25 milyar TL’lik Covid-19 faturası “acıttı” !

TAYSAD üyesi şirketlerin 2020 yılı kaybı 3,4 milyar dolar (yaklaşık 25.8 milyar TL) olarak açıklandı. Küresel salgın nedeniyle şirketlerin cirolarında da düşüş yaşanıyor.

Her ne kadar Hükümet tarafından sunulan kısa çalışma ödeneği, SSK ödemelerinin ertelenmesi, çalışan destekleri ve düşük faizli krediler gibi destekler olsa da cirolar düştü.

Çünkü Avrupalı otomobil almayı azalttı. Fabrikalar eski ritminde üretim yapamıyor. Bu nedenlerle ciro kaybeden TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı, otomotiv sektörünün küresel olarak büyük yara aldığına dikkat çekerek, 2020 yılı kayıplarını anlattı:

TAYSAD Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı

Otomotiv sektörü 2020 yılında pandemi nedeniyle küresel olarak ağır darbe aldı ve 2. dalga ile bu olumsuz etki devam ediyor. Mart, Nisan ve Mayıs ayları Çin hariç tüm dünya da çok kötü geçti.

Haziran ve Temmuz aylarında toparlanmaya başlayan sektör; Kasım ayında tekrar 2 dalganın etkisi ile karamsar havaya girmeye başladı. 2020 yılında 5 milyon adedi Avrupa’da olmak üzere, araç üretimi küresel olarak 16 milyon adet azalacak.

2021 yılında bir toparlanma olacağı, küresel üretim artışının yüzde 13 ve Avrupa’daki artışın ise yüzde 16 seviyelerinde olacağı öngörülüyor.

Otomotivde 2020 ihracat hedefi:

Yazıcı, dünya ve Avrupa pazarlarının içinde bulunduğu duruma göre tahminlerini şöyle dile getirdi: 

“Araç ihracatı Avrupa pazarlarında ki satış rakamlarına paralel olarak düşüş göstermeye devam ediyor. Araç adeti olarak baktığımızda Eylül ve Ekim aylarında bir toparlanma görüyoruz. Otomotiv sektörünün, ana sanayi ve tedarik sanayi olarak, toplam ihracatı Ocak – Ekim döneminde 5,3 milyar dolar yani yüzde 20,9 oranında düştü. Yıl sonunda sektör olarak 25 milyar dolar ihracat seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz.”

2020 yılının ilk 10 ayında Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı 20,1 milyar dolarda kaldı. Bu rakam 2019 yılına göre 5,3 milyar dolar kaybı işaret ediyor. 2019 yılında 10 aylık ihracat 25 milyar doları geçiyordu.

İhracatın adet bazlı kaybında ise 300 bin adetlik fark dikkat çekiyor. 2019 yılı 10 ayında 1 milyon 31 adet araç ihraç edilirken, 2020 yılı aynı dönemide ihracat 720 bin adette kaldı.

TAYSAD üyesi şirketler cirolarından 3,4 milyar doları COVID-19 nedeniyle kaybettiklerini belirtiler.

TAYSAD üyesi şirketlerin ciro kaybı: 25 milyar TL

Yazıcı tarafından yapılan açıklamaya göre TAYSAD üyesi şirketler bu yıl TL bazında 25 milyar ciro kaybı yaşıyor. Bir kısmı devlet tarafından sübvanse edilen bu kayıplar, genel giderler kısmındaki direk kayıplardan kaynaklanıyor.

Kemal Yazıcı konuyla ilgili şunları söşledi:

“Tedarik sanayi ihracatında Eylül’de yüzde 5,4, Ekim’de yüzde 5,1 gibi dolar bazında artışlar oldu. Ocak-Ekim döneminde tedarik sanayisinde yaşanan ihracat kaybı 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti; yani ihracatta yüzde 15,3’lük bir daralma yaşadık. Yıl sonunda tedarik sanayisinin ulaşacağı ihracat hacminin 9 milyar dolar ve toplam ihracat kaybımızın 1,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz.

Tabii bu olumsuz dönem tedarik sanayisinin cirolarını da etkiledi. Buna göre, tedarik sanayisinin ciro kaybı 2020 yılında toplam 3,4 milyar dolar civarında; yani 25 milyar TL civarında olacak. Bu rakam bizim için büyük bir kayıp.” Yazıcı, devlet katkıları olmasa bu kaybın 4, 4,5 milyon TL olabileceğini de sözlerine ekledi.

“Ciro kaybı acıtıyor mu: Acıtıyor!”

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ciro kaybını diğer sektörlerle karyılaştırdığında şunları söyledi: “Vicdanen de şunu söylemek gerekiyor. Başka sektörlere baktığımız zaman turizm ya da ulaşım sektörüne baktığımızda onlarla kıyaslanamayacak durumdayız…

Birçok sektörde gerçekten de durum içler acısı. Evet, desteğe ihtiyacımız var mı var, bu ciro kaybı acıtıyor mu, acıtıyor. Ama başka sektörlere baktığımızda biz yine de iyi durumdayız. Devletin kısa çalışma ödeneği ve diğer destek tedbirleri bu kadar kısıtlı imkanların olduğu bir dönemde bize yetiyor.

Eyvallah, teşekkür ediyoruz. Etrafa baktığımızda daha fazlasını istemek de içimizden gelmiyor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.