Volkswagen yatırımı “üç haneli teşvikler” için mi geliyor

Bir süredir yazılıp çiziliyor. Skoda ile başlayan süreç Volkswagen’in bizzat kendisinin Türkiye’de üretim tesisi kurmasına evrildi. Önce Seat ve Skoda için küçük SUV üretimi söz konusu iken Alman basını Passat ve Superb üretimini yazmaya başladı. Üretim tesisi için yer konusunda da zaman konusunda da son düzlüğe girildiği yönünde haberler var. Volkswagen Başkanı Herbert Diess’in haziran ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi de sıcak gelişmeler arasında. Sahi Volkswagen yatırımı son haliyle ne durdumda?

Gelinen noktada Almanlar çok uzun bir süre sonra Türkiye’de “greenfield olarak adlandırılan yepyeni bir üretim tesis” yatırımında karar noktasında.

İyi güzel de Almanlar Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya gibi rakip ülkeleri neden pas geçip, Türkiye’ye yöneldiler.

Bir sonraki VW Passat Türkiye’de üretilebilir

Türkiye’nin teşvikleri daha büyük

Bu konuda içeriden “bilgi yok” ama Alman basını bir şeyler yazmaya başladı: Son olarak DW’nin alıntı yaptığı ve VW’nin yeni tesis için Türkiye üzerine yoğunlaştığı haberinin ilk çıktığı Handelsblatt haberini aktaralım:

Alman haber kaynağına göre Volkswagen yatırımı için son kararı aday ülkelerin finansman teşvik paketi belirleyecek. Politik çekincelere karşın finansman konusunda yapılacakların kararı etkileyeceği öne sürülüyor. Gazetenin haberine göre kesin karar halen verilmedi.

Handelsblatt gazetesi Volkswagen’in yeni fabrikasının muhtemelen Türkiye’de kurulacağını yazdı. Yazıda Volkswagen yönetiminin kararınının Türkiye’den yana olduğu ama kesinleşmediği belirtildi.

Haberin içinde ise bu kararda etkin rolün finansman tercihlerinden geldiği belirtiliyor. Gazetenin konuyu yakından izleyen ama ismi belirtilmeyen kaynaklarına göre yeni tesisin kurulması için Türk hükümetinin “üç basamaklı” milyonlarca euroluk teşvik vereceği öne sürülüyor.

Alman gazetesindeki habere göre toplamı 1 milyar 300 milyon euro olması beklenen yeni yatırımın bir kısmı buradan karşılanacak.

Bulgaristan da seçenekler arasında

Handelsblatt’ın haberine göre Türkiye’nin teşvik sistemi sayesinde listede olmasına karşın Bulgaristan da halen silinip atılmamış. Haberde Bulgar yönetimi ile de görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekiliyor. Yazıda Bulgaristan’ın AB üyesi olması ve belirli bir hukuki güvenceye sahip olunması nedeniyle cazibesini koruduğuna vurgu yapılıyor.

Volkswagen yatırımı için işçi ücretleri de etken

Türkiye’de işçi ücretlerinin rekabet açısından sermayeye avantaj sağlayıcı olması da tercih etkenleri arasında sayıldı.

Yine Türkiye otomotiv pazarının büyük potansiyeli Volkswagen markasının halk üzerindeki algısı yatırımın Türkiye’ye gelmesi konusundaki olumlu etkenler arasında. Türkiye’de Passat modelinin resmi makamlarda çok sayıda makam aracı olarak kullanılması da Volkswagen’in hoşuna giden konulardan biri. Türkiye’nin en çok satan 10 modeli arasında yer alan Passat, her zaman Türklerin ilgisini çekiyor.

VW yönetimi karar aşamasında

Kararın önünde politika var

Net kararın hızlıca verilmesini “siyasi çekincelerin” önlediği yazılıyor. Alman gazete, politik nedenlerle Türkiye’nin tercih edilmeme payının halen var olduğuna değiniyor.

Gazetenin haberine göre Volkswagen yöneticisi; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmalı olması nedeniyle bir çok Avrupalı şirket Türkiye’ye yatırımlarında ihtiyatlı bir tutum izlemesinin” karara etki edeceği de öne sürülüyor.

Kaynak: DW, rtr/JD, GA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.