Volkswagen Türkiye yatırımı için kesin karar verilmedi
Türkiye otomotivde yıllar sonra sıfırdan yeni bir yatırım kazanmaya çok yakın. Ama kesin karar için bir süre daha beklemek gerekiyor. Uzmanlara göre Bulgaristan’ın da kozları var ve Türkiye’nin de handikapları. Alman otomotiv devi Volkswagen, yeni fabrikası için yüzde 50’nin üzerinde Türkiye’yi seçmeyi düşünüyor. Konuyla ilgili Türk ve Alman yayınlarında “Yatırım Türkiye’ye yapılacak” diyen haberler çıktı. Son haber ise Almanların prestijli yayınlarından DW’de yayınlandı. Habere göre Volkswagen Türkiye yatırımı için kesin karar henüz verilmedi.
Açıklamayı Volkswagen (VW) Teftiş Kurulu üyesi, Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil’in yaptığı belirtiliyor. Weil, şirketin kuracağı yeni fabrika için yer arayışının sürdüğünü, kararın henüz verilmediğini vurguladı.
Karar ekonomik olacak, sonbahara kalabilir
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Weil, “Kesin olan şu ki, karar ne yönde olursa olsun ekonomik bir karar olacak, siyasi bir ifade değil” diye konuştu. Weil, kararın bir sonraki ya da ondan sonraki Teftiş Kurulu toplantısında netleşebileceğine işaret ederek, seçimin sonbahara sarkabileceği mesajını verdi.
Son olarak Almanya’nın resmi yayınlarından ARD, Alman hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde; Passat’ın yanı sıra Skoda ve Seat modellerinin üretileceği yeni fabrika için Manisa’da karar kılındığını; Ankara’nın VW’nin tüm taleplerini karşılayarak devlet güvencesi verdiğini belirten bir haber yayınlamıştı.
Bulgaristan’ın da avantajları var
Alman otomobil sektörü uzmanlarından Prof.Dr. Ferdinand Dudenhöffer de Volkswagen’ın Türkiye’den yana karar aldığı yönündeki haberlere kuşkuyla yaklaşanlardan. Dudenhöffer, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada Türkiye’nin avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da bulunduğuna dikkat çekerek; Bulgaristan’dan yana bir seçimin de söz konusu olabileceğini belirtti.
Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapısı, nitelikli işgücü, otomotivdeki deneyimi ve yedek parça ağının büyük avantaj sağladığını kaydeden Duisburg-Essen Üniversitesi Profesörü Dudenhöffer, “Ancak otomobil üreticileri uzun vadeli kararlar almaya çalışır. Bir fabrika kurulacaksa bunlar 15-20 yıllık bir dönemi kapsayan kararlardır. Türkiye’de ekonomi zor bir durumda. Otomobil piyasası çöktü. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda AB üyeliği pek olası görünmüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde uluslararası bağlantılar çok güçlü değil. Siyasi belirsizlikler Türkiye için dezavantaj” şeklinde konuştu.
Erdoğan faktörü ve 10 yıl
Uzman profesöre göre fabrikanın nereye kurulacağı konusundaki kararda VW Teftiş Kurulu, sendikalar ve işyeri temsilciliği de ağırlıklı rol oynayacak. Bu kurulun Türkiye için dezavantaj anlamına gelebileceğini belirten Dudenhöffer, “Ben mevcut duruma bakıldığında Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda önemli iyileşmeler olacağını öngöremiyorum. Bunun VW’de ve Teftiş Kurulunda da detaylı bir şekilde tartışıldığını düşünüyorum. Erdoğan faktörü ve Erdoğan’la Batı arasındaki sorunlar VW’nin Bulgaristan’a yönelmesine yol açabilir” görüşünü dile getirdi.
Dudenhöffer Bulgaristan’ın AB ülkesi olarak iş hukuku ve özgürlüklerle ilgili Türkiye’den daha iyi bir konumda olduğunu ve siyasi açıdan çok daha az risk barındırdığını belirterek; VW’nin seçiminde Bulgaristan’ın Türkiye’ye karşı bir şansı olabileceğini kaydetti.
Kaynak: DW, dpa / BK, BÜ
Deutsche Welle Türkçe
- Yeni DS N°8 giz perdesinin ardından çıktı
- Lastik firmalarına rekabet soruşturması açıldı
- T10X’i yabancılara iki Michelin yıldızlı Türk Fatih Tutak ile tanıtıyor
- Yeni Cupra Terramar 1.5 hibrit motorla geldi
- 30 yıllık A4’ün yerini alan yeni Audi A5 fiyatı açıklandı
- Toyota Gazoo yaptı yapacağını: 435 hp’lik GR Supra
- Michelin Rehberi 2025 Türkiye’de 132 lezzet durağına ulaştı
- 10. CUPRA City Garage İstanbul’da açıldı
- Hyundai Staria motor değiştirdi, hibrit güç ile geldi
- Türkiye otomotiv ihracatı kasımda AB ile canlandı