Türk otomotiv tedarikçilerine Rusya’da yeni bir iş kapısı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatının sonuçlarından biri de dünya otomotiv devlerinin Rusya’dan çıkması olmuştu. Güçlenen Rusya otomotiv pazarı için ülkeye giden dünya otomotiv devleri, birbiri ardından fabrika yatırımları yapmış ve hızla üretime yönelmişlerdi. Savaş ile bu akım tersine döndü. Avrupalı devler yüzbinlerce araç üreten tesislerini satarak, Rusya’dan çıkma yolunu seçti. Renault, Mercedes gibi devler tesislerini de sattı ve çıktı. Kaçış operasyonunun son önemli satışlarından biri de Tiguan ve Polo ile Skoda Rapid üretmişliği olan Volkswagen Kaluga fabrikası için yaşanacak. Rus şirketi Sistema‘nın, Alman otomobil üreticisi Volkswagen‘in Kaluga’daki fabrikasıyla ilgilendiği bildirildi.

Otomotiv sektöründe ortaklık görüşmeleri ve şirket el değiştirmeleri yeni bir ivme kazandı. Renault, Nissan ve Mitsubishi üçlüsü arasındaki ortaklık görüşmelerinde yeni bir temiz sayfa açılmasını ile aynı günlerde; bir başka gelişme daha yaşanıyor. Avrupa’daki iki eski önemli otomobil fabrikası  yeni sahiplerini arıyor. Bunlardan biri Almanya’daki Ford tesisi, diğeri ise Rusya’daki Volkswagen fabrikası. Çinli otomotiv devi BYD’nin Ford‘un Almanya’daki fabrikasını satın alma yolunda olduğu konusunda iddialar gündemde. Bu kez Türkiye’yi ilgilendiren yeni bir yurt dışı gelişmesi ise Rusya tarafında yaşanıyor.

Rus Sistema, Volkswagen fabrikasına talip

Rus haber sitesi Kommersant’a göre Sistema, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in Kaluga’daki fabrikasını satın almakla ilgileniyor.

Anlaşma aynı zamanda otomobil üreten ve Çin’deki Volkswagen üretimiyle bağlantılı Çinli hissedarları Kazak Allur şirketini de kapsıyor. Rus yayın organının haberine göre, Sistema Volkswagen modellerini veya onlara yakın araç modellerini koruyarak, yeniden faaliyete geçmeyi planlıyor. Analistler bunun, Türkiye‘deki Volkswagen tedarikçileriyle ya da şirketin Çin’deki ortaklarıyla işbirliği içerisinde gerçekleştirilebileceğini kabul ediyor.

Volkswagen Group Rus, durumu sürekli olarak izlediğini ve çeşitli senaryoları değerlendirdiğini ifade ediyor.

Kaluga’daki VW fabrikası 2007 yılında büyük bir montaj tesisi olarak faaliyete geçti ve ikinci yılında tam kapasiteye ulaştı. Kapasitesi yılda 225 bin olan fabrikada, 2021 yılında 118 bin otomobil üretildi. Volkswagen Tiguan, Polo ve Skoda Rapid‘in bantlardan indiği fabrika Mart 2022’den beri atıl durumda.

Nisan ayı otomotiv ihracatı

Türkiye otomotiv sanayi için yeni ihracat kapıları

Türk otomotiv sektörü, küresel boyutta yaşanan ekonomik zorluklara rağmen 2022 üretim, ihracat ve iç pazarda büyümeyle tamamladı.

Türkiye otomotiv endüstrisi, yan sanayi ihracatında 2022 yılında ulaştığı 12 milyar 983 milyon 442 bin dolarla, yıllık bazda en iyi performansın sergilendiği 2021’i geride bıraktı. Otomotiv endüstrisinin en önemli alt ürün grubu olan yan sanayide geçen yıl 200’den fazla ülke, serbest bölge ve özerk bölgeye dış satım yapıldı.

Avrupa’daki resesyon beklentisi, Türkiye otomotiv sanayinin 2023 yılı planlarının üzerinde kara bulutların gezmesine neden oluyor. Ancak, Sistema’nın Rusya’daki fabrika satın alımıyla Türkiye’den destek alması ve Avrupa otomotiv ekosisteminin toparlanması gibi ek durumlar, ülkemizdeki yan sanayi ihracatına pozitif katkıda bulunabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.