Peugeot Rifter testi nasıl geçti? İşte tüm özellikleri

PSA Grubu ortak modellerden biri olan Peugeot Rifter bugünden itibaren satışa sunuluyor. Hem binek hem de panelvan versiyonla satışa sunulan Rifter fiyatı 114 bin TL’den başlıyor. Giriş sınıfı SUV’leri de rakip listesine alan Rifter’i Monaco’daki testten sonra şimdi de Türkiye lansmanı kapsamında Gaziantep, Rumkale-Halfeti bölgesinde test ettik. En çok merak ettiğimiz konu fiyat ve ardından donanım seçenekleri oldu.

Peugeot bu yıl kaç Rifter satacak?

Peugeot bu modeli tasarlarken dünyada artan SUV trendinden de faydalanmış; ön tasarım bir SUV havasında yüksek, düz motor kaputu ve kimlikli ön ızgara, yeni nesil farlar gibi detaylarla dikkatlice belirlenmiş. Hedef kitlenin önemli bir kısmı yine kombi-panelvan ya da sedan modellerden geleceği için aracın kendini hissettiren bir tasarımının olması önemli.

Rifter’le aynı tasarıma sahip Partner van da yola çıktı!

Kaslı görünüm yanda da devam ediyor. Tasarımın önemli bir parçası olan ve gövdeye entegre edilen tavan rayları yeni modeli haftasonu yolculuklarına davet eden bir detay. Ön tarafta uygulanan simetrik formlar yan gövde de devam ediyor.

Şişkin çamurluk ağızları ve plastik kaplamalar modern görünümü desteklerken B sütunundan itibaren sürgülü kapılarla birlikte daha kullanışlı bir araç görünümü ortaya çıkıyor. Rifter aslında bir multivan, bu yandan bakıldığında daha net ortaya çıkıyor.

Arka tasarımda dikkat çeken temel unsurlardan biri bağımsız açılan bagaj camı oluyor, bazı Amerikan SUV’larda olduğu gibi. Klasik yukarı doğru açılan panelvan bagaj kapağının dezavantajı bu şekilde ortadan kalkıyor. Bu arada Aslan pençesi izlerini yansıtan stoplar oldukça şık duruyorlar.

Kim ne derse desin bu tür araçların oturma pozisyonu sıradan bir kompakt otomobilden daha ferah ve hakim duruyor. Trafikte bu tür araç kullananların kolay manevralar yapması da bundan olmalı. Önde koltuklar arasında bulunan boşluk alanlar, yukarı açılan geniş torpido, tavanda bulunan evrak-çanta rafları vs. modeli günlük ticaretin koşturmacası içerisinde cazip kılıyor.

Sürücü koltuğunda Peugeot i-Cockpit bir iç mekan sizi karşılıyor; markanın küçük direksiyonu, gösterge panelindeki dijital ekran, TFT orta konsol ekran gibi özellikler ön planda. Ve bir otomobil kullanımı rahatlığı ve teknolojisinde işlev görüyorlar. Bu ekran 2 seviye donanımla birlikte verilmeye başlıyor.

8 inçlik dokunmatik orta konsol ekranı doğrudan telefona bağlanarak ister navigasyon olarak ister eğlence sistemi olarak faydalanabiliyorsunuz. Bu sınıf için keyifli bir çıta ortaya çıkmış durumda. Fonksiyonellik iyi düzeyde; torpido büyük bir laptopu bile alabilecek durumda, aynı anda 2 USB şarj giriş soketi sağlayabiliyor.

28 farklı saklama gözü yer alıyor; orta konsolda kapaklı bir göz var ve içerisine 1,5 litrelik 3 su şişesi sığabiliyor, sürücü koltuğu altında çekmece bulunuyor. Arka koltuklar küçük ama katlanarak, farklı kombinasyonlar üretilebiliyor. 775 litrelik bagaj alanı 3.500 litreye ulaşabiliyor.

Rifter ürün serisinin zirvesinde EAT8 otomatik şanzıman yer alıyor. Bu şanzımanı kontrol etmek için orta konsol üzerindeki bir düğme yeterli. Geleneksel vites topuzu bu otomatik Rifter’da kullanılmıyor. F1 stili direksiyondan kumandalı manuel vites içinse yuvarlak düğmenin altındaki M tuşuna dokunmak gerekiyor.

Türkiye’de Caddy, Doblo, Kangoo, Berlingo, Combo gibi modellere doğrudan rakip; Duster gibi bazı SUV modellerine de donanım ve motor teknolojileri ile rakip olacak multivan Rifter’da motor ve şanzıman seçenekleri önem taşıyor. 2 farklı dizel motor ve 3 farklı şanzıman Rifter’da görev alıyor.

Dizel BlueHDi motorlar 2 farklı güç seçeneği ile satışa sunuluyor. Giriş seviyesi olarak sunulan 1.6 BlueHDi 100hp, 5 ileri şanzıman ile kombine ediliyor. Ürün gamında daha üstte konumlanan BlueHDi 130hp S&S motor ise standart olarak 6 vitesli manuel şanzımanla kombine edilirken isteğe bağlı olarak 8 kademeli tam otomatik şanzıman EAT8 ile donatılabiliyor. Bu şanzımanla birlikte tüketim değerleri 100 km’de ortalamada 4,4 litreye düşüyor.

SUV modellere göz kırpan araçta Elektrikli Park Freni, Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Aktif Trafik Levhası Tanımlama Sistemi, Aktif Şerit Takip Sistemi, Sürücü Yorgunluk Uyarı Sistemi, Aktif Güvenlik Freni, Akıllı Far Asistanı, Visiopark 180° Geri Görüş Kamerası, Kör Nokta Uyarı Sistemi, Anahtarsız Giriş Sistemi teknolojileri bulunuyor. Büyük bir kısmını üst 2 donanımda alabilmek mümkün.

En üstte bulunan GT Line versiyonu Peugeot’nun GT Line ürün gamını tamamlıyor. GT Line versiyonu ön ızgara çerçevesi, yan ayna kapakları, tavan rayları ve yan gövde çıtaları olmak üzere bir dizi Onyx Siyah eklentiye sahip. 17 inçlik Aoraki alaşım jantlarla desteklenen paketi ‘GT Line’ logoları tamamlıyor. İç mekanda ise deri direksiyon simidi, özel renkleri ve döşemesi ile göze çarpan konsol tasarımı dikkat çekiyor.

Peugeot Rifter İspana’da Vigo ve Portekiz’de Mangualde tesislerinde üretiliyor. Türkiye 8 renk, 3 jant ve 3



Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.