Tesla içerisinde nefes alış verişi bile izlenebilecek mi?

Tesla, geçtiğimiz günlerde resmi olarak otomobil modelleri içerisine milimetre dalga tarayıcıları yerleştirebilmek için Federal İletişim Komisyonu’ndan izin istedi. Elon Musk, Havalimanlarındaki en modern milimetre dalga tarayıcılarını otomobillerinde kullanarak ne yapmak istiyor?

Tesla, arabaların içine dört milimetre dalga yayıcı ve üç farklı alıcı kurmak için izin istedi. Şirketin belirttiğine göre bu iznin istenmesinin sebebi ise arka koltukta bir çocuk unutulması durumunda; bilgisayarın kullanıcıya sinyal vermesine olanak tanıyacağını açıkladı.

Ek olarak, örneğin koltukta ağır bir çanta bırakıldığında ve emniyet kemeri takılı olmadığında ortaya çıkan yanlış alarmlardan koruyacak. Ancak, Tesla’nın bunların önüne geçebilmesi için nefes alma ve kalp atış hızımızı algılaması gerekiyor.

Tesla, ABD makamlarının izin verdiğinden çok daha fazla güce sahip milimetre dalgaları kullanmakta ısrarcı. Buradaki ana fikir ise aslında Tesla otomobil modelleri ve kullanıcı ilişkisini incelemek.

Sistem ne kadar güvenilir ve ne kadar sağlıklı?

Sadece geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde 52 çocuk, sıcak havalarda ebeveynleri tarafından aracın içinde kilitli unutulduktan sonra öldü. Bu nedenle çoğu üretici arka koltuğu izlemek için özel sensörler ve kameralar yerleştiriyor. Fakat Tesla’ya göre, bu yeterince kesin değil ve çoğu zaman yanlış alarmları tetikliyor.

Her ne kadar güvenlik önlemi olarak düşünülmüş olsa da, şirketin niyeti birkaç açıdan endişe uyandırıyor;

İlk olarak sistem sağlıklı mı? Bu tür tarayıcıların vücut üzerindeki olumsuz etkileri henüz tam olarak araştırılmamıştır. Ancak milimetre dalgalar bir mikrodalga türüdür ve X ışınları gibi iyonlaştırıcı radyasyon değildir, bu da teoride onları daha güvenli kılar.

Teoride güvenli görünse de iki yetkili bilimsel yayın, bunların insan DNA’sı üzerindeki etkilerini hala sorgulamaya devam ediyor. Havaalanlarında, yolcular bir dakikadan daha kısa sürede milimetre dalgalara maruz kalıyor ve en sık uçan insanlar bile nadiren ayda 20’den fazla tarayıcıdan geçiyor. Eğer bu sistem Tesla otomobil modelleri içerisine yerleştirilirse, tarama frekansı her gün çok daha yüksek olacaktır. Bu yoğunluğun zarar verip-vermeyeceği ise henüz bilinmiyor.

İkinci olarak kişisel alanımız güvenli mi? Şirket, böyle bir tarayıcı aracılığıyla yalnızca nefes alıp almadığınızı değil, aynı zamanda silikon olanlar bile dahil olmak üzere dişinize implant takıp takmadığınız gibi mevcut sağlık durumunuzun ne olduğunu da anlar. Tarayıcı, ceplerinizin, çantalarınızın vb. Tüm içeriğine erişebiliyor olacak. Ayrıca milimetre dalgalar, giysilerin ve diğer yumuşak malzemelerin arkasını da görebilir.

Federal İletişim Komisyonu bu hakkında henüz bir açıklama yapmadı ancak sistem kullanıma geçerse; yukarıdaki iki maddeyi göz önünde bulundurmayı unutmayın. Tesla otomobil modelleri çocuğunuzu korumak isterken, sağlığınızı tehlikeye sokabilir hatta bir yandan da kişisel tüm verilerinize kolayca ulaşabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.