Türkiye’deki EV üreticileri için ÖTV teşviği geldi

Türkiye’de elektrik motorlu araç üreticilerine yönelik ÖTV muafiyeti yeniden düzenlendi ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Türkiye’deki EV üreticileri TOGG ve Ford Otosan. Bunlara Toyota, Hyundai, Oyak Renault ve TOFAŞ da katılacak.

Bu alanda yatırım teşvik belgesi almış olan şirketler; yatırıma katkı tutarlarını, özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemelerinden düşebilecek. Yatırıma katkı tutarı 2035 yılına kadar üretilecek 960 bin araç için geçerli olacak. Türkiye üretimi yeni bir EV araç satın alan tüketicinin ödediği ÖTV tutarları; Türkiye’deki EV üreticileri şirketler için yatırım teşviği olarak kullanılacak. Böylece şirket develete aktaracağı vergileri yatırım teşviği olarak kullanacak.

Beklenti ve umut: ÖTV tutarlarının üreticilere teşvik olarak verilmesi; elektrikli araç dönüşümünde özendirici olacak. Böylece Türkiye otomotiv sanayi elektrikli araç üretimine daha hızlı dönüş yapacak.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’de elektrikli araç üreten şirketlerin yatırıma katkı tutarlarının ÖTV’ye mahsubuna ilişkin esaslar belirlendi.

Bu yatırım kapsamında üretilen araçların ilk sahip olunması dolayısıyla tahsiline aracılık edilen ÖTV’den kullandırılması kesinleşti.

Türkiye’deki EV üreticileri yararlanabilecek

Yatırıma katkı tutarının ÖTV’ye mahsuben kullanılması için yatırımların proje bazlı teşviklerden yararlanmasına karar verilen bir yatırım niteliğini taşıması önde gelen koşullardan biri. Ayrıca sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için özellikle Türkiye’de gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucu geliştirilen elektrik motorlu taşıt araçlarına yönelik olması şartı uygulanacak.

Öte yandan, tebliğ değişikliğiyle yatırım teşvik sistemindeki kısmi tamamlama işleminde endeksleme uygulamasının esasları da belirlendi.Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar’ın ilgili maddesinde, yatırım süresi asgari 10 yıl olarak belirlenen ve entegrasyonu sağlayan fazlardan oluşan yatırımlar için asgari 5 milyar lira yatırım harcamasının gerçekleştirilmesini müteakip kısmi tamamlama işleminin yapılabileceği hüküm altına alınmıştı.

Tebliğ ile proje bazlı olan, fazlardan oluşan ve asgari 5 milyar lira yatırım harcaması bulunan yatırımlarda, kısmi tamamlama işlemi sonrasındaki yatırıma katkı tutarının yeniden değerleme oranında artırılarak endekslenebileceğine ilişkin düzenleme yapıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.