Pandemi ticari lastik pazarını nasıl etkiledi?

Endüstriyel lastik üreticisi Prometeon, pandeminin etkileri ile geçen 2020 yılında Türkiye’de yüzde 35 büyüme sağladığını; pazar payını da 3 puanın üzerinde artırdığını açıkladı. 2017-2020 yılları arasında Türkiye fabrikası kapasite artışı için 115 milyon USD’lik yatırım gerçekleştiren Prometeon Türkiye, 2021 hedeflerini de paylaştı.

Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya Bölge CEO’su Antonio Dolgetta, “Son 3 yılda üretim kapasitemizi 1,4 milyon lastiğe çıkardık. Şimdi, önümüzdeki üç yılda 40 milyon USD’lik yatırım daha hedefliyoruz. Pandemi sona erdiğinde, Türkiye’deki büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Antonio Dolgetta

Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya Bölge CEO’su Antonio Dolgetta ve Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika; Rusya Bölge CCO’su Gökçe Şenocak ev sahipliğinde gerçekleşen online basın buluşmasında lastik sektörü ve Prometeon Türkiye’nin 2020 yılı sonuçları değerlendirildi. Prometeon Türkiye yöneticileri ayrıca yeni yatırım planına dair verileri de paylaştı.

Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya Bölge CEO’su Antonio Dolgetta, şunları söyledi: “2020 yılını yüzde 35 gibi rekor bir büyüme ile kapadık. 2017’den bu yana her yıl büyümemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Bu yıl da başarımızı devam ettirdik ve Pirelli ticari lastikler ile tek markada pazar liderliğini elde ettik. Önümüzdeki yıllarda da hem yenileme hem de orijinal ekipman pazarında Türkiye’ye özel geliştirdiğimiz ürünlerle büyümemizi sürdüreceğiz. Gerçekleştirdiğimiz ihracat ile ülke ekonomisine katma değer yaratmaya devam edeceğiz. Bunun için de Ar-Ge çalışmalarımızı önceliğimize alıyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki üç yılda 40 milyon dolarlık daha yatırım hedefliyoruz. Bunun önemli bir kısmı Ar-Ge Merkezimizi tamamlamaya tahsis edildi. Böylece, 2017-2023 arasında Türkiye’ye toplam doğrudan yabancı yatırım tutarımız 150 milyon doların üzerine çıkmış olacak.”

500 bin üzerinde lastik

Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya Bölge CCO’su Gökçe Şenocak ise, “2020’de pandemi etkisiyle arz-talep dengesinin oldukça değişken olduğu bir yıl yaşadık. Ancak pazar, çok hızlı bir toparlanma ve bunun da ötesinde büyüme trendine girdi ve bir önceki seneye göre %19 büyümenin yaşandığı bir yıl oldu. Mevcut koşullara paralel olarak, ekonomi segmenti yıldan yıla gösterdiği büyümesini devam ettirdi. Biz Prometeon Türkiye olarak 5 yılda 500 bin lastik hedefimize ulaşarak, 2020’de 500 bin adedin üzerinde lastik satışı gerçekleştirdik. Bu da beraberinde artan pazar payını ve liderlikleri getirdi. 2020’de 3 puanın üzerinde artış gösteren pazar payımızla beraber Pirelli marka premium ticari lastiklerimizle tek markada pazar liderliğini elde ettik. Ön akstaki pazar liderliğimizi devam ettirdik ve %30’ün üzerinde paya ulaştık. Şu anda pazardaki her 4 lastikten biri, Prometeon tarafından üretilen lastiklerden oluşuyor. 2021’de pazara Prometeon teknolojisi ile ürettiğimiz yeni ürünler sunmaya; lisanslı Pirelli, Formula ve Pharos markalarımızın yanı sıra Anteo, Tegrys ve Eracle markalarımızla büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Şenocak, “Terzi işi çözümlerle her filonun ihtiyaçlarına göre hizmet ve çözüm sunabiliyoruz. ‘Pro Services’ çözümlerimizle, toplam sahip olma maliyetini minimize etmeye, onların ana işlerine odaklanarak zaman kazanmalarına, lastikten maksimum verimi alabilmelerine ve genel toplamda tasarruf elde etmelerine imkan sağlıyoruz. Lansman yaptığımız 2018 başından bu yana 500 firmaya 20 milyon TL tasarruf sağladık” dedi.

75 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor

Prometeon Lastik Grubu, tüm dünyada endüstriyel lastik (kamyon, otobüs, tarım ve iş makinesi) odaklı tek şirket olup; Anteo, Eracle, Tegrys markalarının yanı sıra Formula, Pharos ve Pirelli lisansıyla endüstriyel ve ticari lastiklerinin üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye’de 1960 yılında kurulan ilk lastik fabrikasını yöneten Prometeon Türkiye; 75 ülkenin içinde yer aldığı “Türkiye-Orta Doğu-Afrika-Rusya” Bölgesi’nin yönetim merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Prometeon Lastik Grubu’nun dünyadaki 2 fabrikası (Türkiye ve Mısır), 1 Ar-Ge Merkezi (Türkiye) ve 1 Geliştirme Merkezi (Mısır) Türkiye’nin yönetim üssü olduğu bölgede yer alıyor.

Türkiye’nin sektöründeki Bakanlık lisanslı ilk Araştırma ve Geliştirme Merkezi olan Prometeon Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde; yakıt tüketimini ve karbondioksit salınımını düşüren yeni teknoloji lastik üretimini geliştirmek üzere çalışmalar gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda üretim süreçlerinin sadeleştirilerek daha az enerji ile üretim ve üretilen; ürünün dönme direncinin düşürülerek araçların yakıt tüketimlerinin azaltılması da Türkiye’deki Ar-Ge Merkezi’nin çalışmaları arasında yer alıyor. Bugüne kadar TÜBİTAK ile 30’a yakın ortak proje geliştiren Prometeon Türkiye Ar-Ge Merkezi; yüksek teknoloji gerektiren bazı lastik ölçülerinde Türkiye’de üretim yapan tek şirket olan Prometeon’un çalışmalarında önemli bir görev üstleniyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.