Fabrikalar kapanıyor, çalışanlar çıkarılıyor? Otomotive neler oluyor?

Otomotivde devrim yapan Japonlar, zor günler yaşıyor. Avrupalı üreticeler araçlarını geri çağırıyor. Yeni satın aldıkları şirketin yüzlerce çalışanını işten çıkarıyorlar. Otomotiv dev bir ekonomi. Ar-Ge’den (Araştırma-Geliştirme) yan sanayiye, bayilerinden servis hizmetlerine kadar geniş bir popülasyonla ilişkide.

2015 yılında dizel skandalıyla başlayan “yalan rüzgarı” oyununun, Japonya versiyonu vizyona çıktı. Audi’den Seat’a Porsche’den Skoda’ya bir çok markanın sahibi Volkswagen Grubu’nu sarsan ve dizelden soğutan “emisyon skandalı” Japon şirketlere sıçradı.

Ar-Ge yatırımları milyarlarca doları aşan şirketler, istedikleri sonuçları elde edemiyorlar mı?

Otomotivin en büyük tedarikçilerinden alanındaki dünya devi Japon Kobe Steel Group, sektöre sattığı ürünlerin dayanımında yalan söylemiş. Japon şirket, son bir yılda ürettiği alüminyum ve bakır içeren ürünlerinin dayanıklılığı ve direnci konularında “abartıya” kaçtığını itiraf etti. Şirketin CEO’su eğilerek özür diledi. Harakiri beklemiyorduk tabii ki. Ama şirketin hisseleri intiharı andıran bu haraketle çöküntüye uğradı ve peşpeşe dip yaptı.

Halbuki o, beşinci büyük ekonomi

2016 yılı itibarıyla 4 trilyon dolar ile dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan otomotiv sektörü dünyanın en büyük 4. ekonomisine denk geliyor. Son yıllarda Asya-Okyanusya ülkelerinin katkısıyla üretimi hızlanan küresel araç üretimi 2015 yılında 90,8 milyon adet düzeyine yükseldi.

 

 

Çin’deki müthiş çıkış, Almanya stabil, Japonya çöküşte, ABD yeniden havalanıyor.

Önce Japon gazete yazdı

Japon Nikkei gazetesi 14 Ekim günü Kobe Steel şirketinin bir yan kuruluşunun veri sahtekarlığı yaptığının belirlendiğini yazdı.

Böylece dev şirketin üzerindeki kara bulutları herkes gördü. Yazının içinde Kobe Steel ve diğer üreticilerin ürünlerini kontrol eden Kobelco Research adlı yan kuruluşun, yarı-iletken malzemeleri kontrolden geçirmeden müşterilere gönderdiği bilgisine yer verildi. Yani, Kobe Steel’den alınan malzemelerin kalite kontrolü başkalarına yaptırılıyordu.

Toyota, Honda ve Nissan gibi otomotiv devleri, kalite kontrolü Kobelco’ya emanet edilmiş ürünlerle üretim yaptıklarını itiraf ederek, birbiri ardına anavatandaki üretimlerine belli süreliğine ara verdiklerini açıkladılar.

http://otoajanda.com/son-dakika-nissan-tum-uretimini-durdurdu/

2018’de tanışacağınız yeni SUV’lar: T-Roc, Arona, Kona, Stonic, Ecosport, Karoq, C3 Aircross …

Aslında otomotivde üretim bazında bir “sıkışıklık” sözkonusu. Yıllık 100 milyon adetlik üretimin konuşulduğu 2017 yılında satışlar bu rakama ulaşmayacak. Bu yılın en büyük el değiştirmelerinden biri Fransız Peugeot Citroen şirketinin Amerikalı General Motors bünyesindeki Opel’i satın almasıyla yaşandı. GM, böylece Avrupa’dan neredeyse tamamen çıkmış oluyor. Çünkü daha önce Chevrolet markasını Avrupa’dan çekmişti.

1 milyon adet civarında araç satışıyla Avrupa’nın önemli ve köklü şirketlerinden olan Adam Opel AG, böylece yeni patronuyla yoluna devam edecek. Ama orada da sorun var. PSA, Opel’in İngiltere’deki üretim tesislerinde “ekonomiye” gidecek.

Almanya’daki BMW Müzesi’ni gezdik!

İşler bununla da bitmiyor.

Mercedes, yüzbinlerce otomobilini servislere geri çağıracağı açıklamasıyla, gündeme düştü.

Bazı modellerinin direksiyon modülü içindeki yaylarında arıza olabileceğini bildiren Mercedes, bu durumun araç gösterge panelindeki hava yastığı ikaz ışığının yanmasına neden olabileceğini söyledi. Hatta, kablolama sistemlerindeki bağlantı problemleri nedeniyle hava yastıklarının yanlışlıkla açılabileceği konusunda araç sahiplerini uyardı. Söz konusu arıza yüzünden 400 bin araç geri çağırıldı.

http://otoajanda.com/mercedesden-400-binlik-geri-cagirma/

Civic Sedan’lardaki C Sütunundaki göçük olayı da son günlerin en çok konuşulanlarından biri oldu. Bazı yeni nesil Civic Sedan otomobillerde görüldüğü belirtilen dalgalanma da Kobe Steel bağlantılı mı henüz inceleniyor. Ama artık bu araştırma Honda’nın Japonla’daki merkeze Ar-Ge bölümündeki mühendislik birimine aksetti. Sonuç bekleniyor.

Honda’dan göçük sorununa açıklama

Otomotiv endüstrisinde elektrikli araçlara gidiş açıklamaları, kapanan fabrikalar, işten çıkarılan otomotiv çalışanları, hileli saclar, NOx skandalı gibi eskiyi adeta mahkum edecek gelişmelerle tamamlanıyor. Otomotiv tüketicisinde artık elektrikli otomobil algısı, elektrikliler üzerine oluşuyor.

Milyarlarca euroluk yatırımlarla elektrikli otomobillere yoğunlaşan otomotiv endüstrisi, çeliğiyle, yakıtıyla, emisyonuyla, karoseriyle100 yıllık içten yanmalı dönemin son dönemindeki “dayak yiyişini” seyrediyor.

Fabrikalar savcı ve polislerce basılıyor. Bütün üretimler, üretim programları didik didik ediliyor. Otomotiv endüstrisi nereye gidiyor?

Meksika otomotiv üretiminin yükselen değeriydi.

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.