Pompacı yanlış yakıt koyarsa ayıplı hizmet sayılır mı?

Otomobil firmaları günümüz teknolojisi ile yeni otomobillerde yanlış yakıt koyulmaması için yenilikler getiriyor. Ancak buna rağmen eski model araçların trafikte yer alması ve pompacının dikkatsizliği veya dalgınlığı gibi sebepler yaşanabiliyor. Bu sebepler dolayısıyla yanlış akaryakıt koyulması henüz çözülebilmiş bir problem değil. Peki pompacı aracınıza yanlış yakıt koyarsa ne olur? Dizel araca benzin koyulur mu? Araca yanlış yakıt koyulursa masrafları kim karşılayacak?

Dizel araca benzin koyulursa ne olur?

Türkiye’de trafikte bulunan dizel ve benzin yakıt kullanan otomobillerin sayısı birbirine oldukça yakın. Bu nedenle de bazen sürücünün veya pompacının dalgınlığı yüzünden yanlış yakıt dolumu meydana gelebiliyor.

Benzin pompasının uçları dizel aracın yakıt depo girişinden daha dar olduğu için dizel motora benzin koyma riski daha yüksek. Ve bu yüzden de daha fazla sıkça yaşanan bir durum. Modern dizel motorların işletim sistemleri bu durumu tespit edebiliyor. Fakat aracı güvene alsa da yine de ortaya çıkabilecek motor sorunları bir hayli fazla.

Dizel motorlu araçlara benzin koyulması durumunda araç büyük bir ihtimalle çalışır ve bu nedenle sürücü durumu fark etmeyebilir. Aracı çalıştırmayı başaran ve yola çıkan sürücü, ne kadar fazla yolda ilerlemeye çalışırsa motora da bir o kadar zarar verir. Dizel araçlarda, araç hareket etmezse masraf çok daha az olur.

Benzinli bir araca dizel yakıtı koyulursa bir şey olmuyor mu? Elbette zararı var ancak dizel kadar yoğun ve masraflı değil. Akaryakıt istasyonlarında dizel pompa uçları, benzinli aracın yakıt deposu girişinden daha geniş olduğu için daha nadir yaşanan bir olaydır. Benzinli araca dizel yakıt koyma ihtimali diğer duruma göre daha az ve daha az masraflıdır.

Yanlış yakıt kullanılırsa ve fark edildiğinde ne yapılması gerekir?

Eğer aracı çalıştırmadan önce, pompa başında yanlış akaryakıt alındığı anlaşılırsa araç kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Dizel motorlarda tekleme olarak başlangıç gösteren sorunu fark ettiyseniz, hemen aracı kenara çekip motoru kapatmanız gerekir. Araçla yola devam ederek servis noktasına gitmek yerine çekici çağrılmalıdır. Depodaki yanlış yakıtın tamamen boşaltılması gereklidir. Ve ne kadar yanlış yakıt alındığı kayda alınmalıdır. (Fişinizi kesinlikle kaybetmeyin. Aksi takdirde motorunuza gelen zararı karşılamak için bir dönüş alamayabilirsiniz.

Araca yanlış yakıt koyulursa masrafları kim karşılayacak?

Akaryakıt istasyonlarının sigorta şirketleri, akaryakıt istasyonunda çalışan pompacıların, Akaryakıt istasyonu zemin altı depolarında bulunan akaryakıtın araca ikmalini yaparken hata ve ihmal sonucu yanlış akaryakıt doldurmaları sebebi ile istasyonda üçüncü şahıs olarak bulunan araçlara verebilecekleri maddi zararlardan doğan hukuki sorumluluklar, üçüncü şahıs mali sorumluluk genel şartları hükümlerince teminat kapsamına alınıyor.

Yanlış yakıt dolumu yaşanırsa suçlu kimdir? sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir. Aracınıza yanlış akaryakıt konulduğunu; Yakıt dolduktan sonra, ücretini ödemek için içeriye gideceksiniz. İçeride size verilen fişte, hangi yakıtın doldurulduğu yer alır. Böyle bir durumda, yanlış yakıt dolumunu daha aracınızın başına gitmeden de fark edebilirsiniz. Bu şekilde, hiçbir masrafa girmeden aracınızı tamir ettirebilirsiniz.

Dikkatsiz, acemi veya dalgınlık yaşayan pompacılar ne yazık ki bu sorunun yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu konu ile ilgili olarak şunu da belirtebiliriz. 4822 sayılı yasaya göre, Ayıplı Hizmet kapsamında yer alan, yukarıdaki durumlara bağlı olarak suçlu istasyon sahibi ve pompacı olarak belirtilmektedir. Eğer siz de yanlış yakıt doldurma durumunu yaşarsanız, Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.

Yanlış yakıt dolumu son derece dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Çok büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Sizleri manevi anlamda yoracağı gibi, maddi anlamda da yorabilir. Araç sahipleri bu noktada çok dikkatli ve uyanık olmalıdır. Aynı şekilde çalışan kişiler de dikkatli ve uyanık olunmalıdır. Herkes işini dikkatli bir şekilde yaparsa ve kontrol ederse bu durumların yaşanması engellenebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.