TOGG Türkiye’nin otomobili için son bilgiler: Ben de varım diyenler
Türkiye’nin otomobili üreticisi TOGG CEO’su Gürcan Karakaş Ocak ayındaki toplantı sonrasında ikinci basın açıklamasını zoom üzerinden yaptı. Projenin son 6 ayında neler yaptıklarını, üretim aşamasına kadar neler yapacaklarını ve hedeflerini anlatacağını belirten Karakaş, bazı soruları “sır” perdesi arkasında bıraktı. Gümbür gümbür gelen Sır perdesi arkasındaki Türkiye’nin otomobili şu an hangi aşamada? Ben de varım diyenler kimlerdi?
Sırayla bilinenleri aktaralım: Türkiye’nin Otomobili yoluna TOGG markasıyla devam edecek.
Temmuz ayında Gemlik’te temeli atılan tesis ilk seri üretim modelini 2022 yılı sonbaharında banttan indirecek.
İlkl model tamamen elektrikli C segmenti SUV model olacak. Halen piyasada satılan C SUV dizel otomatik rakipleriyle rekabet edebilecek fiyatla etiketlenecek.
Satış ve bayi ağı konusunda çalışmalar 5-6 ay daha sürecek. Klasik bayi ağı Türkiye için kullanılmayacak. Hibrit denecek bir dağıtım kanalı üzerinde yoğunlaşılmış durumda. Büyük ihtimalle araç internet üzerinden de satılacak.
Tüketiciler açısından Test sürüşü yapma, pazarlık, kredilendirme, satın alma noktası gibi detaylar henüz belli değil.
Yerlilik oranı 2022 yılındaki ilk seri üretim araçlarda yüzde 51 olacak. Üç yıl içinde bu oran yüzde 68’e yükselecek.
Gemlik fabrikasının çatısı üretim 100 bin adetlere çıkınca güneş enerjisi sistemi ile kaplanacak. Tesis bu enerji ile çalışmaya başlayacak.
Türkiye’nin otomobili için çalışacak tedarik şirketlerinin yüzde 93’ü belli oldu. Bunların yüzde 78’i Türkiye’deki tedarik şirketlerinden oluşuyor. Kalanı Avrupalı ve Asyalı tedarikçiler oldu. Kalan yüzde 7’lik tedarikçi için anlaşma haftalar içinde sağlanacak.
TOGG, dünya çapındaki 10 şirket ile birlikte iş yapmak üzere gizlilik anlaşması imzalamış durumda. Bu şirketlerle ortak teknoloji yatırımı yapabilir.
TOGG çalışan sayısı şu anda 180 kişi. Bu sayı yıl sonunda 275 personele yükselecek.
Türkiye’nin otomobili tamamen yeni baştan yaratılıyor. E-şasi adı verilen elektrikli araç şasi modülü tasarımı yüzde 95 tamam.
Gemlik’te üretilecek araçların pilleri için dünyadaki 6 pil üreticisinden biriyle anlaşma sağlandı. Gemlik yakınında kurulacak yeni pil tesisiyle hem TOGG, hem de başka üreticiler için pil tedarik edilecek.
Türkiye’nin otomobili henüz kriterleri belli olmayan 2022 yılı EURONCAP güvenlik testlerine şimdiden hazırlanıyor. Hedefte 5 yıldızlı güvenlik var. Bunun için matematik modellemeler ve simülasyon çalışmaları yürütülüyor.
Fabrika inşaatı için 6 profesörün tavsiyesiyle zemin sağlamlaştırma çalışmaları yapılıyor. 1 milyon 200 bin metrekare tesis arazisinin tüm toprağı 2 metreye kadar tasfiye edilip, yerine 38 binden fazla fore kazık çakılarak, yeni bir zemin oluşturulacak.
Fabrika inşaatında kullanılacak ekipman siparişleri ekim ayında verilmeye başlanacak
TOGG şirketinin hedefi Gemlik’i Ingolstad gibi, Wolfsburg gibi, Piteşti gibi “otomobil markasıyla yaşayan şehirler” arasına sokmak. Bu nedenle Gemlik Zeytini için de başvuru yapıldı.
2030 yılına kadar 5 modelli ürün planı uygulamaya geçecek. Önce C SUV, sonra C Sedan, ardından C Hatcback, ardından B hatchback ve son olarak da hafif ticari araç versiyonu da olabilecek bir MPV model. Pandemi bu sıralamayı değiştirmedi.
TOGG fabrikasının detayları bir SIR olarak saklanıyor. İnşaatı yapan firmalar, fabrikada kullanılacak teknolojinin anavatanı, ortak pil üretilecek şirket, fabrika maliyeti, mimarları sır perdesi altında.
- TOGG kurucuları, 2021 yılı sonunda kapanacak Honda Türkiye Şekerpınar fabrikası ile ilgilenmişler. Bunun için Sanayi Bakanlığı ve Honda Japonya yetkilileri ile de görüşmüşler. Zamanlama tutmayınca ve Honda teknolojisini geleneksel buldukları için fiyatta da anlaşamayınca satın alma gerçekleşmemiş.
- İhracata 2022 yılında başlayacak iç pazar satışları sonrasındaki 18 ay-24 ay içerisinde yönelinecek. İlk hedef Almanya, Fransa, İtalya gibi önemli Avrupa pazarları olacak.