Türkiye 2 yılda hibriti öğrendi, satışların yüzde 53’ü hibrite döndü
Otomobilde yeni bir çağ başladı mı? Türkiye bnun neresinde? Bunun gibi sorular için karşımıza en çok çıkan marka toyota, bu yıl hibritte büyük atak yapmışa benziyor. Yıllardır satışa sunduğu Prius, Yaris ve Auris Hibrit modellerinden sonra devreye giren yeni Corolla Hibrid ve şimdi de Camry Hibrit ile RAV4 Hibrit markanın yeni bir çağa hazır olduğunu gösteriyor.
Yeni Camry ve RAV4 modellerinin İstanbul Park Pisti’nde yapılan test sürüşleri ve lansmanında Toyota Türkiye Pazarlama AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt ile konuştuk.
Toyota olarak bu yıl Türkiye’de her şeye rağmen hayatın devam ettiğini göstermek istediklerini söyleyen Bozkurt, “Bir yandan ne olacak derken, öte yandan yeni modellerimizi lansmanını yapıyoruz. Hayat devam ediyor. Bir süre sonra sis dağılacak ve bakacağız ki hayat sürüyor. Br süre önce 2020 hibrit çağı olacak demiştim. 2019 itibariyle hibrit çağı başladı. 15-20 yıl sürecek dönem mevcut teknolojilerle hibrit çağıdır.”
Toyota’nın sırtı sağlam, içi rahat
Toyota olarak bu döneme 50 yıldır hazırlandıklarını hatırlatan Bozkurt, “Bu nedenle şimdi sırtımız sağlam, içimiz rahat. Yeni Corolla’dan sonra Camry’nin dönüyü muhteşem oldu. Yeni RAV4 tam olarak al bu otomobili nereye gidersen git türü bir araç oldu.”
Bu iki ürünün ve lansmanın sektöre örnek olması gerektiğine değinen Bozkurt, Camry için bütün zorlamalarıyla 555 bin TL’lik fiyatı lansmana özel 476 bin TL olarak uygulayacaklarını söyledi.
Yeni RAV4 fiyatının da 336-405 bin TL arasında değiştiğini ilan eden Bozkurt, Toyota olarak hibrit çağındaki rollerini benimsediklerini de bildirdi.
Satışların yüzde 51’i hibrit oldu
Lansmanda Bozkurt’a Toyota satışları içindeki hibrit araçların oranını da sorduk. Toyota Türkiye Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt Otoajanda.com ‘un sorusuna şu yanıtı verdi:
“Mart ayında yüzde 53’e kadar çıktı. Corolla satışlarında yüzde 51’i yakaladık. Binek otomobil bazında bu oran beklediğimizden önceki bir hedefi yakalamak anlamına geliyor. 2020 yılı hedeflerimize araç tedarik edebildiğimiz sürece yüzde 60 hibrit, yüzde 40 konvansiyonel motorlu araçlar olarak ulaşabiliriz.”
Tüketici hibriti biliyor
Türkiye’nin dizel motorlardan kopamayacağını, bu dönüşümün 10-15 yıl süreceğini düşündüklerini söyleyen CEO Bozkurt,
“İki yıl içinde tüketiciler hibriti öğrendi. Artık çoğu alıcı şarj, priz, menzil gibi konularda soruları bıraktı. Hibritler kendilerini kanıtladı. 2016’da ilk hibrit C-HR araçlar Türkiye’de satışa çıkmıştı. Şimdi ikinci elde dizele göre yüzde 4, benzinliye göre yüzde 8 civarı fiyat avantajıyla satılıyorlar. Pillerin 5 yıl garantide olması, sonrasında da 100 TL gibi bir rakama 1 yıl garanti altında olması tüketiciyi rahatlatıyor. Türkiye’de sanılanın çok ötesinde hibrit adaptasyonu yaşanıyor. Türklerin dizelden kopamayacağını sanıyorduk. Öyle olmadığını gördük. Hatta artık ikinci elde dizel kaygısı başlamış. Tüketiciler firmaların dizele ilgisinin kalkacağını öğrenmeye başladı. Bu nedenle 3-5 yıl sonra diz el araç fiyatlarının düşüceğine inanıyor. Avrupa’da 10 yılda yakalanan gelişmeyi Türkiye 2 yılda yakaladı.“
- EICMA 2024 Honda Motosiklet yenilikleri: Yeni NC750X sahnede
- Ford Otosan 2024 satış ve üretim rakamlarını revize etti
- TOFAŞ, Fiat, Peugeot, Opel, Citroen için 1 milyon araç üretecek
- Mercedes-Benz hafif ticari satışlarında tarihi rakamlar
- Ekim ayı otomotiv ihracatı 3.6 milyar dolar oldu
- Türkiye otomotiv pazarı ekim satışlarıyla 1 milyon kapısında
- Otomobil ithalatında 3 ülkeye daha yüksek vergi
- Sabancı – Skoda ortaklığındaki Temsa yerli otomobil mi üretecek
- Yeni SUV Hyundai Initium seneye satışa çıkacak
- Togg T10X 1.5 güncellemesi ve ADAS yükleme takvimi açıklandı