Volkswagen Turkey’e kızan Bulgaristan Hyundai ile flörtte

Avrupa otomotiv ve ekonomi basını bir kaç gündür Volkswagen’in Türkiye yatırımını yazıp çiziyor. Alman ve Fransız medyası kurulan şirketin, son karara işaret ettiğini bilirtiyor. Bulgarlar da henüz resmi karar açıklanmadan elenmelerine bozuk. Volkswagen Türkiye yatırımının son düzlüğe açık ara önde girmesi ile ilgili Bulgaristan kökenli eleştiriler gelmeye başladı. Bulgarlar yatırımı kaçırdıkları için üzgün ve “haksız rekabetten” söz ediyorlar. Bir de boş durmuyorlar. Bulgaristan Hyundai markasını ülkesine yatırıma çekmek için eylülde Güney Kore’nin kapısını çaldı.

Autonewswoche’nin haberine göre Bulgaristan Başbakanı Boiko Borissow, eylül ayında Güney Kore’ye gitti. Kaçan Volkswagen yatırımının yerine ülkesine bir iki yıl içinde yeni bir büyük otomotiv yatırımı çekmek isteyen Başbakan, Hyundai üst yönetimine yeni yatırım teşvikleri vereceklerini söyledi. Bulgaristan Hyundai için Avrupa’da üçüncü durak olur mu?

Skoda Superb 2019 Facelift: Yenisi 2022 gibi Türkiye’de üretilecek diyebiliriz

Anlaşıldığı üzere Bulgaristan kaçan VW yatırımı için üzgün ama ülkesine yatırım çekmek için hemen atağa kalkmış.

Hyundai’nin önümüzdeki yıllarda Avrupa’yı besleyen Türkiye ve Çekya fabrikalarına ek üçüncü bir fabrika isteği biliniyor. Bunun Türkiye’deki yatırımını büyütmesi yönünde olacağı beklenirken, Türkiye VW yatırımına karşı beraberlik golünü Hyundai’den yiyebilir.

Volkswagen henüz resmi olarak Türkiye yatırımını açıklamadı ama eylül ayı sonunda Manisa’da 1 milyar dolara yaklaşan sermayeyle Türkiye şirketini kurdu. Resmi olmasa da Türkiye’de yılda 300 bin adet otomobil üretecek. 2022 yılında faaliyet geçmesi beklenen tesis için 1.4 milyarlık yatırım yapılacak. Üretimin 200 bin adeti VW Passat, 100 bin adeti ise Skoda Superb olacak deniyor. Bu iki model için hedef pazarlar Türkiye, Rusya ve Ortadoğu pazarları olarak gösteriliyor.

Volkswagen’in yeni 10 yıl planlarında 2020’lerin emisyon değerlerini tutturacak üretimler Almanya’da, diğer düşük emisyonlu motora sahip otomobiller ise AB dışında üretilecek şekilde konumlandırıldı. Bu da Türkiye’nin AB üyelik macerasında 10 yıllık bir sonucu işaret ediyor adeta. VW’nin yatırımının içeriğine bakıldığında Türkiye AB’ye 10 yıl içinde üye olacak gibi görünmüyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.