SAIC destek verdi, MG4 “uygun fiyatla” satışa çıktı

Hatırlarsanız Çin kökenli elektrikli araçların (EV) hızla yükselen satışlarının önü, yeni çıkan Çin Vergiyle kesildi. Bazı modellerde yüzde 54’e varan fiyat etkileri yerli üretim TOGG T10X’in rekabet gücünü destekledi. Türkiye EV pazarının İngiliz kökenli Çinli oyuncusu MG ise yeni modelinde ana firması SAIC’ten aldığı destekle avantaj sağlamak istiyor. SAIC ise Çin’de 39 yıldır Audi ve Volkswagen marka araçları üretiyor. Toplam üretimi 7 milyon adetlerde.

MG4 Electric Antalya lansmanı
MG4 Electric modelini Antalya yollarında test ettik.

Türkiye’ye Doğan Holding şirketi Doğan Trend Otomotiv ile gelen MG de SAIC çatısı altında üretim yapıyor. Elektrikli ve içten yanmalı araçlar üretiyor ve Çin’deki başarısını Avrupa’ya taşımaya başladı. Avrupa’da mart ayında en çok satan 3. elektrikli araç markası oldu. Geçen yıl 11., 2021 yılında 18. marka idi. Hızla yükseliyor. Markanın Türkiye temsilcisi Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, hem MG hem de holding içi otomotiv birimindeki yükselişlerini Antalya’daki bir basın toplantısı ile anlattı.

MG4 Electric satış hedefi
Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin ve GMY Tibet Soysal, Antalya’daki etkinlikte yükselişlerinin yol haritasını anlattı.

Doğru yere ateş ettik

Dağtekin, Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal ile katıldığı etkinlikte, “Doğru yere ateş ettiğimizi gördük. Biz Doğan Trend Otomotiv‘i bir portföy şirketi olarak düşünüyoruz. Mobilite dünyasında bisikletinden otomobiline kadar ağırlıklı elektrifikasyonla donatılmış markalardan bir pozisyon oluşturmaya çalıştık. Geçtiğimiz 2-3 senemizi açıkçası bu işe harcadık. Bu bitmeyecek bir serüven. Elektrikli deniz bisikleti de getireceğiz. Artık bu elektrikli bisiklet sayesinde Bostancı’dan atlayıp Burgazada’ya gidip, balık yeme keyfini sadece tekne sahipleri değil, birazcık bisiklete binme yeteneği ve bacaklarının enerjisi olan herkes gerçekleştirebilecek. Haziran ayında lansmanını yapacağız.”

SAIC destek verdi, fiyatımızı yüzde 10 aşağıda tuttuk

Türkiye’de elektrikli araç markası olarak tanınam MG için yeni MG4 modeli önemli. 1 milyon TL sınırının altından başlayan etiketi ve yüksek bulunurluk oranı ile markanın satışlarında nemli katkısı olacak. Deprem sürecinde lansmanı yapılacaktı ama deprem nedeniyle saygıdan ötelendi. Nisan sonunda ise aradaki Çin Vergisi’ne maruz kaldı. Yüzde 50’nin üzerinde fiyata etki edebilecekken, şirket yönetiminin SAIC yönetimi ile sıcak görüşmeleri fiyatı mevcut seviyede tutabildi. Bu sayede otomobilin başlangıç versiyonu MG4 Electric Comfort 969 bin liradan, Luxury ise 1 milyon 269 bin liradan fiyatlandı. Luxury versiyon şehir içi kullanımda 577 km’ye kadar tek şarjla yol alabiliyor.

Çinli otomotiv devi SAIC Türkiye’ye hem depremde 20 özel araç yönlendirdi hem de MG4 fiyatını desteklediği ortaya çıktı. Tibet Soysal, fiyat ve destek konusunda şu bilgileri verdi: “SAIC desteği olmasa MG4 fiyatı 1,5 milyon TL’nin üzerine çıkardı. Çin Vergisi gelmeseydi fiyatımız 1 milyon TL’nin altında olurdu. SAIC çok büyük bir dev. Bize ellerinden gelen desteği de veriyorlar. Vermeye de devam edecekler hem adet olarak hem fiyat desteği olarak.”

Kağan Dağtekin de MG markasına yönelik güvenlerinin altını çizdi:

“Ek Vergi gelmese Avrupa’da Tesla’nın yaptığını Türkiye’de MG yapacaktı”

Bu yıl 2 bin MG4 satışı hedefliyor

Fiyatın SAIC desteğiyle yüzde 10’dan fazla aşağıda tutulabildiğini söyleyen Soysal, “Bu yıl 2000 adet MG4 satış hedefimiz var. Üzerine de çıkılabilir. Araç tedariğinde sorun yok ama Türkiye’de hala talep arzın üzerinde. Bu modelimiz için sıra bekleme olmayacak.” bilgisin verdi.

Toplam pazar ne olacak?

Doğan Trend yöneticileri ile Türkiye otomotiv pazarının 2023 resmini de konuştuk.

  • Seçim sonucu ne olursa olsun zaten faizler üzerinde baskı ve faizlerin biraz daha artması söz konusu olabilir. Kurla alakalı riskler var. Biraz kurlar hareketlenir ama aşırı bir oynama olacağını ve kalıcı olacağını düşünmüyoruz. 6 ay bir şey olmaz.
  • Geçiş dönemi yaşanabilir belki birkaç ay ama ülkenin potansiyeli otomotiv özelinde de unutmayalım.
  • Talep çok fazla. Şu anda vergi muafiyetinden ve hatta ekstra ekstra talep çıkarsak bile çok yoğun hala ötelenmiş ihtiyaç talebi var. Geçtiğimiz 2 yılda araç bulamadı insanlar.
  • Tüketim ihtiyacı da artıyor. Acil durumlarda insanlar geliyor. Bir aracım olsun diyor ya da ben hayal ettiğim bir aracı alayım diyor. Ötelemiyor.
  • Biz planlarımızı bilakis ikinci yarıda artırmak üzerine yaptık. Adetlerimizi hiç geri çekmiyoruz.
  • Toplam pazarla ilgili öngörülerde: otomobil pazarı özelinde baktığımızda 600 bin diyorduk bu sene. Hatta 650.000- 700.000 olur mu diye bile konuşuyoruz. Toplama baktığımızda da 900-950 bin civarında pazar olabilir gibi gözüküyor.
  • Türkiye’nin olması gereken pazarı zaten 1 milyon.
  • Dünyada 90 milyon otomobil üretiliyor, satılıyor. Türkiye dünyanın yüzde1’i bile değil. Onun yüzde 1’i zaten 900 bin adet.
  • Kur bir anda bir oynama yapar mı? İnşallah yapmaz yani yüzde 15 -20’lik bir oynama bence çok büyük oynama sayılmaz, seçimden sonra.
  • Bir de 5 sene önce devreye giren bir engelli vatandaşların araç alımları var, dolayısıyla daha önceden 1-2 tane model ile sınırlıyken şimdi çok geniş bir ürün gamına hitap ediyor bu muafiyet hikayesi. 100 binlerce vatandaşımızın hakkı var. 5 senesi dolanlar sürekli olacak.

 

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Avrupa elektrikli otomobil satışları ve fiyatları

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.