivde 2021 yılı tahminleri

Üretimin yeniden yükselişe geçmesi umut verici. Bu üretim artışının Türkiye ihracatına da olumlu etkisi olacak. Otomotiv ihracatı 2021 yılında 30 milyar doların üzerini hedefliyor. Üretim ise 2020 yılının altında kalacak. Dolar bazında artacak ihracatın, adet olarak azalması ise üretilecek araç fiyatlarında yaşanan artışın yansıması.

Türkiye otomotiv üretiminin düşmesi ve üretim molaları otomotiv işçilerinin iş güvenliğini tehlikeye atacak mı?

Patronlar ve yöneticiler her zaman otomotiv işçisinin çok değerli olduğunu belirtiyorlar. Pandemi döneminde işten çıkarma yaşanmadığını, aksine yeni alımların yaşandığına dikkat çekiyorlar. Yeni dönemde de Ford Otosan ve Toyota gibi şirketler binlerce yeni işçiyi işe alacaklarını açıkladılar.

Türkiye otomotiv üretimi 2021 tahmini
Otomotiv üretiminde 2021 tahmini düşüşü gösteriyor.

Otomotiv tedarik sanayi de üretim düşüşü ve mesai belirsizliğinin olduğu 2021 yılında işçi çıkarma yerine zorunlu izinler kullandırarak, yılı tamamlayacaklarını belirttiler. TAYSAD tarafından 457 üye arasında yapılan anketten en azından bu sonuç çıktı.

Otomotiv işçilerine birikmiş izin kullandırılacak

TAYSAD Başkanı Albert Saydam, üyeleri arasında yaptıkları bir anketin sonuçlarını açıkladı: “TAYSAD olarak Covid-19 sürecinin ilk anlarından itibaren etki araştırmaları yapıyoruz. Son olarak, dokuzuncusunu gerçekleştirdik ve sadece Covid-19 değil bağlantılı diğer krizlerden ne kadar etkilendiğimizi de araştırdık.

Buna göre, katılımcı üyelerimizin yüzde 64’ü uzun süreli duruşlarda yıllık izin uygulaması yapacağını ifade etti. Çünkü, işimiz olmadığı zamanlarda daha çok kısa dönem çalışma uygulanıyordu. Bundan dolayı izinlerin birikmesi söz konusuydu. Şu anda birikmiş olan bu yıllık izinleri eriterek ana sanayinin anons ettiği planlara uyuyoruz.

Temmuz-Ağustos bakımlarımızı öne çekiyoruz. Üretim, Ağustos ayından itibaren devam edilecek denildiği için biz de yıllık izinlerimizi kullandırmaya başladık. Yıllık izinlerde çalışanlar haklarında kayıp yaşamıyor.

Bununla beraber, yıllık izin kullanmayan düşük seviyede tedarik sanayi temsilcileri ise ücretsiz izinler kullandırılıyor. Bu bağlamda, tedarik sanayisinin yüzde 53,5’i ücretsiz ürünleri tüm personele kullandırmakta.

Bu konuda mavi veya beyaz ayrımı yapmamakta. Yüzde 46,5 ise mavi yakaya ücretsiz izin kullandırmaktadır. Tabi büyük çoğunluğun yıllık izini tercih ettiğini göz önüne aldığımızda bunun düşük bir oran olduğunu belirtmek isteriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.