Radyatöre “karabiber” atılırsa: Niye atılsın ki?

1985 model Opel Ascona için zamanı geri döndürme çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor.  Yenileme operasyonuna girişilen Ascona’nın motorundaki sorunlar giderildi. Contaların değiştirilmesinden krank yollarının temizliğine kadar bir çok işlemi gerçekleştirdik ve araç artık tıkır tıkır çalışıyor. Bu arada bir şey dikkatimizi çekti. Aracın radyatörü su damlatıyor. Kaçak var yani. Ona müdahale edeceğiz. Bunun için yeniden “İzmir Oto Sanayi”yolunu tuttuk. Burada sizi bir sürpriz karşıladı. Şans eseri park ettiğimiz yerde baba-oğul kavuşması yaşandı.
Beyaz bir Vectra A ile peşpeşe parketmiştik. Ascona Opel’in D segmentindeki son nesliydi, Vectra ise yeni D Sedanın ilk nesli. Yani baba ve oğul peşpeşe dizilmişti sanayide. Neyse dönelim işimize. Çalışır ve yürür durumdaki Ascona’da bir sızıntı olduğunu gördük. Motor bölümünün altına akan bir sıvı vardı. Yakıt, yağ yada su olduğunu anlamak çok zor olmadı. Radyatörden gelen soğutma sıvısı olduğu anlaşıldığında radyatör yada bağlantı noktalarında kaçaklar arandı ve bulundu. Küçük bir çatlak tespit edildi.
İlk akıllara gelenin yeni radyatör almak yada tamir ettirmek olduğu düşünülebilir. Eğer böyle düşünürseniz yanılgının tam kapısındasınızdır demek. Bu gibi bir durumda, mucizevi gibi görünen çok hızlı etkili ve ekonomik bir yöntem var. Yöntemin adı …
KARABİBER. Karabiber takma adı ile satılan ve aslında kimyasal içeriğe sahip olup küçük çatlaklara dolgu malzemesi olarak nüfuz eden bu kurtarıcı malzeme çok doğru bir icat. Satış fiyatı 20 lira olan bu sihirli iksirin, Opel Ascona’nın su radyatörüne ilave edilerek, çözüm olmasını tüm gönlümüzle biz de umut ediyorduk. Büyük bir beklenti ile radyatör suyuna ekledik ve kutu üzerindeki talimatları uyguladık. Dakikalar geçti ve damlama kesilmedi. Büyük bir merakla sonucu bekleyen ustalarımız, su kaçağının tahminlerinden büyük olduğu sonucuna vardılar.

Bu haftaki planlamada Ascona’nın kırık olan ön soldaki sürücü tarafı camının bulunması ve takılması yer alıyordu. Radyatör sorununun çözsümünü öteleyip, Ascona’nın camını takmaya yönelen ustalarımız işe koyuldular.
Kırık olan sürücü kapısı camını bir kaç haftadır arıyorduk. Sosyal medyada yer alan Opel meraklılarından gelen yardımlar ile İzmir dışında cam bulunmuştu. Kargo esnasında kırılması riskine karşılık İzmir’de aramaya başladığımız camı, bir evin çatısında toz içinde bulduk.
Eski bir Ascona kullanıcısı, arabasını hurdaya çıkarmadan önce kapılarını söküp, evinin çatısına saklamış. Kendisine telefon ile ulaştığımız satıcıdan camı satın almak istediğimizde beklenmedik bir cevap ile karşılaştık: “Camı değil, komple kapıyı satarım.” Sürücü kapısını komple olarak satın almaya karar verdik.
Sadece cam değil kapının üzerinde neler vardı? Metal kapının kendisi, kapı kolu, cam, cam krikosu, döşeme, dış kapı bandı, ayna, kapı kilidi, menteşeler, gergi ve bunların bağlantı parçalarının tamamı. Çıkma olarak satılan cam 100 lira iken, dolu kapı olarak adlandırılan satın aldığımız kapı 200 lira idi. Aslında biz daha kârlı çıkmıştık. Masraf ve kazanç hanemize kaydettik. Paradan öte zaman kazanmıştık. Kapı üzerindeki küçük malzemeleri tedarik etmek uzun sürecekti.
Ascona’mızın sol kapısı biraz hasarlı ve yüzeysel korozyona sahipti. Yeni aldığımız kapı ile değiştirmeyi düşünsek de, Ascona’nın orijinal kapısını kullanmayı ve sadece camı değiştirmeye karar verdik. Böylece 200 liraya satın aldığımız komple kapının üzerinde yer alan ayna, cam ve kapı bantını aramak zorunda kalmadık.
Orijinal camın takılması için cam ustası getirildi ve eski camdan kalan parçalar çıkarılıp yerine yenisi takıldı. Görsel olarak en önemli eksiğimiz olan cam bulunmuştu. Hepimiz çok sevinçliydik. Cam takıldı.
Fotoğrafta Ascona için farklı iki kapı döşemesi modelini görüyorsunuz. Biri boş paket Ascona diğeri ise daha üst donanımlı Ascona’ya ait. Bizim Ascona’da siyah tercihimiz olmaya devam etti. Daha lüks değil ama diğer kapılarla uyumlu.
Sırada sizlerle çok sayıda fotoğraf paylaşıp, değişimi görebileceğiniz eğlenceli etaba doğru ilerliyoruz. Aracın kalbini sağlamlaştırdık. Sırada kaporta ve boya işlemleri var. Damlamayı da unutmadık tabii ki. Ama ona ayrıca ilgi göstereceğiz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.