Ali Bilaloğlu: Autoshow’a herkesi bekliyoruz
Otomobilde 100 yılın değişimi yaşanıyor. Otomobil ya da yeni adıyla mobilite fuarlarında onlarca elektrikli modelin lansmanı yapılıyor, otonom teknolojiler, mobilitenin diğer tüm yenilikleri sergileniyor. Bir süredir yaşanan gelişmeler içten yanmalı motorların adeta yok oluşunu ilan ediyor gibi. Acaba petrole dayalı teknolojilerde durum tam olarak böyle mi?
Radyo Gedik Otoajanda programımızın bu hafta konuğu olan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, yeni bir durumdan bahsederek; “İçten yanmalı motorlar bitti sözünün altına imza atamıyorum. Sorun karbondioksit atıklarının yüksek oluşu. Ama şimdi araştırma safhasında olan sentetik benzin diye bir şey var. Araştırmalar sonuçlandıkça henüz çok pahalı olan bu yakıt, devreye alınabilir. Belli miktarda karışımlar sağlandığında, CO2 atıkları düşürülebilir. Sonuçta hedef emisyon hedeflerinin tutturulması. Elektrikli araçlara çevre için verilen teşvikler sentetik benzine de verilirse, içten yanmalı motorların ömrü devam edebilir.” şeklinde bir yorumda bulundu.
Bilaloğlu, içten yanmalı motorların en büyük üstünlüğünün, en yüksek enerji miktarını depolayabilmesinde olduğunu belirtiyor. Programın #podcast kaydından da ulaşabileceğiniz gibi Bilaloğlu sentetik benzin, motorin konusunda bazı detaylar da veriyor.
Neden olmasın? Zaten elektrikli araçlar 1900’lerin başında üretiliyordu. Sonra kısa süre içinde içten yanmalı motorlara yenildiler. Çünkü petrol türevi yakıtlar boldu ve yakıt takviyesi dakikalar içinde yapılabiliyordu.
100 yıl sonra elektrikli araçlar bu kez emisyon değerleri nedeniyle yani çevreyi kirletmeyen egzozları nedeniyle tercih edilir oldu. Bu durum yıllar sonra içten yanmalı motorlar için de geçerli olabilir.
9 EYLÜL 2021 PERŞEMBE GÜNÜ GERÇEKLEŞEN RADYO GEDİK OTOAJANDA PROGRAMININ TAMAMINI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN DİNLEYEBİLİRSİNİZ!