Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, otomotiv sektörünü nasıl etkiliyor?

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş; sadece bu iki ülkenin iç pazarını değil küresel düzeyle otomotiv üretim ve satışlarını da etkileyecek. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali operasyonunun; 3 milyon adedi aşacak seviyede daha az araç üretiminin iptaline neden olabileceği öngörüleri yapılırken; Rusya’ya yönelik yaptırımlar da giderek artıyor. Dünyanın sekizinci büyük otomotiv pazarı olan Rusya’da yıllık otomobil satışları 1.7 milyon ile 2.1 milyon adet arasında dalgalanıyor. Geçen yıl ülkede 1 milyon 650 bin otomobil satıldı. Renault, Hyundai, Volkswagen, Stellantis, Toyota, BMW, Volkswagen, Mazda gibi firmaların Rusya’da otomotiv fabrikaları bulunuyor.

Volvo

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ülkeye otomobil sevkiyatını askıya alan ilk otomotiv markası oldu. İsveçli firma 2021’de Rusya’da, Çin ve ABD fabrikalarında ürettiği yaklaşık 9 bin otomobil satmıştı.

BMW

Rusya’ya araç ihracatını durdururken, 2021 yılında 12 bin araç üreten Kaliningrad tesisinde de üretimi durdurma kararı aldı. BMW, ayrıca Ukrayna kaynaklı tedarik sorunu nedeniyle Avrupa’daki çeşitli fabrikalarda BMW ve Mini üretimini durdurdu. Tedarikçilerden biri olan Alman kablo üreticisi Leoni’nin Ukrayna’da iki fabrikası bulunuyor ve yaklaşık 7 bin kişiyi istihdam ediyor.

Mercedes

Mercedes -Benz’in Rusya’daki 2 milyar Avroluk varlığı da tehlikeye girdi. Alman şirket, Rusya’daki varlıklarının değerini yıllık raporunda açıkladı. Rusya’da üretimi parça tedariği sıkıntısı yaşayan Rusya, şimdi de Avrupalı şirketlerin varlıklarını kamulaştırma tehdidi altında.

Renault, Lada, Dacia

Rusya’da üç fabrikası bulunan Renault (Renault, Lada ve Dacia), Moskova ve Togliatti’de üretimi durdurdu. 2017 yılında Lada markasının da üreticisi Avtovaz’ın kontrolünü alan Renault, toplam 482 bin adet satış ile yüzde 29 pazar payına sahip. Avtovaz’ın Rusya’da üç fabrikası bulunuyor.

Stellantis markaları

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Rusya’daki faaliyetlerine ilişkin herhangi bir kararın ‘siyasilerin ne karar vereceğine çok bağlı olduğunu’ açıkladı. Stellantis, Rusya’nın Kaluga kentinde Citroen ve Peugeot araçları üretiyor.

Volkswagen Grubu

Rusya’daki tüm üretim ve satışlarını geçici olarak durdurdu. Grubun Kaluga ve Nizhny Novgorod fabrikalarında VW, Skoda ve Audi markalı araçlar üretiliyor. Volkswagen ayrıca Almanya’da Zwickau ve Dresden fabrikalarındaki üretimi tedarik sıkıntısı nedeniyle durdurdu. Porsche, Leipzig’deki fabrikasında üretimi önümüzdeki hafta sonuna kadar durdurdu. Lamborghini de Rusya ile olan operasyonlarını askıya aldığını açıkladı. 2020’de Volkswagen Grubu Rusya’da yaklaşık 220 bin otomobil sattı. Bu rakam, Alman grubun küresel satışlarının yüzde 2.4’ünü oluşturuyor.

Toyota

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ülkedeki üretimini askıya aldı. Japon üreticinin St. Petersburg’da bulunan fabrikasında 2 bin 600 kişi çalışıyor. Toyota 2021 yılında Rusya’da 80 bin araç üretti.

Ford

Son yıllarda Rusya operasyonlarını önemli ölçüde azaltan ABD’li Ford; Rusya’daki ortak girişim operasyonlarını askıya aldı. Geçen yıl Rusya’da 21 bin araç satan şirket, kamyon üreticisi Sollers’in azınlık hissesine sahip. Ford geçen yıl Rusya’da yaklaşık 20 bin kamyon üretti.

Hyundai

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında çip sıkıntısını gerekçe göstererek Rusya’daki St. Petersburg fabrikasında üretimi beş gün boyunca durdurdu. Koreli firma, kararın Rusya ve Ukrayna ile ilgisi olmadığını da açıkladı.

Honda

Rusya’ya otomobil ve motosiklet ihracatını durdurdu. Japon firmanın ülkede üretimi bulunmuyor. 2020 yılında Honda, 2022’ye kadar Rusya’da yeni otomobil satışını durduracağını açıklamıştı. Japon firma ülkede 2019’da 1.836, 2020’de sadece 1.406 otomobil satmıştı.

GM

ABD’li General Motors, ülkede satışlarını durdurdu. GM’in 2019’un sonundan bu yana Rusya’da üretim tesisi yok; ancak satış ekibi var. Rusya’da her yıl yaklaşık 3 bin GM aracı satılıyor.

Jaguar Land Rover

Rusya’ya bağlı araçların teslimatını durduran otomotiv firmaları arasında yer alıyor.

Aston Martin

Rusya’ya otomobil satışını durdurdu. Hem Rusya hem Ukrayna, İngiliz firması için küçük pazarlar niteliğinde. Aston Martin’in 2021’deki genel satışlarının yüzde 1’inden daha azı bu pazarlarda gerçekleşti.

Daimler Truck

Mercedes’in ticari araç bölümü Daimler Truck, yerli üretici Kamaz’ın yüzde 10 hissesini elinde bulundurduğu Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı

Mitsubishi

Arz kesintileri nedeniyle Rusya’ya araç ihracatını ve satışını askıya aldığını bildirdi. Japon şirketin ülkede 141 bayiliği bulunuyor.

Ferrari

Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya ihracatını askıya aldı.

Mazda, Rusya’ya ihracatını durdurdu

Nissan şimdilik St. Petersburg’da üretimini sürdürüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.