Reuters: BYD Avrupa’da Türkiye’yi öne alıyor

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa pazarları için belirlediği iki üretim üssü arasında önceliği Türkiye yatırımına verdi. Macaristan fabrikasında üretimi 2026 yılına ötelediği belirtilen şirket, üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu Türkiye yatırımını planlanandan önce başlatabilir.

Reuters’ın haberi ”Konuya dair bilgi sahibi iki kaynağa” dayandırılıyor ve ”BYD Macaristan’daki tesisinde en az ilk iki yıl kapasitenin altında üretim yapacak.” deniliyor.

BYD’nin 1 milyar dolar yatırımla Türkiye’ye kuracağı ve 2026’nın sonunda üretime başlayacağı açıklanan tesiste yılda 150,000 otomobil üretilmesi hedefleniyor.

Kaynaklardan biri Manisa’da kurulacak tesiste 2027 ve 2028’de üretimin daha da artırılacağını söyledi.

BYD Macaristan ve Türkiye fabrikalarını AB gümrük vergilerinden muaf otomobil satabilmek için inşa ediyor. Şirketin hâlihazırda Avrupa’da sattığı tüm otomobiller Çin’de üretiliyor ve standart %10 vergiye ek yüzde 27  gümrük vergilerine tabi.

Türkiye’deki yeni fabrikada üretilecek araçların bir çoğu Avrupa’ya gönderilecek ve AB gümrük vergilerine tabi olmayacak.

Türkiye’de Toyota, Stellantis, Ford, Hyundai ve Renault gibi otomotiv şirketlerinin üretim tesisleri bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart’ta yaptığı konuşmada Çinli otomotiv şirketi Chery’nin Samsun’da 1 milyar dolar yatırımla yıllık 200,000 araç kapasiteli bir tesis kuracağını da duyurmuştu.

 

S&P Global Mobility’nin raporuna göre Avrupa’da 2024’te 83 bin otomobil satan BYD’nin bu yıl 186 bin, 2029’a kadar ise yılda neredeyse 400 bin otomobil satışına ulaşması bekleniyor.

BYD yetkilileri geçen yıl yaptıkları açıklamalarda Macaristan’da Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerini üretmeyi değerlendirdiklerini söylerken, bir kaynak Atto 3 ve Dolphin modellerinin yanı sıra düşük maliyetli Seagull modelinin de üretileceğini iddia etti.

Bir kaynak BYD’nin Türkiye’deki tesisinde elektrikli Seal U SUV modelinin yanı sıra, Sealion 5 modelinin üretileceğini belirtti ancak Sealion 5’in tam elektrikli mi yoksa şarj edilebilir hibrit versiyonunun mu üretileceği net değil. Kaynak, bu tesiste şarj edilebilir hibrit Seal U Dmi ve Seal 06 Dm-i modellerinin de üretileceğini söyledi.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.