Trafik park cezası uygulamasında yeni dönem

Park yapılması yasak olan alanlara araç park edildiğinde direkt plakaya trafik park cezası kesiliyor. Ayrıca araç yakınlarında çekici varsa hem ceza kesiliyor hem de araç çekme ücreti ödeniyor. İçişleri Bakanlığı tarafından trafik düzenini ve güvenliğini etkilemeyen araçların sadece trafik cezası alması uyarısında bulunuldu. Sürücülerin çeşitli mağduriyetlerinin ortadan kaldırması hedeflense de ceza yememek mümkün değil. Yeni genelge ile birlikte, Park cezası ne kadar? Trafik cezası ödeme online yapılıyor mu? Park cezası sorgulama nasıl yapılır? Aracım nereye çekildi? sorularının cevaplarına göz atalım.

Hangi araçlar çekilecek?

“Park Yasağı Uygulaması ve Araçların Çekilmesi” konulu gönderilen genelgede, trafikte araç ve sürücü sayısının artmasıyla birlikte uygun park yeri konusunda sıkıntı yaşanıyor. Böylece duraklama alanlarının belirlenmesi ve belirlenen kurallara uyulması trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem arz ettiği belirtildi. İl sınırları içerisinde yol üzerinde park disiplininin bozulması veya işgal edilmesi durumunda ceza kararları uygulanacak. Ceza kararları ve araçların kaldırılması ise esas ve usullerine ilişkin hususlar mevzuatı ile düzenleniyor. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 59, 60, 61 ve 62 inci maddeleri ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin duraklama ve park etmenin yasaklandığı haller ve yerler belirtildiğine dikkat çekildi.

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 metre mesafede, yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine park etmek yasak ve araçlarınız çekiliyor. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 metre mesafede park eden araçlar otoparka çekilecek. Engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan ve kaldırılması gereken araçlar çekilecek.

Aracın çekilmesine trafik görevlileri karar verecek

Trafik park cezası çekme işlemi sırasında; aracın ihlalinden dolayı tescil plakasına gerekli cezai işlem uygulanacak. Aracın çekilmesine trafik görevlileri karar verecek ve aracın plakası ve ihlal durumunu gösterecek şekilde görüntü kaydı kamera veya fotoğrafını alacak. Bu kayıtların uygun ortamlarda muhafazası sağlanacak. Aracın çekiciye yüklenmesi esnasında çekilen aracın ve çevrenin güvenliğine dikkat edilecek. Araç çekiciye yüklendiği veya götürüldüğü sırada sahibinin veya sürücüsünün gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilecek, varsa yapılan masrafların UKOME veya İl Trafik Komisyonları tarafından güncel belirlenen tarifeler üzerinden makbuz karşılığında ödenmesi halinde araç sahibine sürücüsüne teslim edilecek.

Aracım nereye çekildi? Araç sahipleri çekilen araçlarını takip edebilecek

Araç sahibinin veya sürücüsünün çekici üzerinde seyahatine izin verilmeyecek. Çekilen araçların takibi yapılacak, yetkilendirilmiş ve ihlalin gerçekleştiği yere en yakın otoparka götürülerek muhafaza altına alınması sağlanacak. Aracın otoparka giriş yaptığı an itibariyle görevlilerce derhal PolNet bilgi sistemi “Trafik Denetleme” menüsü altındaki “Otopark” bölümü kısmından veri girişi yapılacak. Uygun platformlarda kamuoyuna; www.egm.gov.tr adresinde yer alan “Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” modüllerinde Otoparka Çekilen Araç Sorgulama işlemlerinin yapılabileceği, Araç sahiplerinin e-Devlet’te kaydı var ise “elektronik posta adresine”, e-Devlet mobil uygulamasını indiren kullanıcıların ise cep telefonlarına araçlarının çekildiği otopark bilgilerinin gönderildiği hususları duyurulacak.

Aracımın park cezası ne kadar?

Trafik park cezası işleminde araç sürücüsü aracın içindeyse ve park yasağı olan alanın niteliğine göre 10, 15 veya 20 ceza puanı alabilir. Yönetmelikte birçok park edilmesi “yasak” alan olmakla birlikte hepsi için ödenecek ceza miktarı 108 TL olarak belirlenmiştir.

Hatalı park cezalarında uygulanan diğer ücret trafik vakfına ödenecek 90 TL’lik araç çekme ücretidir. Üç tip ödeme farklılığı vardır; çekme, taşıma ve kurtarma. Ücretler mesafeye ve yapılan işin niteliğine göre değişmekle birlikte en yakın mesafedeki ücretlendirme 90 TL’dir.

Çekilen aracın diğer bir ödeme ücreti ise aracın götürüldüğü otoparka ödenecek olan park etme ücretidir. Günlük olarak hesaplanan cezanın, 1 günlük ücreti 12 TL’dir. Araç otoparka girdikten sonra 1 dakika bile durursa günlük ücret fiyatını ödemek zorundasınız.

Eğer aracınızın başında değilseniz ve aracınız çekildiyse, ödenecek ücret miktarı 108 TL + 90 TL + 12 TL=210 TL’dir.

Ceza tebligatı elinize erken ulaşırsa, ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde öderseniz sadece yüzde 25 trafik cezasında indirim gerçekleştirilir. Fakat vakıf ücreti ve park bedellerinde herhangi bir indirim yapılmaz.

Trafik cezası ödeme online yapılıyor mu?

Ödemeleri vergi dairesine veya online olarak GİB(İnternet vergi dairesinden) motorlu taşıtlar bölümünde kredi kartıyla tek çekim ödeyebilirsiniz. İnternet üzerinden online bağlanacağınız İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinden motorlu taşıtlar bölümünden kredi kartı ile ödeme kısmına gelmeniz gerekir. Önünüze gelen ekrana araç bilgilerinizi eksiksiz olarak girdikten sonra “tamam” butonuna basarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.