Pazar “iddaa”sı

Bu yıl ilk 7 ayda satışlar yüzde 50 büyüdü. Marka yöneticilerinin araç pazarıyla ilgili yıllar süren “iddaa”ları devam ediyor.

1990’lı yılların başından beri otomotiv sektörünü yakından takip ederim. “Otomotiv pazarı tahmini” marka yöneticileri için önemli bir öngörüdür. Ona göre araç sipariş edip, strateji oluşturur, amansız rekabete girerler. Şunu da söylemeliyim ki çoğu tahmin çoğunlukta tutmaz. Çünkü ya bir ekonomik ya bir siyasi ya da vergisel bir gelişme “öngörüyü” bozar. Hadi yeni baştan. Bu yüzden bazı markalar yıl içinde iki kere bütçe yapar duruma geldi.

Rekor mu, 1 milyon mu?

Bu yıl ilk 7 ayda araç satışları memleketin karışık ekonomik ve siyasi durumuna göre oldukça iyi gidiyor. Beklenmedik temmuz rakamı yöneticileri “tüketici alımı öne çekti” açıklamasına yönelti. Acaba öyle mi?

Şimdi marka yöneticileri yıl sonu öngörülerinde “rekor olur, olmaz, 900-950 bin olur, ağır ticariyle 1 milyon olur vb.” “iddaa”larında bulunuyor..

2014 başında ÖTV’ye gelen zam sonrasında bazı yöneticiler, 2014 pazarının 650 binlere ineceği gibi “kötümser” öngörüler dile getirmiş, bir anda tablonun renklerini siyaha boyamaya başlamışlardı. Ancak yıl içindeki gelişmeler olumlu gitti, daha sonra çoğu marka satacak “araç” dahi bulamadı.

Tutturanı bulamadım

OYDER eski başkanlarından Kosifler Antalya Genel Müdürü Tevfik Erdem ile sohbet ediyoruz. Konu; pazar ve tahminler.

Erdem’in ilk sözü, “40 yıldır sektörün içindeyim, bir kere de pazar tahminini tutturanı görmedim” oluyor.

Pek de haksız sayılmaz.

Erdem’in sektörün duayenlerinden İnan Kıraç ile ilgili bir anısı var.

5 Nisan 1994 kararları sonrasında araç satışları bıçak gibi kesilmiş. Toplam pazarda satılan araç sayısı minimumda. Bir müddet sonra satışlarda cüz-i bir artış yaşanıyor. Rakamları tam hatırlamıyor ama aylık 5 olan satış 10’a çıkıyor diyelim. İnan Kıraç yöneticilere mesaj gönderip, “Arkadaşlar hayırlı olsun pazar yüzde 100 büyüdü” esprili mesajını veriyor.

Masa başından tahmin olmaz

Tevfik Erdem’e göre en doğru tahmin “sahadan” geliyor. Yani yönetici bizzat sahayı inceleyip, öngörüsünü öyle yapmalı. Yoksa dünyanın ekonomik konjonktürü, euro dolar, merkez bankası verileri ,faizler “ işin içine fazla katılırsa “ekonomik” öngörü haricinde fazla bir yere varılamıyor. Bu durum biraz da “ekonomist” diye geçinen yazarlar veya yorumculara benziyor. Krizi önceden tahmin edemeyip patlayınca, “Zaten göstergeler belliydi, şu yüzden krize girildi” edebiyatı yapanlar. “Olmuş bitmiş” konu üzerinde akademik açıklamalar yapıyorlar.

Artışın önemli kısmı hafif ticariden

Neyse şimdi gerçek rakamlara dönelim. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılı yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 48,91 artarak 516.386 adet olarak gerçekleşti. 2014 yılı yedi aylık dönemde 346.768 adet toplam pazar gerçekleşmişti. Otomobil satışları, 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 43,94 artarak 392.064 adete yükseldi. 2014 yılı aynı dönemde 272.375 adet satış gerçekleşmişti. Hafif ticari araç pazarı, 2015 yılı yedi ayında geçen yıla göre % 67,12 oranında artarak 124.322 adete ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde 74.393 adet satış yapıldı. ODD temmuz tahmini 2015 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 900-950 bin adet aralığında gerçekleşeceği yönünde. Marka yöneticileri de “iddaa” oynamaya devam ediyor.

Şansınız bol olsun..

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.