Su buharı çıkaran hidrojenli Toyota, Tokyo’da tanıtılacak
Hibrit otomobilin öncüsü Toyota, hidrojen yakıt hücreli ikinci nesil Mirai konseptini hazırladı. 2014 yılında Mirai sedanı tanıtan Toyota, sıfır emisyonlu yakıt hücreli elektrikli araç teknolojisini farklı bir boyuta taşıyan yeni Mirai modelini 2019 Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtacak. 24 Ekim’de sergilenecek olan Yeni Mirai geliştirilen özellikleriyle birlikte yüzde 30 daha fazla menzil sunma hedefiyle tasarlanıyor.
Mirai, temiz bir gelecek için sürdürülebilir hidrojen toplumunun ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak büyük bir ses getirmişti. Sadece su buharı salımı olan ve kolaylıkla yakıt dolumu gerçekleştirilen ilk jenerasyon Mirai; 500 km menzil le pazara sunulduktan sonra 10 bin civarında satış adedi elde etti. Dünya çapında hidrojen yakıt altyapısının oluşturulması adına aktif rol oynadı.
Toyota, şimdi Tokyo Otomobil Fuarı’nda yeni Mirai’yi temsil eden konsepti paylaşmaya hazırlanıyor. 2020’de yola çıkması planlanan yeni Mirai ilk olarak Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da satışa sunulacak.
Toyota, yeni Mirai modelini geliştirirken en kritik noktalardan biri olan verimlilik konusuna odaklandı. Sürüş menzilini yüzde 30 artırma hedefiyle yeni Mirai’nin, yakıt hücresi sistemini geliştirildi ve daha büyük hidrojen tankları yerleştirildi. Dış tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken Mirai zarif çizgileri, akıcı hatları ve 20 inç jantlarıyla güçlü bir tarza sahip. Fuarda gösterilecek otomobil özel olarak geliştirilen, sıra dışı parlaklığa sahip çoklu katmanlara sahip mavi renk kullanıyor.
Kabin ise modern ve konforlu bir görünümüyle, keyifli yolculuklar sağlayacak şekilde tasarlandı. Ortada yer alan 12.3 inç ekran ve gösterge paneli sürücü odaklı olarak tasarlandı. Yeni Mirai, beş kişilik oturma kapasitesine sahip olacak.
Yeni Mirai yeni fabrika
Toyota, yüksek adette hidrojenli otomobil üretimi yaparak sistem maliyetlerini düşürmeyi planlıyor. Aynı zamanda yakıt hücreli araçların büyümesi ve satış adetlerinin artması için daha geniş bir bulunabilirlik sağlamayı hedefliyor.
Toyota, bu adetlere erişmek için yakıt hücresi sistemi üretimi şu anki yerinden tamamen yeni, son teknoloji tesise taşındı. Bu tesis, Toyota’nın 1938’de açılan ilk fabrikalarından birinin yanına inşa edildi. Yeni tesisler aynı zamanda üretim sırasında ortaya çıkan CO2 emisyonunun düşmesine de yardımcı olacak. Bu da Toyota’nın 2050 Çevre Hedeflerine erişmesine katkı sağlayacak önemli girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Shimoyama’daki yeni hidrojen tankı üretim hattının yapımına başlanırken, yeni yakıt hücresi yığını tesisinin yapımı da devam ediyor. Bu tesislerin operasyonlarına 2020 civarında başlaması planlanıyor.