Türkiye’nin ilk otomobili Devrim, Yargıtayca onaylandı
Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim, Yargıtay kararıyla 58 yıl sonra onaylandı. Yargıtay kararında; Devrim Otomobili için, Türk tarihi ve kültürü için önemli ve topluma mal olmuş bir değer tanımı yaptı.
Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla 1961’de Devlet Demiryolları işletmelerinde kısa sürede yapılan; ancak yola çıktığı gün benzin konmadığı için yolda kalması bahane edilerek rafa kaldırılan Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim bir süre önce davalık olmuştu.
Malkoçlar Otomotiv Sanayi, ürettiği bir otomobile Devrim adını vererek 2007’de bu ismi marka olarak tescil ettirdi. Son Devrim örneğini çalışır vaziyette Eskişehir’de bulunduran TÜLOMSAŞ, bu ismi ilk kez kendilerinin kullandığını, tescilin hükümsüzlüğü ve sicilden terkine karar verilmesi istemiyle dava açmıştı.
Malkoçlar Otomotiv ise Devrim ibaresini bir modelde kullndıklarını savunarak, davanın reddini istedi.
Ankara 3. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi, davayı reddetti. Yerel mahkeme, Devrim sözcüğünün doğrudan doğruya tarihi, kültürel bir değer veya bu nitelikte nesne ile özdeşleşmiş olmadığı gerekçesiyle Devrim marka tescilinin kanuna aykırı olmadığına hükmetti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 11. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.
Eskişehir Demiryolu Fabrikaları (TÜLOMSAŞ)’ta 1961’de Devrim üretildi. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tanıtılan ilk milli ve yerli otomobil Devrim, üretildiği yıl trenle Ankara’ya götürüldü. Demiryolu kanunları gereği deposuna az akaryakıt konulan Devrim, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Gürsel’in test amacıyla kullandığı sırada benzini bitip durdu. Bunun ardından trenle Ankara’dan Eskişehir’e getirilen Devrim, bir süre fabrika içinde kullanıldı.
4,5 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 200 Türk mühendis ve işçisinin emeğiyle üretilen 4 Devrim otomobilinden sonuncusu hala TÜLOMSAŞ’ta sergileniyor.