Ford otonom kamyon konvoyu için hazırlanıyor, ilk test tamam

Kendi kendine giden (otonom) otomobillerden sonra şimdi de otonom yerli kamyon dönemi başlıyor. Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketi Ford Otosan, AVL firmasıyla işbirliği yaparak, “Platooning teknolojili Ford Trukcs kamyonların ilk test sürüşlerini gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıllarda kamyonlara uygulanan teknoloji ile yollarda konvoy halinde giden sürücüsüz kamyonlarla karşılaşacağız. Ford otonom kamyon için ilk önemli adımlar atıldı. Birbirine sanal olarak bağlı iki Ford F-Max bir süre birlikte yol aldı.

İki şirketin ortak geliştirdiği proje kapsamında başlayan “Platooning-otonom konvoy” testleri Ford F-MAX üzerinde hayat buldu. TIR’lar birbirine “Platooning” teknolojisi ile sanal olarak bağlandı ve birbirini yakın mesafeden takip eden bir konvoy şeklinde ilerledi.

Yapılan bağlantı ve test sürüşü, projenin ilk etabının başarıyla tamamlandığı şeklinde yorumlandı. Projenin uygulamaya geçmesi ile karayolu taşımacılığının yeniden biçimleneceği öne sürülüyor.

Eskişehir’deki Ford kamyon fabrikasında yapılan pist testlerinde konvoy halinde, otonom halde yola çıkan iki Ford Trucks çekicisi, sınırlı süreli mesafeleri başarıyla kat etti.

“Platooning” teknolojisi Ford Otosan Ürün Geliştirme ile AVL’nin Türkiye ve Regensburg-Almanya’daki mühendislik ekiplerinin iş birliği ile geliştiriliyor.

Ford Otonom kamyon konvoyu iki aracın birbirine bağlanarak, ilerlemesiyle ilk testlerini başarıyla bitirdi.

Ford otonom kamyon konvoyu için ortaklık başladı

Ağır ticari taşımacılıkta otonom sürüş teknolojisinin kullanımı adına AVL ile birlikte kilometre taşı niteliğinde bir süreci geride bıraktıklarını ifade eden Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, şunları söyledi:

Geçtiğimiz yıl AVL ile güçlerimizi birleştirerek, ‘Platooning – Otonom Konvoy’ teknolojisi geliştirmek amacıyla çalışmalarımıza başlamıştık. Donanım, yazılım ve simülasyon testlerini başarı ile gerçekleştirdiğimiz bu teknolojiyi artık yolda da test ediyoruz. Projenin sonraki safhalarında ve uzun vadede “SAE-Seviye 4” Otonom sürüş fonksiyonlarını geliştirmeyi ve Uçtan-Uca (Hub-to-Hub) Otonom Otoban Taşımacılığını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz

Ford F-Max otonom kamyon konvoyu testlerine başladı. Projeyi yürüten ekip, testleri basına gösterdi.

Direksiyon, gaz, fren otomatik pilotta, yol kontrolü kaptanda

Ford otonom kamyon çalışmalarında başrol oynayacak Platooning teknolojisinden ve sistemin işleyişinden söz eden AVL Başkan Yardımcısı Rolf Dreisbach ise yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi:

Platooning – otonom konvoy teknolojisinin toplam sahip olma maliyetini azaltma ve yakıt tasarrufu sağlama gibi faydaları bulunmaktadır. Belirtilmesi gereken bir nokta ise tüm otonom sürüş seviyelerinde uygulanabilecek güvenlik artışıdır. Halihazırda, projenin birinci aşamasında direksiyon, gaz ve fren kontrolü otoban koşullarında otonom olarak yönetilmiştir; fakat şimdilik sürücünün yolu izlemesi ve beklenmedik bir durumda aracın kontrolünü ele alması gerekiyor. En nihayetinde ise tüm sistemin sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışmasını hedefliyoruz. Bu, otonom sürüşe geçişin, taşımacılığı daha düşük maliyetli ve güvenli hale getirmesi ve sürücü eksikliğine bir çözüm olması anlamına geliyor.”

Otonom kamyon konvoyu trafiği engeleyecek mi?

“Platooning modunda ilerleyen filo, trafiği engellemecek. Aksine kamyonların birbirini yakın takip etmesi nedeniyle otoyolların araç kapasitesini arttıracak.

Konvoya ait olmayan araçların sollama yapabilmeleri veya otoyol çıkışlarını kullanabilmeleri için, konvoydaki araçlar otonom olarak aralarındaki mesafeyi artıracak ve araya girmek isteyen araçlara müsaade edebilecek. Ek olarak, platooning sayesinde araçlar birbirini çok yakından takip edebilecek ve maruz kaldıkları ortalama rüzgar direncinin azaltılması ile yakıt tasarrufu sağlanabilecek”

Otomotivcilerde iyimser rüzgar: 2019 Türkiye otomotiv pazarı 400 bini bulur

Kendi giden otomobil için bir Alman veya Amerikalıdan daha istekliyiz ama

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.